- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Γονιμότητα: Καλύτερη ποιότητα σπέρματος μετά από μόλις 1-3 ώρες αποχής
Επηρεάζουν οι αλλαγές στα σπερματοζωάρια τη γονιμότητα;
Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η ποιότητα των σπερματοζωαρίων και τα αναπαραγωγικά αποτελέσματα βελτιώνονται όταν παρέχεται σπέρμα μετά από μόλις 1-3 ώρες αποχής.
Θα μπορούσαν οι γιατροί στις κλινικές γονιμότητας να δίνουν στα ζευγάρια λάθος συμβουλές; Ο Δρ Da Li και ο Δρ XiuXia Wang, οι οποίοι είναι κλινικοί γιατροί και ερευνητές στο Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Shengjing στο Σενγιάνγκ της βορειοανατολικής Κίνας, το σκέφτονται.
Πρόσφατη έρευνα από το εργαστήριο των Li και Wang, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular and Cellular Proteomics, αντιστρέφει τη συμβατική σοφία, ότι η αποχή μεταξύ των προσπαθειών για επίτευξη εγκυμοσύνης βελτιώνει τις πιθανότητες επιτυχίας.
«Για χρόνια, οι άνδρες συμβουλεύοντα να περιορίσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα για να αυξήσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης», δήλωσε ο Λι. «Ωστόσο, είναι καιρός να αλλάξουμε άποψη».
Ορισμένες προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι το σπέρμα που παράγεται αμέσως μετά την πιο πρόσφατη εκσπερμάτιση ενός άνδρα – μέσα σε περίπου 3 ώρες – είχε πιο κινητικά σπερματοζωάρια απ’ ότι αν ο άνδρας απείχε για αρκετές ημέρες πριν από την εκσπερμάτιση. Αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο γιατί άλλαξε το σπέρμα ή αν οι αλλαγές επηρέασαν τη γονιμότητα. Έτσι, οι ερευνητές έκαναν μερικά πειράματα για να ερευνήσουν αυτό το θέμα.
Εξετάστηκε το σπέρμα των ανδρών μετά από την αποχή είτε για αρκετές ημέρες είτε για μια 1-2 ώρες, συγκρίνοντας τον όγκο του σπέρματος και την κινητικότητα του σπερματοζωαρίων. Παρατηρήθηκε ότι τα σπερματοζωάρια από βραχύτερες περιόδους αποχής ήταν πιο κινητικά.
Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται φασματομετρία μάζας για να εξεταστεί η σύνθεση των πρωτεϊνών των δειγμάτων, η ερευνητική ομάδα βρήκε μερικές σημαντικές μοριακές διαφορές. Η πλειονότητα των προσβεβλημένων πρωτεϊνών εμπλέκονται στην κυτταρική προσκόλληση, μια λειτουργία που χρειάζεται το σπερματοζωάριο προκειμένου να ενωθεί με το ωάριο.
Η ομάδα παρακολούθησε επίσης αλλαγές στις πρωτεΐνες που εμπλέκονται στην κινητικότητα και τον μεταβολισμό του σπέρματος, ειδικά σε πρωτεΐνες που αντιμετωπίζουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, ένα υποπροϊόν της κυτταρικής παραγωγής ενέργειας. Αν και οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου χρειάζονται για ορισμένες φυσιολογικές λειτουργίες του σπέρματος, η περίσσεια τους μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο γενετικό υλικό του σπέρματος.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Li, όσο περισσότερο χρόνο υπάρχουν τα σπερματοζωάρια, τόσο πιο ευάλωτα είναι σε βλάβες του DNA από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, κάτι που μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ενός βιώσιμου εμβρύου.
Για να δουν οι ερευνητές αν οι αλλαγές στα σπερματοζωάρια επηρέαζαν τη γονιμότητα, διεξήγαγαν μια μελέτη σε 500 ζευγάρια που προετοιμάζονταν για γονιμοποίηση in vitro στην κλινική γονιμότητας. Ζήτησαν από τους άνδρες στην ομάδα ελέγχου δείγματα σπέρματος μετά από αρκετές ημέρες αποχής, ενώ οι άνδρες στην πειραματική ομάδα απέφυγαν για λιγότερο από 3 ώρες πριν από την παροχή των δειγμάτων τους. Η ομάδα IVF (in vitro fertilization) προχώρησε ως συνήθως με τους δύο τύπους δείγματος, για να παράγει και στη συνέχεια να εμφυτεύσει έμβρυα.
Διαβάστε τη συνέχεια στo Healthy Living.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.