Health & Fitness

Τα παιδιά με αυτισμό μπορούν να κάνουν τα πάντα

Η Κατερίνα Γιαννακοπούλου, ειδική παιδαγωγός και πρόεδρος του συλλόγου «ΑΛΜΑ», εξηγεί γιατί η ζωή δεν σταματάει στη διάγνωση ενός παιδιού με αυτισμό ή νοητική υστέρηση

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατερίνα Γιαννακοπούλου - Η Αποδοχή

Στο μυαλό αρκετών τα παιδιά με αναπηρία ή αυτισμό είναι άνθρωποι με περιορισμένες δυνατότητες ή πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Υπάρχουν, μάλιστα, ακόμη και ορισμένοι γονείς που δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι τα παιδιά τους είναι λίγο διαφορετικά από τα άλλα. Χρειάζεται πολλή δύναμη για να πας κόντρα στο ρεύμα μιας κοινωνίας που μας θέλει ίσους και να πεις «δέχομαι ότι το παιδί μου είναι διαφορετικό».

Η κ. Γιαννακοπούλου, ειδική παιδαγωγός και πρόεδρος του συλλόγου «ΑΛΜΑ» δουλεύει εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες με παιδιά με αναπηρία ή αυτισμό. Και ξέρει καλά τι είδους συμβουλή πρέπει να δώσει στους γονείς αυτών των παιδιών. «Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να τραβήξουν μία γραμμή εκεί που είναι η διάγνωση και να πούνε: «ωραία, συμβαίνει. Τώρα τι κάνω;», και στο «τώρα τι κάνω», μπορούν να κάνουν πάρα πολλά πράγματα… να πιστεύουν στο παιδί τους… και να μην πιστεύουν ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μπορεί να κάνει τα πάντα!».

2019-02-20-1.jpg

Ίσως η πίστη της σε αυτά τα παιδιά να πηγάζει από την εντύπωση που έχει η ίδια για τον εαυτό της. Γιατί και η κ. Γιαννακοπούλου είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να κάνει τα πάντα. Το έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια βάζοντας τις προτεραιότητες των άλλων πάνω από τις δικές της. Έχει μάθει να προσφέρει ξεπερνώντας τον πόνο.

Φυσικά, υπάρχουν και μέρες που δυσκολεύεται, που δεν τα καταφέρνει το ίδιο καλά. Το άγχος και οι σωματικοί πόνοι την καταβάλουν. Τότε αναζητά απλώς μία δυνατή λύση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Podcast Health bites - Αστερία Σταματάκη
Podcast Health bites | Τι είναι το σπλαχνικό λίπος και πώς μπορούμε να το μειώσουμε

Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.