- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Κισπεπτίνη, η ορμόνη που λειτουργεί ως συναισθηματικό βιάγκρα
Τι ευελπιστούν οι επιστήμονες
Ερευνητές από τη Βρετανία βρήκαν ότι η κισπεπτίνη (kisspeptin), μια ορμόνη που κυρίως δρα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κλινικά και να δίνεται στο μέλλον ως φάρμακο προκειμένου να ενισχύσει τη δραστηριότητα ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου που αυξάνουν τη διάθεση για ερωτική συνεύρεση.
Την ορμόνη αυτή χρειάζονται ζευγάρια που δυσκολεύονται όχι λόγω βιολογικών διαταραχών αλλά εξαιτίας διαταραχών της ερωτικής διάθεσης.
Η κισπεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το σώμα και ενεργοποιεί κατά την περίοδο της εφηβείας άλλες ορμόνες που συνδέονται με την αναπαραγωγή και την σεξουαλική ωρίμανση.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Clinical Investigation. Θα χρειασθούν βέβαια περαιτέρω μελέτες πριν η κισπεπτίνη λάβει τη θέση της στη φαρμακολογία. Για την ώρα, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει ένα χάπι που θα περιέχει την εν λόγω ορμόνη και θα τονώνει την ερωτική επιθυμία.
Βελτιώνει το συναίσθημα
Σε μια διπλά «τυφλή» και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού Waljit Dhillo και τον ελληνικής καταγωγής ερευνητή Αλέξανδρο Κομνηνό εξέτασαν 29 νέους ετεροφυλόφιλους άνδρες.
Οι συμμετέχοντες έκαναν είτε ενέσεις κισπεπτίνης είτε μιας εικονικής ουσίας και κλήθηκαν να δουν διάφορες ρομαντικές ή ουδέτερες εικόνες ενώ ο εγκέφαλός τους εξεταζόταν με μαγνητική απεικόνιση.
Διαπιστώθηκε ότι η ορμόνη πυροδότησε τη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ερωτική διάθεση όταν έβλεπαν τις ρομαντικές εικόνες, ενώ παράλληλα μειώθηκε η αρνητική συναισθηματική διάθεση των εθελοντών – δεν υπήρξε επίδραση όταν έβλεπαν τις ουδέτερες φωτογραφίες. Με άλλα λόγια η ορμόνη λειτουργεί ως εγκεφαλικό βιάγκρα.
Το εύρημα ότι βελτιώνει τη συναισθηματική διάθεση μπορεί να ανοίγει το δρόμο για τη χρήση της κισπεπτίνης στη θεραπεία και της κατάθλιψης.
Στη μελέτη, οι άνδρες που είχαν τη μικρότερη σεξουαλική όρεξη, φάνηκε να ωφελούνται περισσότερο. Είναι άγνωστο αν η ορμόνη μπορεί να βελτιώνει τη λεγόμενη «ψυχρότητα» των γυναικών.
Πριν από αυτή τη μελέτη, πειράματα σε ζώα είχαν δείξει ότι η ορμόνη μεταβάλλει την ερωτική τους συμπεριφορά.
«Οι περισσότερες από τις μεθόδους έρευνας και θεραπείας για την υπογονιμότητα μέχρι σήμερα έχουν επικεντρωθεί στους βιολογικούς παράγοντες που μπορούν να καταστήσουν δύσκολο για ένα ζευγάρι να συλλάβει με φυσικό τρόπο. Οι βιολογικοί παράγοντες παίζουν τεράστιο ρόλο στην αναπαραγωγή, αλλά ο ρόλος του ερωτικού παιχνιδιού και η επεξεργασία του από τον εγκέφαλο είναι επίσης σημαντική διαδικασία, αλλά μόνο εν μέρει κατανοητή σήμερα, για την επίτευξη εγκυνοσύνης», ανέφερε ο Dhillo.
Διαβάστε τη συνέχεια στο healthyliving.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.