- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μπορεί η μουσική να περιορίσει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ;
Η λύση που μπορεί να δώσει στους ασθενείς ένα βελτιωμένο επίπεδο ζωής
Η μουσική – όχι τα είδη της - είναι ένα από τα πράγματα, στο οποίο όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως των διαφορών μας θα συμφωνήσουμε ότι μας αρέσει και την απολαμβάνουμε. Αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού – ειδικά όταν πρόκειται για τα αγαπημένα μας κομμάτια – η μουσική ενεργοποιεί μία λειτουργία του εγκεφάλου, που ονομάζεται ASMR, και μας «γαργαλάει» τον εγκέφαλο προκαλώντας ένα είδος ευφορίας.
Μία έρευνα του επιστημονικού περιοδικού The Journal of Prevention of Alzheimer’s Disease, στην οποία συμμετείχαν 17 ασθενείς, οδήγησε στην ανακάλυψη ότι το ASMR συνεχίζει να τελείται, ακόμα και σε άτομα που νοσούν από Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ακρόαση αγαπημένων τραγουδιών από ασθενείς οδήγησε στην εμφάνιση δραστηριότητας σε μία περιοχή του εγκεφάλου, η οποία αρχίζει να εξασθενεί ήδη από τα πρώτα στάδια της νόσου.
«Στην κοινωνία μας, οι διαγνώσεις άνοιας οδηγούν στην ανάγκη πολλών πόρων και οδηγούν στην αύξηση της φορολογίας. Κανένας δεν λέει ότι το να παίζουμε μουσική θα αποτελέσει θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά ίσως κάνει τα συμπτώματα της πιο διαχειρίσιμα, μειώσει το κόστος φροντίδας και βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών», σημειώνει ο Τζεφ Άντερσον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Υγείας της Γιούτα και ένας εκ των ερευνητών.
Βάση αυτής της έρευνας αποτέλεσαν τα αποτελέσματα των δράσεων του οργανισμού Music and Memory, ο οποίος συνεργάζεται με τοπικές μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων και ασθενών Αλτσχάιμερ, χορηγώντας ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και iPods για τους ασθενείς. Ήδη το 2011, οργανισμός είχε δημοσιεύσει ένα βίντεο, όπου βλέπουμε τα αποτελέσματα της μουσικής σε κάποιους από τους κατοίκους των μονάδων.
Εντύπωση, μάλιστα, μας προκαλεί ο Χένρι, ο οποίος έχει σταματήσει τόσο να αναγνωρίζει την κόρη του, αλλά και την ταυτότητα του, όσο και να μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις, να αντιδρά στη μουσική που ακούει, αλλά και συνεχίζει να αναγνωρίζει και να απαντά αναλυτικά σε ερωτήσεις, ακόμα και όταν πλέον έχει βγάλει τα ακουστικά. Στην ερώτηση πώς τον έκανε να αισθανθεί η μουσική απάντησε: «Μου δίνει την αίσθηση της αγάπης, του ρομαντισμού. Συνειδητοποιώ τώρα ότι ο κόσμος χρειάζεται να ακούει μουσική. Αυτή η μουσική είναι πολύ όμορφη, υπέροχη. Νιώθω γεμάτος από αγάπη, από όνειρα. Νιώθω ότι ο Θεός έχει μπει μέσα μου και μου χάρισε αυτούς τους ήχους».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.