- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Χαμηλή κατανάλωση ασβεστίου και ανεπάρκεια βιταμίνης D για έναν στους δύο Έλληνες
Σύμφωνα με ελληνικές μελέτες
Χαμηλή κατανάλωση ασβεστίου και ανεπάρκεια βιταμίνης D για έναν στους δύο Έλληνες διαπιστώνουν δύο ελληνικές μελέτες που εκπονήθηκαν από το Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος, του ΚΑΤ (Πανεπιστήμιο Αθηνών) με τη στήριξη του Συλλόγου Ασθενών Σκελετικής Υγείας «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ».
Ο επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ενδοκρινολόγος Γιώργος Τροβάς σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας», αναφέρει ότι λανθασμένα ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης κατέταξε σε τωρινή δημοσίευση του την Ελλάδα στις χώρες με μεγάλη πρόσληψη ασβεστίου. «Πρώτον, γιατί τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στον παγκόσμιο χάρτη πρόσληψης ασβεστίου, προκύπτουν από παλιά μελέτη, και δεύτερον γιατί τα στοιχεία που εμείς ανακοινώσαμε πρόσφατα σε συνέδριο του εξωτερικού και τα οποία πρόκειται να δημοσιεύσουμε σε επιστημονικό περιοδικό, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση».
Μία στις 4 Ελληνίδες κάτω των 40 καταναλώνει ελάχιστη ποσότητα ασβεστίου ημερησίως
Η πρώτη μελέτη σύμφωνα με τον κ. Τροβά, που έγινε την τελευταία πενταετία σε ένα μεγάλο δείγμα 11.000 Ελλήνων, όλων των ηλικιών 18-97 (με την πλειοψηφία στο δείγμα να είναι γυναίκες) διαπίστωσε ότι το 50% προσλαμβάνει ασβέστιο κάτω από 800 mg, που η είναι συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση. «Επίσης φάνηκε ότι το 25% νέων γυναικών κάτω των 40 ετών, καταναλώνει κάτω από το 400 mg που είναι η ελάχιστη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου. Στο άλλο άκρο, είδαμε ότι σε άτομα άνω των 80 ετών, μόνο το 36% καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες που συνιστώνται για αυτή την ηλικία» είπε.
Μεγάλη έλλειψη βιταμίνης D για το 8% του ελληνικού πληθυσμού
Σε άλλη μελέτη του Εργαστηρίου Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος, του ΚΑΤ, που έγινε τη διετία 2015-2017 σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18-65 ετών, (με το 70% του δείγματος να είναι γυναίκες) φάνηκε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης, ότι το 50% έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D, ενώ ένα 8% έχει μεγάλη έλλειψη της βιταμίνης D.
Σε μελέτη από τη Νέα Ζηλανδία που δημοσιεύεται στο «Νew England Journal of Medicine», για πρώτη φορά καταδεικνύεται ότι πλέον υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της οστεοπενίας, που είναι ο προπομπός της οστεοπόρωσης, επισημαίνει ο κ. Τροβάς.
Όσον αφορά την πρόληψη, είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι η διατροφή και η άσκηση συντελούν πάρα πολύ, αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι αυτό που χρειάζεται είναι διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, αλλά και βελτίωση των επιπέδων της βιταμίνης D. «Κάτι που δυστυχώς μέσω της διατροφής είναι σχεδόν αδύνατον στην Ελλάδα, γιατί η εν λόγω βιταμίνη βρίσκεται σε πολύ λιπαρές τροφές, που δεν συνάδουν με τις ελληνικές διατροφικές συνήθειες. Άρα θα πρέπει να αυξήσουμε την έκθεση στον ήλιο, και σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζονται και συμπληρώματα, γιατί τα 20-30 λεπτά στον καλοκαιρινό ήλιο αρκούν, τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου όμως όχι».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.