- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
«Πολύ σοβαρό φέτος το πρόβλημα με τον ιό του Δυτικού Νείλου!»
Ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος μιλάει στην A.V.
«Πολύ σοβαρό» είναι το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει φέτος η Ελλάδα με την επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου, ανάλογο εκείνου το οποίο είχε αντιμετωπίσει το 2010 η χώρα μας, με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φετινής επιδημίας να είναι η πολύ μεγάλη διασπορά του ιού του Δυτικού Νείλου σε όλη τη χώρα και όχι σε εντοπισμένες περιοχές της.
Αυτά δηλώνει χαρακτηριστικά στην A.V. ο επιδημιολόγος της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) και επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Τάκης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συμπληρώνει επίσης ότι «η επιδημία «θερίζει» φέτος στη χώρα μας τους ηλικιωμένους, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία του ΕΣΥ να είναι ιδιαιτέρως αυξημένες, εξαιτίας του ιού του Δυτικού Νείλου».
«Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό. Στην Ελλάδα κάνουμε αυτό το οποίο είναι επιστημονικώς και ανθρωπίνως δυνατό, αλλά η φύση του φετινού καλοκαιριού, με τις παρατεταμένες πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δεν μας βοηθά στην ανάσχεση της επιδημίας, αντιθέτως ευνοεί την ευρεία διασπορά του ιού σε όλη τη χώρα».
Αναφερόμενος στην κριτική, την οποία ασκεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης περί ολιγωρίας στην προετοιμασία και την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος είναι κατηγορηματικός:
«Δεν έχει δίκιο ο κ. Πατούλης. Δεν είναι οι ψεκασμοί η πανάκεια στο φαινόμενο. Άλλωστε, ψεκασμοί και έχουν πραγματοποιηθεί και πραγματοποιούνται ακόμη. Η συμβολή τους, όμως, στην αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου δεν είναι απόλυτη, είναι μόνο σχετική, όπως σχετική είναι επίσης η συμβολή των ατομικών μέτρων υγιεινής και προστασίας στην αντιμετώπισή της. Κάθε μέτρο έχει τη δική του σχετική συμβολή και τίποτε περισσότερο. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν την πραγματικότητα».
Τέλος, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος μας εξηγεί ότι «οι ξενιστές του ιού του Δυτικού Νείλου δεν είναι κάποιος ιδιαίτερος τύπος κουνουπιών, όπως συμβαίνει στην ελονοσία, για παράδειγμα, αλλά τα κοινά κουνούπια. Αυτά τα κουνούπια τα οποία βλέπουμε όλοι καθημερινά στα μπαλκόνια, τις αυλές, τα δέντρα, τα λουλούδια μας. Και μη νομίσει κανείς ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν λύσει το πρόβλημα και είμαστε εμείς οι καθυστερημένοι. Όχι. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τον ιό του Δυτικού Νείλου».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.