- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Κωνσταντίνος Γκελαούζος: «Ο Μαραθώνιος θέλει σεβασμό»
Ο «μικρός» μαραθωνοδρόμος με τις μεγάλες επιδόσεις μιλάει στην A.V.
Ο Κωνσταντίνος Γκελαούζος είναι μόλις 28 ετών αλλά έχει ήδη καταφέρει να μιλάνε όλοι για εκείνον. Από την πρώτη φορά που έτρεξε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο το 2016, έδειξε τις δυνατότητες και το πείσμα του τερματίζοντας δεύτερος ανάμεσα στους έλληνες συμμετέχοντες. Την επόμενη χρονιά πέρασε μπροστά και μπήκε δικαιωματικά στο πάνθεον των καλύτερων ελλήνων μαραθωνοδρόμων. Λίγες ημέρες πριν τον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών, τον συναντήσαμε για να μάθουμε το μυστικό της επιτυχίας του.
Πες μας λίγα λόγια για σένα. Πώς και πότε ξεκίνησες να τρέχεις;
Στην Πέμπτη δημοτικού πήρα μέρος για πρώτη φορά σε κάποιους τοπικούς αγώνες με το σχολείο. Κέρδισα, αλλά δεν μου άρεσε, ήθελα να παίζω ποδόσφαιρο. Αργότερα, μετά από πίεση του πρώτου μου προπονητή στίβου άρχισα να παρακολουθώ κάποιες προπονήσεις παράλληλα με το ποδόσφαιρο. Μοίραζα τον χρόνο μου πότε σε μπάλα και πότε σε τρέξιμο, μέχρι που έσπασα τον ώμο μου και αναγκαστικά τα σταμάτησα όλα. Εκεί συνειδητοποίησα ότι μου έλειπε η προπόνηση, το τρέξιμο, να κάνω αυτό στο οποίο είμαι καλός. Υπάρχουν ακόμα φορές που τρέχω και σκέφτομαι να παίζω μπάλα αλλά μέχρι εκεί, ίσως λίγο τα καλοκαίρια. (γελάει)
Πόσο απαιτητική είναι η προετοιμασία για το Μαραθώνιο;
Ο Μαραθώνιος έχει προπόνηση διαρκείας. Τα χιλιόμετρα είναι πολλά και εκτός από το σώμα κουράζεται και το πνεύμα, η ψυχή. Πολλές φορές λες «έτρεξα 15 χλμ.» και σου λένε «έλα, για σένα δεν είναι τίποτα», αλλά εσύ εκείνη την ημέρα μπορεί να πίεσες το μυαλό σου πολύ περισσότερο από έναν αγώνα. Κάθε προπόνηση που τελειώνει σε βρίσκει άδειο από ενέργεια. Αυτό συμβαίνει 2 φορές την ημέρα, 13 φορές την εβδομάδα, αναγκάζεσαι να γυρίζεις όλη σου την ημέρα, τον χρόνο, την καθημερινότητα γύρω από την προπόνηση. Ακόμη και όταν σταματήσεις το χρονόμετρο, μετά πρέπει να σκεφτείς τι θα φας, πόσο θα ξεκουραστείς, κάποιες θεραπείες κ.λπ. Όταν τελειώσει ο αγώνας κερδίζεις 1-2 εβδομάδες ηρεμίας και μετά ξανά από την αρχή.
Με τη δουλειά και τις προπονήσεις, ο ελεύθερος χρόνος σου φαντάζομαι ότι είναι ελάχιστος. Πώς τον περνάς;
Πάντα επιλέγω την ηρεμία. Πολλές φορές νιώθω λες και γέρασα. Κάθομαι σπίτι κυρίως και χαζεύω στο ίντερνετ ή βλέπω καμιά ταινία. Τις extreme μέρες μπορεί να πάω σινεμά ή καμιά βόλτα. Πάντα κοντά στο σπίτι, βέβαια, για να έχω κουράγιο να γυρίσω!
Το 2016 έτρεξες για πρώτη φορά στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και βγήκες δεύτερος ανάμεσα στους Έλληνες. Το 2017, στη δεύτερη προσπάθειά σου, βγήκες πρώτος αφήνοντας πίσω τον Χρήστο Μερούση κατά ένα λεπτό. Φέτος τι να περιμένουμε;
Ο Μαραθώνιος έχω πει πολλές φορές ότι είναι απρόβλεπτος, δεν μπορείς να περιμένεις κάτι σίγουρα. Εγώ ελπίζω στο να μπορώ να βγάλω τον καλύτερο Κώστα, τώρα αν αυτό θα είναι στην πρώτη θέση ή στην τελευταία δεν το σκέφτομαι, επιθυμώ μόνο να δώσω το 100%. Η προετοιμασία πήγε καλά, άρα αν όλα πάνε καλά πιστεύω ότι θα κάνω καλύτερη επίδοση από πέρσι.
42 χιλιόμετρα είναι μεγάλη διαδρομή, τι σκέφτεσαι όταν τρέχεις;
Καλή ερώτηση, σκέφτομαι άπειρα πράγματα. Όταν όμως τερματίζω δεν θυμάμαι σχεδόν τίποτα. Αυτό τουλάχιστον συμβαίνει σε εμένα! Μόνο κάποιες έντονες στιγμές μου μένουν, οι εικόνες των χαρούμενων ανθρώπων που με βλέπουν να τερματίζω.
Η διατροφή είναι σημαντικό μέρος της άθλησης. Τι τρως πριν και μετά τον Μαραθώνιο για να σε βοηθήσει;
Πριν την άθληση, η διατροφή έχει υδατάνθρακα σε συνδυασμό με πρωτεΐνη. Κυρίως μετά από δύσκολες προπονήσεις χρειαζόμαστε περισσότερη πρωτεΐνη για την αποκατάσταση των μυών. Ευτυχώς εγώ αυτό το κομμάτι το καλύπτω εύκολα με τα προϊόντα Arla PRΟΤΕΙΝ με τα οποία έχω πολλές επιλογές σε διαφορετικές κατηγορίες φυσικών γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι, cottage cheese). Εν ολίγοις έχω έναν αξιόπιστο διατροφικό σύμμαχο. Μετά δεν ξέρω… Τις πρώτες μέρες ίσως ακολουθήσει μια κραιπάλη για να ικανοποιήσω τον εαυτό μου αλλά μετά ακολουθώ ξανά τη διατροφή που πρέπει.
Τι θα συμβούλευες κάποιον που σκέφτεται να αρχίσει προετοιμασία για να συμμετάσχει στον Μαραθώνιο;
Ο Μαραθώνιος θέλει σεβασμό, σωστή προετοιμασία, πρόληψη. Πρώτα κάνουμε ένα τσεκ απ στον γιατρό μας και έπειτα ξεκινάμε οτιδήποτε άλλο. Εφόσον καλύψεις αυτά, χρειάζεται σωστή προπόνηση. Πρέπει να απευθυνόμαστε σε ειδικούς και προπονητές που ξέρουν ανά πάσα στιγμή τι μας συμβαίνει. Σωστή διατροφή, προϊόντα φυσικά πλούσια σε υδατάνθρακες αλλά και πρωτεΐνη όπως το γάλα και το γιαούρτι της σειράς Arla PΡΟΤΕΙΝ. Αφού τα κάνεις όλα αυτά σωστά, το μόνο που μένει να δώσω ως συμβουλή είναι υπομονή, πολλή υπομονή!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολυπαραγοντική νόσος που επηρεάζει συνολικά την υγεία μας
Συστάσεις η πράξη να γίνεται πριν από τα 35 έτη
Ο χρόνιος πόνος και η αντιμετώπισή του
Αισιοδοξία για όλο και περισσότερες κερδισμένες ζωές μέσα από τη μεταμόσχευση
Τα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά και εκείνα που καταλαγιάζουν τα συμπτώματα
Τρεις φορές συχνότερη στα αγόρια
Αιτίες και χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας
Γι’ αυτό δεν βολτάρεις, σηκώνεις βάρη, Πητ Διαμαντή. Τόσο πολύ το θέλεις, που το ’χεις κάνει και μπίζνα
Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;
Όχι δεν είναι βιάγκρα, είναι η νέα τάση στην ανδρική ευεξία, αλλά οι παρενέργειες είναι περισσότερες από τα οφέλη
Κι όμως, υπάρχει ένα ποτό που κάνει τη λιγότερη δυνατή ζημιά στον οργανισμό
Το να λέμε τα παράπονά μας στους φίλους μας έχει πλέον τον δικό του επιστημονικό όρο
Τι θα πρέπει να προσέξετε βάσει των τελευταίων δεδομένων
Από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Στατιστικά στοιχεία, επιπτώσεις και πρόληψη του φαινομένου
«Θέλω το κάθε άτομο που μας εμπιστεύεται να βλέπει γρήγορα και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία θα ενισχύουν τη διάθεσή του να συνεχίσει»
Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Δανέζικη μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Νέα φαρμακευτική θεραπεία για την παχυσαρκία
Η δημοφιλής μέθοδος μαγειρέματος δεν είναι τελικά ιδανική για όλα τα φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.