- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Έρευνα: Οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερο τον εγκέφαλό τους
Η επιστήμη μίλησε - Οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, διαίσθηση και αυτοέλεγχο
Όλοι έχουμε ακούσει άντρες να λένε ότι δεν θα καταλάβουν ποτέ τι θέλουν οι γυναίκες και όλοι έχουμε ακούσει γυναίκες να αναρωτιούνται αν θα μπορέσουν ποτέ να συνεννοηθούν με άντρα. Γιατί, όμως, φαίνεται αυτή η έλλειψη αλληλοσυνεννόησης να είναι σταθερό σημείο της σχέσης των δύο φύλων, ανεξάρτητα από χώρες και εποχές; Διότι, όπως και να το κάνουμε, οι διαφορές μας δεν περιορίζονται μόνο στα εξωτερικά στοιχεία, στα όργανα αναπαραγωγής και στις ορμόνες, αλλά φτάνουν και στη λειτουργία των εγκεφάλων μας.
Σε περίπτωση, λοιπόν, που αναρωτιόσασταν, μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας απέδειξε ότι είχατε δίκιο κάθε φορά που βάζατε στοίχημα ότι αποκλείεται ο εγκέφαλος του ατόμου του αντίθετου φύλου που έχετε μπροστά σας, να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο με τον δικό σας. Οι ερευνητές οδηγήθηκαν στο τελικό τους πόρισμα μετά τη μελέτη και τη σύγκριση 46.000 εγκεφαλογραφημάτων εθελοντών από εννιά διαφορετικές κλινικές, όπου παρατήρησαν σε ποιες περιοχές του εγκεφάλου η ροή του αίματος αυξανόταν κατά τη διάρκεια διαφορετικών δραστηριοτήτων αλλά και της ξεκούρασης.
Με αυτόν τον τρόπο εντόπισαν τις 128 διαφορετικές εγκεφαλικές περιοχές που φαίνονται στην εικόνα. Από αυτές, οι κόκκινες είναι εκείνες στις οποίες οι γυναίκες εμφάνισαν αύξηση της ροής του αίματος και οι μπλε, αντίστοιχα, αυτές που η ροή αυξήθηκε στους άντρες.
Οι κόκκινες περιοχές σχετίζονται με τη συγκέντρωση, τις παρορμήσεις μας και τα συναισθήματα. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, διαίσθηση και αυτοέλεγχο, ενώ έχουν μία τάση να δουλεύουν καλύτερα ομαδικά και είναι ικανές να φροντίζουν τους άλλους. Την ίδια, όμως, στιγμή είναι επιρρεπείς στην κατάθλιψη, σε αγχώδεις διαταραχές και στη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Από την άλλη, η αύξηση της ροής του αίματος στις μπλε περιοχές υποδεικνύει ότι οι άντρες έχουν καλύτερο συντονισμό, οπτική κατανόηση και τα πηγαίνουν καλύτερα στις σωματικές δραστηριότητες. Παράλληλα, έχουν αρκετά λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν με Αλτσχάιμερ, αλλά είναι αρκετά πιθανό να πάσχουν από ADHD, δηλαδή διάσπαση προσοχής, ενώ οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι άντρες είναι κατά 1.400% πιθανότερο να καταλήξουν στη φυλακή.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι απόλυτο. Ένα μεγάλο (ίσως και το μεγαλύτερο) μέρος του πώς σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε αποδεδειγμένα σχετίζεται περισσότερο με τα βιώματά μας (ιδιαίτερα των μέχρι την ηλικία των 8 ετών), παρά με τη γενετήσια βιολογία μας. Οπότε, η έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας έρχεται περισσότερο να μας υποδείξει τις προδιαθέσεις που τα δύο φύλα αντίστοιχα έχουμε, παρά το πώς πραγματικά λειτουργούμε τελικά στη ζωή μας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.