- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε – Ο εγκέφαλος παραμένει ενεργός ακόμη και για ώρες
Ομάδα επιστημόνων από το New York’s Stony Brook University of Medicine, εξέτασε ασθενείς με καρδιακές ανακοπές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ
Ένα θέμα που απασχολεί την ανθρωπότητα είναι η «μετά θάνατον εμπειρία» δηλαδή η εμπειρία αφότου η καρδιά σταματά να χτυπάει.
Έχουν αναφερθεί πολλά για τα άτομα που ήταν σε θέση να καταλάβουν και να ακούσουν τι συμβαίνει γύρω τους αφότου θεωρήθηκαν νεκροί αλλά μετά επανήλθαν στη ζωή. Τώρα, μια ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί για κάποιο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή που η καρδιά έχει σταματήσει.
Ομάδα επιστημόνων από το New York’s Stony Brook University of Medicine, της Νέας Υόρκης, εξέτασε ασθενείς με καρδιακές ανακοπές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι εκείνοι οι ασθενείς που ανένηψαν επιτυχώς αφότου η καρδιά τους σταμάτησε να χτυπά μπορούσαν να θυμηθούν τις συνομιλίες γύρω τους από το προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης και είχαν επίγνωση του περιβάλλοντός τους.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Sam Parnia, δήλωσε ότι οι ασθενείς μπορούσαν να περιγράψουν λεπτομερώς τι συνέβη γύρω τους. Ο ίδιος εξήγησε ότι ο χρόνος που ο θάνατος δηλώνεται είναι ο χρόνος που η καρδιά σταματά να χτυπάει.
Καθώς η καρδιά παύει να λειτουργεί, σταματά να παρέχει αίμα στον εγκέφαλο ο οποίος αρχίζει να υπολειτουργεί. Αλλά η διαδικασία του εγκεφάλου “κλείνει” αργά και μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ώρες. Και ενώ το άτομο είναι νεκρό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχει κάποια συνείδηση του περιβάλλοντός του.
Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι αυτή η μελέτη θα βοηθήσει στη διαχείριση των καρδιακών ανακοπών και επίσης στη πρόληψη των εγκεφαλικών βλαβών κατά τη διάρκεια της ανάνηψης τέτοιων ασθενών.
Ο Parnia είπε: «Μελετάμε επίσης το ανθρώπινο μυαλό και τη συνείδηση στο πλαίσιο του θανάτου, για να καταλάβουμε αν η συνείδηση καταστρέφεται ή εάν συνεχίζεται μετά το θάνατο για κάποιο χρονικό διάστημα».
Αυτό που επισημαίνει η μελέτη είναι ότι οι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στο νεκρό σώμα τους για λίγο, αφότου κηρυχθούν νεκροί.
Διαβάστε τη συνέχεια στο Healthy Living.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.