Health & Fitness

Έρευνα: Οι ενοικιαστές έχουν μεγαλύτερο στρες και χειρότερη υγεία σε σχέση με τους ιδιοκτήτες

Ιδίως όσοι ζουν σε μονοκατοικίες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
enoikiastirio
Ενοικιαστήριο οικιών και επαγγελματικών χώρων / © INTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Οι άνθρωποι που ζουν σε νοικιασμένο διαμέρισμα, έχουν μεγαλύτερο στρες και ενδείξεις χειρότερης υγείας σε σχέση με όσους ζουν σε δικό τους σπίτι (ιδίως αν είναι μονοκατοικία), σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα, την πρώτη του είδους της.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Έσεξ και του Μπρίστολ, με επικεφαλής τη δρα Έϊμι Κλερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιδημιολογίας «Journal of Epidemiology and Community Health», σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Τέλεγκραφ», μελέτησαν 9.593 ανθρώπους άνω των 25 ετών, από τους οποίους πήραν δείγμα αίματος για ανάλυση, καθώς και προσωπικές συνεντεύξεις.

Διαπιστώθηκε ότι το 22% των ατόμων είχαν αυξημένα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), ενός βασικού βιολογικού δείκτη για την ύπαρξη φλεγμονής, λοίμωξης ή στρες στο σώμα. Αυξημένα επίπεδα CRP αποτελούν ένδειξη για αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο (έμφραγμα, εγκεφαλικό, στηθάγχη, καρδιακή ανεπάρκεια), αρθρίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.α.

Οι ενοικιαστές είχαν κατά μέσο όρο υψηλότερα επίπεδα CRP (0,8 μιλιγκράμ ανά λίτρο), σε σχέση με τους ιδιοκτήτες σπιτιού, ακόμη και όσους το είχαν πάρει με στεγαστικό δάνειο, οι οποίοι είχαν CRP κάτω από 0,6 mg ανά λίτρο. Επίσης όσοι ζουν σε μονοκατοικία (ιδιόκτητη ή νοικιασμένη), έχουν χαμηλότερα επίπεδα CRP σε σχέση με όσους ζουν σε διαμέρισμα.

«Η υψηλότερη CRP, που δείχνει χειρότερη υγεία, παρατηρείται σε όσους νοικιάζουν σπίτι. Η μεγαλύτερη ανασφάλεια, τα υψηλότερα κόστη και η χαμηλότερη ποιότητα ενός ενοικιασμένου σπιτιού εξηγούν τα ευρήματα», δήλωσε η Κλερ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.