- CITY GUIDE
- PODCAST
-
29°
Περισσότερες οι θερμίδες στις μερίδες των εστιατορίων και από τα «φαστ φουντ»
Δύο νέες έρευνες συστήνουν να μειωθεί το μέγεθός τους
Η μεγάλη μερίδα αποτελεί συνήθως «κράχτη» για ένα εστιατόριο. Αλλά στο μέλλον αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς δύο νέες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι πολύ συχνά το γεύμα σε ένα κανονικό εστιατόριο περιέχει περισσότερες θερμίδες από ό,τι σε «φαστ φουντ», με αποτέλεσμα να ευνοεί την επιδημία της παχυσαρκίας.
Η παχυσαρκία έχει σχεδόν τριπλασιασθεί διεθνώς κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εν μέρει αυτό οφείλεται στις μεγάλες και «φορτωμένες» με πολλές θερμίδες μερίδες, κάτι που παρατηρείται σε πολλά εστιατόρια διεθνώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι η κυρίως μερίδα του γεύματος σε ένα εστιατόριο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 600 θερμίδες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σούζαν Ρόμπερτς του Πανεπιστημίου Ταφτς των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), ανέλυσαν δειγματοληπτικά το θερμιδικό περιεχόμενο των μερίδων που παραγγέλνουν συχνότερα οι πελάτες σε 111 τυχαία επιλεγμένα εστιατόρια και «φαστ φουντ» σε πέντε χώρες (Φινλανδία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και Γκάνα).
Διαπιστώθηκε ότι το 94% των μερίδων στα εστιατόρια και το 72% στις αλυσίδες «φαστ φουντ» περιέχουν πάνω από 600 θερμίδες, δηλαδή πάνω από το συνιστώμενο όριο. Σε μια μικρή μειονότητα εστιατορίων (το 3%) οι θερμίδες ανά γεύμα ξεπερνούν ακόμη και τις 2.000.
Επιπλέον, τα γεύματα «φαστ φουντ» περιέχουν κατά μέσο όρο 33% λιγότερες θερμίδες από εκείνα των εστιατορίων (809 έναντι 1.317 θερμίδων). Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είναι δυνατό να είναι τα «φαστ φουντ» που κατηγορούνται κυρίως για την παχυσαρκία.
«Το γρήγορο φαγητό έχει αποτελέσει ευρέως ένα εύκολο στόχο λόγω των πολλών θερμίδων του. Όμως, όπως δείχνει η νέα μελέτη, είναι εξίσου εύκολο να φάει κανείς παραπάνω από όσο πρέπει σε ένα μεγάλο εστιατόριο» δήλωσε η Ρόμπερτς.
Μια δεύτερη βρετανική έρευνα, με επικεφαλής τον Έρικ Ρόμπινσον του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, που δημοσιεύθηκε στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, μέτρησε τις θερμίδες 13.500 μερίδων (κυρίως πιάτων) 21 βρετανικών εστιατορίων και έξι αλυσίδων «φαστ-φουντ».
Και αυτή η έρευνα δείχνει ότι η μερίδα που σερβίρει ένα «φαστ-φουντ», έχει κατά μέσο όρο λιγότερες θερμίδες (751) από εκείνη ενός εστιατορίου (1.033). Η μεγάλη πλειονότητα των καταστημάτων εστίασης στη Βρετανία -το 89% των εστιατορίων και το 83% των «φαστ-φουντ»- σερβίρουν μερίδες που περιέχουν πάνω από το όριο των 600 θερμίδων.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι στην πραγματικότητα σε ένα εστιατόριο ένας πελάτης καταναλώνει πολύ περισσότερες θερμίδες, αν συνυπολογισθούν τα ορεκτικά, τα ποτά και τα επιδόρπια, που συνήθως είναι περισσότερα από ό,τι σε ένα «φαστ-φουντ».
Οι επιστήμονες προτείνουν να μειωθεί αφενός το μέγεθος των μερίδων των εστιατορίων και αφετέρου το περιεχόμενό τους σε θερμίδες. Βέβαια, αυτό δεν θα αρέσει καθόλου στους πελάτες…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πώς κοιμάσαι μπορεί να βλάψει το σώμα και ίσως ένα απλό «γύρισμα» του κορμιού να βελτιώσει την κατάσταση
Μπορεί να θεωρούνται αξεσουάρ μόδας, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν μια ιατρική συσκευή
Θετικά στην εξωσωματική γονιμοποίηση φαίνεται να επιδρά η ισορροπημένη διατροφή
Οι ευάλωτες ομάδες και τα περιστατικά θανάτων τουριστών
Μιλήσαμε με τον διακεκριμένο καρδιολόγο, αλλά και μουσικό και συγγραφέα, με αφορμή το νέο του βιβλίο «Συνομιλίες με πρόσωπα της Υγείας» εκδ. Athens Voice Books
Αυτές που επιδεινώνονται και εκείνες που καλυτερεύουν
Summer camp δίπλα στη θάλασσα σε συνεργασία με το Aqua Life Centre
Περπάτημα, ήπιο τζόκινγκ, ποδηλασία, γιόγκα
Όταν οι αθλητές γίνονται πρότυπα ενάντια στο στίγμα
Η νόσος εκδηλώνεται αρχικά με συμπτώματα σαν εκείνα της γρίπης
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις από τη ζέστη μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των φύλων
Ανοιχτά θα μείνουν τα κέντρα ημέρας και τα υπνωτήρια
Τα συχνά δροσερά ντους και η ενυδάτωση του δέρματος βοηθούν στην υποχώρηση του πόνου
Μπορεί να προκληθούν από παράγοντες όπως η αυξημένη υγρασία, η ζέστη και τα τρόφιμα
Τα μισά ανεμβολιάστα παιδιά ζουν σε 31 χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις
Ο ασθενής στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης
Τα εξελικτικά βήματα του ιού την τελευταία διετία και ο βαθμός ετοιμότητας
Προσκεκλημένος ο φαρμακοποιός-συγγραφέας Μανόλης Μαυρολέων
Μια συζήτηση με τον Δρ. Νικόλα Βόπη, ψυχολόγο / mind trainer και διδάκτωρ μοντέρνας ψυχολογίας στο Yale University
Ιδανική εποχή το καλοκαίρι για κολύμπι, περπάτημα και ποδήλατο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.