Health & Fitness

11 σημαντικές πληροφορίες για το ουροποιητικό μας σύστημα

Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να αγνοούμε βασικά πράγματα για μία τόσο σημαντική λειτουργία και τα όργανα που είναι υπεύθυνα

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
man-624398_1920.jpg

Μία από τις ζωτικές λειτουργίες του σώματος είναι και η ούρηση, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν ασχολούμαστε μαζί της εάν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, όπως οι ουρολοιμώξεις που είναι πολύ συνηθισμένες τώρα το καλοκαίρι.

Ωστόσο δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να αγνοούμε βασικά πράγματα για μία τόσο σημαντική λειτουργία και τα όργανα που είναι κυρίως υπεύθυνα γι’ αυτήν.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας Δρ. Ηρακλής Πούλιας, τ. διευθυντής στην Ουρολογική Κλινική του Κοργιαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομείου ΕΕΣ, παραθέτει 11 δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε.

1. Ο μέσος ενήλικας παράγει περίπου 6,5 φλιτζάνια ούρα την ημέρα. Η παραγωγή αυτή γίνεται σταδιακά από τους νεφρούς. Τα παραγόμενα ούρα αποθηκεύονται στην ουροδόχο κύστη, η οποία συνδέεται με τους νεφρούς με δύο σωληνάκια, που λέγονται ουρητήρες.

2. Η ουροδόχος κύστη ενός ενήλικα έχει μέγεθος μεγάλου γκρέιπφρουτ και την ικανότητα να διαστέλλεται για να δεχτεί τα ούρα και να συστέλλεται όταν αδειάζει. Η μέγιστη ποσότητα ούρων που μπορεί με άνεση να δεχτεί και να κρατήσει για χρονικό διάστημα 2-5 ωρών είναι 1,5-2 φλιτζάνια ούρα (αντιστοιχούν σε 400-500 ml).

3. Είναι φυσιολογικό να ουρεί κανείς 4-8 φορές στη διάρκεια ενός 24ωρου. Στη διάρκεια της νύχτας, όμως, πρέπει να αντέχει 8 ώρες χωρίς να ουρήσει (αν και το να ξυπνάει μία φορά το βράδυ θεωρείται στα όρια του φυσιολογικού). Με το πέρασμα του χρόνου η συχνότητα της ούρησης μπορεί να αυξηθεί. Αν πάντως κάποιος ουρεί συχνότερα το βράδυ ή/και στη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να πίνει πάρα πολλά υγρά, ενδέχεται να έχει κάποιο πρόβλημα με την κύστη του. Επομένως καλό είναι να συμβουλευτεί έναν γιατρό.

4. Περισσότεροι από ένας στους οκτώ ενήλικες πάσχουν από σύνδρομο της υπερδραστήριας κύστης, κατά το οποίο έχουν επιτακτική ανάγκη για ούρηση ακόμα κι αν η ουροδόχος κύστη δεν είναι γεμάτη. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν επίσης συχνουρία (ουρούν πάνω από 7 φορές στη διάρκεια της ημέρας), νυκτουρία (ξυπνούν πάνω από 2 φορές κάθε βράδυ για να ουρήσουν) ή/και επείγουσα αναγκαστική ούρηση (συχνά με ανεπιθύμητη απώλεια ούρων). Περίπου ένας στους τρεις πάσχοντες από υπερδραστήρια κύστη έχουν και ακράτεια ούρων.

5. Τα ούρα ενός υγιούς ανθρώπου φυσιολογικά πρέπει να είναι στείρα, δηλαδή να μην περιέχουν καθόλου παθολογικά βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς (μύκητες).

6. Τα ούρα αποτελούνται κατά 95% από νερό και κατά 2,5% από ουρία. Το υπόλοιπο 2,5% είναι συνδυασμός αλάτων, ορμονών, θρεπτικών συστατικών και κρεατινίνης. Η μέτρηση των επιπέδων της ουρίας και της κρεατινίνης στο αίμα χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της υγείας των νεφρών.

7. Μερικοί άνθρωποι πάσχουν από το επονομαζόμενο σύνδρομο της «ντροπαλής» κύστης. Ουσιαστικά είναι η αδυναμία ενός ατόμου να ουρήσει σε δημόσιο χώρο και μπροστά σε άλλα άτομα. Παρότι όμως η κατάσταση αφορά την ούρηση, ανήκει στις διαταραχές κοινωνικού άγχους (κοινωνικές φοβίες). Η διεθνής  επιστημονική ονομασία του συνδρόμου είναι παρούρηση (paruresis).

8. Ένα στα τρία άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών αναφέρουν ότι «μερικές φορές» αντιμετωπίζουν επεισόδια ακράτειας ούρων, διαφόρων επιπέδων σοβαρότητας.

9. Το χρώμα των ούρων είναι ενδεικτικό της κατάστασης της υγείας του οργανισμού. Τα ούρα φυσιολογικά πρέπει να έχουν ανοικτό κίτρινο ή υποκίτρινο χρώμα. Αν είναι πιο ανοικτόχρωμα ή διαφανή, το άτομο πίνει πάρα πολύ νερό και ίσως πρέπει να το μειώσει λίγο. Αν είναι πιο σκούρα ή άλλου χρώματος μπορεί να υποδηλώνουν διάφορες διαταραχές και προβλήματα υγείας (από ηπατοπάθειες έως αφυδάτωση). Αν έχουν αφρό, μπορεί να υποδηλώνουν υπερκατανάλωση πρωτεϊνών (π.χ. κρέατος) ή νεφρικό πρόβλημα.

10. Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει το χρώμα και τη μυρωδιά των ούρων. Για παράδειγμα, η κατανάλωση παντζαριών και μούρων μπορεί να τους προσδώσει μια ροζ έως κόκκινη χροιά (πολλοί ανησυχούν ότι είναι αίμα). Αντίστοιχα, τα καρότα μπορεί να τους προσδώσουν πορτοκαλί χροιά. Η κατανάλωση αλκοόλ, καφέ, σπαραγγιών και σκόρδου μπορεί να επηρεάσει τη μυρωδιά των ούρων. Το ίδιο και ορισμένες παθήσεις (π.χ. βακτηριακές λοιμώξεις, ηπατοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης). Σε περίπτωση αμφιβολίας, όμως, καλύτερη είναι η αξιολόγηση από έναν γιατρό.

11. Όταν η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει καλά, αλλά παραμένουν σε αυτή στάσιμα ούρα μπορεί να αναπτυχθεί ουρολοίμωξη, αλλά και πέτρα (λίθος) στην κύστη. Αν και οι λίθοι της κύστης συχνά είναι τόσο μικροί ώστε δεν μπορούμε να τους δούμε με γυμνό μάτι, έχουν βρεθεί και πολύ μεγάλοι λίθοι. Ο μεγαλύτερος είχε μήκος 17,9 εκατοστά, πάχος 12,7 εκατοστά και ύψος 9,5 εκατοστά και ζύγιζε 1,9 κιλά, σύμφωνα με το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.