Health & Fitness

Τάσος Πέτρου: Ο 27χρονος επιστήμονας της λίστας του Forbes μιλά στην A.V.

Πώς βρέθηκε από το τμήμα Μηχανολογίας του ΕΜΠ στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας;

Κατερίνα Καμπόσου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φιγουράρει στο Forbes στη λίστα κάτω των 30 που ξεχώρισαν στον κλάδο Επιστήμη και Υγεία, καθώς υλοποίησε την καινοτόμο ιδέα μιας τεχνητής καρδιάς από σιλικόνη. Ο Τάσος Πέτρου, μόλις στα 27 του τελείωσε το διδακτορικό του πάνω στις υποστηρικτικές αντλίες για καρδιοπαθείς και αυτή τη στιγμή εργάζεται ως ερευνητής σε Φαρμακευτική εταιρεία στη Ζυρίχη. Αλλά πώς πάντρεψε τις σπουδές του στο τμήμα Μηχανολογίας του ΕΜΠ με τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας;

Όπως μας εξηγεί ο ίδιος, μεταξύ Μηχανολογίας και Ιατρικής εντόπισε μια σύνδεση. «Η ύλη στο Πολυτεχνείο δεν περιλαμβάνει πολλά πάνω στη βιοιατρική, ωστόσο σου διδάσκει έναν ξεχωριστό τρόπο σκέψης και ενθαρρύνει πραγματικά τις συνδυαστικές ικανότητες. Οι αντλίες είναι αντικείμενο μελέτης στη μηχανολογία, επομένως οι αντλίες που χρησιμοποιούνται στην καρδιολογική ανεπάρκεια ήταν κάτι που με τράβηξε. Βέβαια χρειάστηκε πολύ διάβασμα ιατρικής και φυσιολογίας».

Στη Ζυρίχη βρέθηκε μέσω μιας υποτροφίας από το Σταύρος Νιάρχος και, ξεκινώντας να δουλεύει πάνω σε ένα ερευνητικό project, αποφασίζει να αναπτύξει μία τεχνητή καρδιά, περισσότερο εμπνευσμένη από τη φύση. Χρησιμοποίησε την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία τεχνητή καρδιά φτιαγμένη από μαλακό υλικό, σαν σιλικόνη, που μιμείται την κίνηση και χτυπάει όπως η κανονική. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα να κατασκευάζεται κατά παραγγελία για τις διαστάσεις που χρειάζονται στην ανατομία κάθε ασθενούς, ώστε να υπάρχει εξατομικευμένη θεραπεία. Παράλληλα, το συγκεκριμένο υλικό μειώνει τα προβλήματα στο αίμα που προκαλούν οι ήδη υπάρχουσες συσκευές τεχνητής καρδιάς, οι οποίες αποτελούνται από μέταλλα και άκαμπτα υλικά. Παράλληλα έφτιαξε ένα μηχάνημα προσομοιωτή σαν ανθρώπινο σώμα που πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια ώστε να δοκιμαστεί η συσκευή. Γενικά η θεραπεία της τεχνητής καρδιάς έχει ξεκινήσει και εφαρμοστεί σε 2.000 περιπτώσεις ανά τον κόσμο.

Το βίντεο με το project της πρότυπης τεχνητής καρδιάς μέσα στο εργαστήριο, ανέβηκε στα social media και άγγιξε κατευθείαν τις 2 εκατ. προβολές. Αυτό προσέλκυσε την προσοχή της ιατρικής κοινότητας και μεγάλων δικτύων ενημέρωσης του εξωτερικού, ο Τάσος έθεσε υποψηφιότητα στο Forbes και ακολούθησε η διάκριση.

Μια διάκριση σαν αυτή είναι από τις μεγαλύτερες που μπορεί να πετύχει ένας νέος σε αυτή την ηλικία και ο ίδιος δεν το περίμενε. Θα μπορούσε όμως να πετύχει αυτή τη διάκριση στην Ελλάδα; Σύμφωνα με αυτά που μας λέει, η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογα ερευνητικά κέντρα, ανάλογες εταιρείες και πολύ δυνατά μυαλά που κάνουν καινοτόμες μελέτες. Ωστόσο, δεν υπάρχει η κατάλληλη χρηματοδότηση και τα κονδύλια για να στηρίξουν ένα πρόγραμμα σαν αυτό της ολικής τεχνητής καρδιάς για να πάει παρακάτω. «Αν μπορούσε να το τρέξει το ελληνικό κράτος, υποθέτω ότι δεν θα υπήρχε λόγος να το έκανα σε άλλη χώρα».

Έπειτα είναι και η ποιότητα ζωής στην Ελβετία που μπορεί να σε κρατήσει εκεί. Σύμφωνα με τον Τάσο, πέρα από τις υποδομές, η χώρα αυτή παρέχει μια ασύγκριτη ισορροπία ζωής και εργασίας που εξασφαλίζει στον πολίτη ελεύθερο χρόνο αλλά και στον μαθητή τις προϋποθέσεις να εντοπίσει τις ιδιαίτερες κλίσεις του. «Έχουν ένα σύστημα που δεν στοχεύει στη στείρα απομνημόνευση και τη βαθμοθηρία ούτε προωθεί μονίμως το πρότυπο του γιατρού και του δικηγόρου. Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει περισσότερο εδώ, είναι ο αμοιβαίος αλληλοσεβασμός μεταξύ κράτους και πολίτη. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια οργάνωση που σου λύνει τα χέρια. Ξέρεις ότι δεν θα ακινητοποιηθεί η πόλη με μια απεργία, δεν θα αργήσει το λεωφορείο επειδή γίνονται επεισόδια, δεν φοβάσαι να πας στο γήπεδο, δεν υπάρχει το άγχος της Αθήνας».