Ψωρίαση; Σχεδίασε τη ζωή σου όπως εσύ θέλεις με τη βοήθεια δερματολόγου
#destoallios, ενημερωτική πρωτοβουλία για την ψωρίαση
Η ψωρίαση είναι μια φλεγμονώδης, μη μεταδοτική, σχετικά συχνή πάθηση, που επηρεάζει περίπου το 2-3% του πληθυσμού παγκοσμίως. Είναι χρόνια και χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Προσβάλλει κυρίως το δέρμα, χωρίς να κάνει διακρίσεις σε άνδρες, γυναίκες και συχνά εκδηλώνεται μεταξύ 15-30 ετών. Αν και τα αίτια της εμφάνισής της δεν είναι γνωστά, θεωρείται αποτέλεσμα διαταραχής του ανοσολογικού συστήματος του οργανισμού, γενετικής προδιάθεσης και περιβαλλοντικών παραγόντων. Στρες, τραυματισμοί του δέρματος, λοιμώξεις, κάπνισμα, αλκοόλ ή και ορισμένα φάρμακα είναι μεταξύ των επιβαρυντικών παραγόντων εμφάνισης ή έξαρσης της νόσου.
Δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα
Δερματικές βλάβες σε γόνατα, αγκώνες, παλάμες, πέλματα, πλάτη, τριχωτό της κεφαλής είναι οι πρώτες της επιλογές, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορεί να επηρεάσει συνολικά τον οργανισμό με πολλούς τρόπους. Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για άλλες παθήσεις όπως: η ψωριασική αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το μεταβολικό σύνδρομο, τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, η κατάθλιψη, και επιδρά, συχνά αρνητικά, στην ποιότητα ζωής. Χαρακτηριστικό είναι πως το 75% των ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση πιστεύει ότι η νόσος έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους. Το 98% αναφέρει πως η νόσος επηρεάζει τη ζωή τους συναισθηματικά, το 94% πως επηρεάζει την κοινωνική τους ζωή, το 70% την οικογενειακή τους ζωή και το 68% την επαγγελματική τους πορεία.
Η ψωρίαση ΔΕΝ είναι μεταδοτική
Η άγνοια του κοινού γύρω από τη φύση της ασθένειας μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στην καθημερινότητα και τις κοινωνικές σχέσεις. Όμως, η ψωρίαση δεν μεταδίδεται με κανέναν τρόπο, ούτε αν αγγίξουμε το δέρμα που πάσχει, μοιραστούμε φαγητό, κολυμπήσουμε με έναν πάσχοντα. Είναι σημαντικό να διαδώσουμε αυτό το μήνυμα και να στηρίξουμε τους ανθρώπους που ζουν με τη νόσο, καθώς η μεταδοτικότητα είναι ο πιο συχνός μύθος που συνδέεται με την ψωρίαση και δημιουργεί μεγάλη συναισθηματική επιβάρυνση και κοινωνικό στρες στους πάσχοντες.
Πρωτοβουλία «Δες το Αλλιώς»
Με κεντρικό μήνυμα «Ψωρίαση; Δες το Αλλιώς. Σχεδίασε τη ζωή σου όπως εσύ θέλεις», μια νέα πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ψωρίαση ξεκίνησε πρόσφατα από την ελληνική φαρμακευτική εταιρεία GENESIS Pharma και τη διεθνή φαρμακευτική εταιρεία Celgene.
Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση των ασθενών σχετικά με τη σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση και η τακτική ιατρική παρακολούθηση από τον ειδικό δερματολόγο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου σε βάθος χρόνου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παράλληλα, η πρωτοβουλία «Δες το Αλλιώς», αποσκοπεί στην ενημέρωση του κοινού αναφορικά με τη μη μεταδοτικότητα της ψωρίασης, καθώς η λανθασμένη αντίληψη ότι μεταδίδεται, επιβαρύνει σημαντικά τους ασθενείς τόσο συναισθηματικά όσο και στην καθημερινότητά τους.
Σχεδίασε τη ζωή σου όπως εσύ θέλεις
Εάν νιώθεις πως η ψωρίαση επηρεάζει την καθημερινότητά σου και δεν σε αφήνει να σχεδιάσεις τη ζωή σου όπως τη θέλεις, δεν είσαι μόνος. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 200 χιλιάδες ασθενείς πάσχουν από ψωρίαση. Αν και η πλειοψηφία των ασθενών βιώνει κοινές προκλήσεις, η ψωρίαση επηρεάζει τον καθένα με διαφορετικό τρόπο, σε διαφορετική μορφή, έκταση και σοβαρότητα, αλλά επιβαρύνει και σε διαφορετικό βαθμό την ποιότητα ζωής. Ο κάθε ασθενής έχει επομένως τη δική του ψωρίαση, γι’ αυτό και χρειάζεται εξατομικευμένη ιατρική φροντίδα.
Η έγκαιρη διάγνωση, η τακτική ιατρική παρακολούθηση από τον ειδικό δερματολόγο και η κατάλληλη αντιμετώπιση με βάση τις προσωπικές σου ανάγκες μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στον έλεγχο της ψωρίασης, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής σου σύμφωνα με τις δικές σου επιθυμίες. Σήμερα, η ψωρίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αρκεί να αντιμετωπιστεί σωστά ανάλογα με τη βαρύτητά της και σε βάθος χρόνου. Οι θεραπευτικές εξελίξεις είναι διαρκείς και υπάρχουν πλέον πολλές εναλλακτικές θεραπείες που μπορεί να προτείνει ο δερματολόγος με βάση τις προσωπικές ανάγκες και επιθυμίες του καθενός.
www.destoallios.gr
Κεντρικός άξονας της ενημερωτικής πρωτοβουλίας «Δες το Αλλιώς» είναι η ιστοσελίδα www.destoallios.gr, που δημιουργήθηκε για να δώσει στους επισκέπτες μια σφαιρική εικόνα της ψωρίασης, αλλά και για να βοηθήσει, όσους πάσχοντες το επιθυμούν, να βαθμολογήσουν την επίδραση της νόσου στην καθημερινότητά τους, συμπληρώνοντας το σύντομο ερωτηματολόγιο του Δερματολογικού Δείκτη Ποιότητας Ζωής (DLQI).
Πρόκειται για ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο αυτοαξιολόγησης που χρησιμοποιείται από τους δερματολόγους για την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ψωρίασης.
Μπείτε στο www.destoallios.gr για να συμπληρώσετε το σύντομο ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης του Δερματολογικού Δείκτη Ποιότητας Ζωής (DLQI) που απευθύνεται σε πάσχοντες, αλλά και για να μάθετε περισσότερα για την ψωρίαση και να δημιουργήσετε το δικό σας μήνυμα ευαισθητοποίησης για τη μη μεταδοτικότητά της.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οδοντίατρος επισημαίνει μερικά λάθη ακόμα που κιτρινίζουν τα δόντια μας
Η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου λόγω καρκίνου στην Ευρώπη
Παγκόσμια έρευνα - Μελετήθηκαν γενετικά δεδομένα από περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα σε 29 χώρες
Το πρόγραμμα «Γεύματα Ζωής» στηρίζει τις ασθενείς
Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της επιπλοκής
Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο παίδων «Αγία Σοφία»
Tι λέει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.