- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Και πάλι στην επικαιρότητα η «λίστα χειρουργείων»
Δεν έχει αποδώσει τα «αναμενόμενα» το νέο σχήμα του Πολάκη
Στην επικαιρότητα αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να έρθει εκ νέου η περιβόητη «λίστα χειρουργείων», την οποία έχει καθιερώσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, προκειμένου να μειωθεί γενικώς ο χρόνος αναμονής για τα προγραμματισμένα χειρουργεία, καθώς και για να αποφεύγεται η παράκαμψη της λίστας αναμονής.
Εντός των προσεχών ημερών, λοιπόν, αναμένεται η έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου από τον Παύλο Πολάκη, αφού έχουν διαπιστωθεί πολύ σοβαρές δυσλειτουργίες στο νέο σύστημα…
Όμως, η «σκληρή» πραγματικότητα είναι ότι η «λίστα χειρουργείων» δεν είναι παρά μία νέα γραφειοκρατική οργάνωση στο χώρο του ΕΣΥ, στην οποία εμπλέκεται σειρά κρίσιμων προσώπων, με αποτέλεσμα η αξιοπιστία της εν λόγω λίστας να καθίσταται λίαν αμφιλεγόμενη...
Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο Παύλος Πολάκης θα μπορούσε απλώς να αντιγράψει την επιτυχημένη ως προς την αξιοπιστία της λίστα χειρουργείων την οποία εφαρμόζει το ΕΣΥ της Βρετανίας (NHS), η οποία βασίζεται αριστοτεχνικά στο απόρρητο και τη μυστικότητα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας προτίμησε να καθιερώσει για όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μία... συνδικαλιστική πρόταση, η οποία είχε εφαρμοσθεί, με «φτωχά» αποτελέσματα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου!
Συγκεκριμένα, βασικοί άξονες της «λίστας χειρουργείων» του Παύλου Πολάκη είναι οι εξής:
1. Κάθε περιστατικό χαρακτηρίζεται είτε α) ως περιστατικό που χρειάζεται αντιμετώπιση μέσα στις επόμενες 20 μέρες, είτε β) ως περιστατικό που χρειάζεται αντιμετώπιση μέσα στους επόμενους 3 μήνες. Ο χαρακτηρισμός αυτός δίνεται από τον ειδικευμένο γιατρό που εξέτασε τον ασθενή, είτε η εξέταση έχει γίνει στο πρωινό τακτικό ιατρείο είτε στο απογευματινό. Τα περιστατικά, με τον αντίστοιχο χαρακτηρισμό, αποστέλλονται από τον κάθε γιατρό στην αρχή κάθε εβδομάδας σε υπάλληλο του νοσοκομείου (υπεύθυνος εξωτερικών ιατρείων) και αυτός, σε συνεννόηση με τον διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας, καθορίζει τη σειρά στη λίστα του χειρουργείου σε ημερομηνία που αντιστοιχεί στον χαρακτηρισμό του περιστατικού και σε ημέρα που χειρουργεί ο γιατρός, ο οποίος έχει εξετάσει τον συγκεκριμένο ασθενή. Το ίδιο ισχύει ως διαδικασία και για περιστατικά που νοσηλεύονται σε κλινικές του παθολογικού τομέα και κρίνεται, μετά από εκτίμηση, ότι χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση. Προκειμένου να χαρακτηριστεί κάποιο περιστατικό ως επείγον, πρέπει να έχει εκτιμηθεί στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) από τους εφημερεύοντες γιατρούς ή στην κλινική στην οποία ο ασθενής νοσηλεύεται.
2. Όλοι οι ειδικευμένοι γιατροί, με εξαίρεση τους συντονιστές διευθυντές, είναι υποχρεωμένοι να εξετάζουν ασθενείς στο πρωινό τακτικό ιατρείο της κλινικής τους. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, η διοίκηση του νοσοκομείου θα πρέπει να ενημερωθεί επίσημα από κάθε κλινική ποιες ημέρες εξετάζουν οι γιατροί της στο πρωινό ιατρείο και ποιος είναι ο χρόνος αναμονής για ραντεβού στο ιατρείο αυτό. Η παρακολούθηση της τήρησης της υποχρέωσης αυτής μπορεί να ανατεθεί στον εκπρόσωπο των γιατρών στο Δ.Σ. του νοσοκομείου.
Αυτό, λοιπόν, το νέο γραφειοκρατικό σχήμα, το οποίο ονομάσθηκε «λίστα χειρουργείων», δεν απέδωσε ακόμη τα… αναμενόμενα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θετικά αποτελέσματα!