- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή Institute of Life
Η κρυοσυντήρηση ωαρίων δεν είναι ανάγκη, είναι επιλογή. Από την επιστημονική ομάδα του Institute of Life-IΑΣΩ
Institute of Life
Το ”Institute of Life” είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα κέντρα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ευρώπη. Έχει δημιουργήσει τις πλέον εξειδικευμένες μονάδες, στελεχωμένες με έμπειρο προσωπικό και με την υποστήριξη και ασφάλεια που παρέχουν αφενός το μεγαλύτερο μαιευτήριο της Ελλάδας, το ΙΑΣΩ, και αφετέρου το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ελλάδας, το ΜΗΤΕΡΑ.
Κρυοσυντήρηση ωαρίων
Για κάθε γυναίκα, η μητρότητα είναι συνειδητή επιλογή και αναφαίρετο δικαίωμα. Ωστόσο η γονιμότητα έχει χρονικά όρια. Η κρυοσυντήρηση έρχεται για να δώσει τη λύση.
Τι ακριβώς είναι;
Πρόκειται για μία καινοτόμο υπηρεσία του Institute of Life που εξασφαλίζει στις γυναίκες τη δυνατότητα να «παγώσουν» τον χρόνο και να επιλέξουν αυτές πότε θα γίνουν μητέρες. Ο χρόνος επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή ωαρίων στις γυναίκες, με την ποιότητα και την ποσότητά τους να φθίνουν μετά την ηλικία των 35 ετών, με συνέπεια να μειώνονται αργά αλλά σταθερά οι πιθανότητες σύλληψης και απόκτησης ενός υγιούς μωρού. Ωστόσο η σύγχρονη τάση είναι να αποκτούν οι γυναίκες παιδί σε ολοένα μεγαλύτερη ηλικία. Η συχνότερη ηλικία απόκτησης παιδιού είναι τα 30-34 έτη, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών τα οποία γεννήθηκαν από μητέρες ηλικίας άνω των 45 ετών. Η απόκτηση παιδιού σε προχωρημένη ηλικία σε πολλές περιπτώσεις γίνεται εφικτή χάρη στις εξελίξεις της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η οποία επιτρέπει τη λήψη και κρυοσυντήρηση (κατάψυξη) ωαρίων ώστε να διατηρείται η γονιμοποιητική ικανότητα για μελλοντική χρήση όταν αυτό είναι απαραίτητο ή επιθυμητό.
Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η κρυοσυντήρηση;
Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του Institute of Life ΙΑΣΩ (www.iolife.eu) η κρυοσυντήρηση ωαρίων επιλέγεται από τις εξής ομάδες γυναικών:
▶ Από όσες επιθυμούν ή είναι επιβεβλημένο να καθυστερήσουν να τεκνοποιήσουν, προκειμένου να εκπληρώσουν εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς ή άλλου είδους προσωπικούς στόχους.
▶ Από γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης.
▶ Από γυναίκες με καρκίνο για τον οποίο πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία στην περιοχή της πυέλου.
▶ Από γυναίκες οι οποίες υποβάλλονται σε εξωσωματική αλλά δεν επιθυμούν να καταψύξουν έμβρυα για θρησκευτικούς ή/και ηθικούς λόγους.
▶ Από γυναίκες με αυτοάνοσα νοσήματα.
▶ Από γυναίκες με καλοήθεις παθήσεις των ωοθηκών που μειώνουν την ωοθηκική επάρκεια.
Είναι μια δύσκολη ή επίπονη διαδικασία;
Καθόλου. Τα βήματα της διαδικασίας είναι αρκετά απλά. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 10-14 ημέρες. Κατά το διάστημα αυτό λαμβάνεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την ωρίμανση πολλών ωαρίων. Η ωρίμανση παρακολουθείται με υπερηχογράφημα και εξετάσεις αίματος, ενώ η διαδικασία της ωοληψίας διαρκεί λίγα λεπτά. Μετά από ολιγόωρη παρακολούθηση, η γυναίκα φεύγει και μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινή της δραστηριότητα.
Τι γίνεται όταν η γυναίκα θελήσει να κάνει παιδί;
Τα ωάρια καταψύχονται στο εργαστήριο με τη μέθοδο της υαλοποίησης, όπου και μπορούν να παραμείνουν για πολλά χρόνια χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητά τους. Όταν η γυναίκα επιθυμεί να κάνει παιδιά, τα ωάρια αποψύχονται και προετοιμάζονται για να γονιμοποιηθούν στο εργαστήριο μαζί με το σπέρμα του άνδρα.
Είναι ασφαλής;
Ένα από τα βασικότερα ερωτήματα των γυναικών για την κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι αν η μέθοδος είναι ασφαλής ή επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων με τρόπο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την υγεία των βρεφών. Η μεγαλύτερη μελέτη που έχει έως σήμερα δημοσιευθεί για τα μωρά που γεννιούνται από κατεψυγμένα ωάρια, συμπεριέλαβε πάνω από 900 βρέφη και δεν έδειξε να υπάρχει αυξημένο ποσοστό γενετικών ανωμαλιών σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, ούτε αυξημένα ποσοστά χρωμοσωμικών ανωμαλιών σε σύγκριση με τα έμβρυα που προέρχονται από φρέσκα ωάρια. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι δεν αυξάνονται ούτε οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης μετά τη γονιμοποίηση με κρυοσυντηρημένα ωάρια. Να μην ξεχνάμε, επίσης, ότι περισσότερα από 300.000 παιδιά έχουν γεννηθεί σε όλο τον κόσμο από κατεψυγμένα έμβρυα, δηλαδή από τα έμβρυα που προκύπτουν κατά την προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης αλλά επειδή είναι περισσότερα από τον επιθυμητό αριθμό δεν εμφυτεύονται στη γυναίκα αλλά καταψύχονται για μελλοντική χρήση. Ούτε σε αυτά τα κατεψυγμένα έμβρυα έχει παρατηρηθεί αύξηση των γενετικών ανωμαλιών, επομένως η όλη διαδικασία της κατάψυξης και απόψυξης ωαρίων (και εμβρύων) θεωρείται πολύ ασφαλής.
Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να γίνει η κρυοσυντήρηση;
Όσο νεότερη είναι η γυναίκα, τόσο καλύτερη θα είναι η ποιότητα των ωαρίων που θα ληφθούν και τόσο περισσότερες θα είναι οι πιθανότητες για μια μελλοντική εγκυμοσύνη. Δεν υπάρχουν όρια ηλικίας για την κατάψυξη ωαρίων, αν και θεωρούμε ιδανική την ηλικία μέχρι 36 ετών χωρίς να αποκλείουμε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας η γονιμότητα των ωαρίων μειώνεται οπότε απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός κατεψυγμένων ωαρίων. Όσο νωρίτερα, λοιπόν, τόσο το καλύτερο.
Η επιστημονική ομάδα του Institute of Life-IΑΣΩ Dr. Γιώργος Κοντόπουλος, Κος Πάρης Αλεξανδρίδης, Dr. Ιωάννης Ζερβομανωλάκης, Dr. Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος, Dr. Παναγιώτης Πολύζος, Dr. Θωμάς Προκοπάκης, Dr. Στελιανός Γρηγοράκης, Dr. Ιωάννης Βασιλόπουλος, Dr. Παναγιώτης Ψαθάς, Dr. Kωνσταντίνος Κωσταράς
Θεωρείται αποδεκτή τεχνική από την κοινωνία;
Απόλυτα. Όπως δείχνει και η χρηματοδότηση της κρυοσυντήρησης από εταιρείες όπως η Apple και η Facebook για τις υπαλλήλους τους, η μετάθεση της απόκτησης παιδιών στο μέλλον αποτελεί μια κοινωνική πραγματικότητα. Η επιστήμη ανταποκρίνεται στις προκλήσεις, καλύπτοντας τις ανάγκες των νέων γυναικών, και τους δίνει σήμερα την ελευθερία να επιλέξουν την κατάλληλη στιγμή ανάλογα με τη δική τους προσωπική και κοινωνική κατάσταση. Συγχρόνως, είναι ένα βήμα προόδου για τη γυναίκα και την κοινωνία. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων δεν είναι ανάγκη, είναι επιλογή. Μία επιλογή που τη στηρίζει η επιστημονική μας ομάδα και έχει την υψηλή τεχνογνωσία για να την πραγματοποιήσει. Αυτή η επιλογή είναι τώρα στο χέρι σας.
Πόσο αποτελεσματική είναι η μέθοδος;
Αν και ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν ακόμα, υπολογίζεται ότι η κρυοσυντήρηση ωαρίων έχει οδηγήσει στη γέννηση περίπου 6.000 βρεφών σε όλο τον κόσμο σε σύνολο τουλάχιστον 6 εκατομμυρίων που έχουν γεννηθεί παγκοσμίως με τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κέντρου Γονιμότητας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. Όλες οι μελέτες που έχουν γίνει μετά την καθιέρωση της υαλοποίησης ωαρίων, δείχνουν ότι η ποιότητα των κατεψυγμένων ωαρίων, η πιθανότητα γονιμοποίησής τους και τα ποσοστά κύησης είναι εφάμιλλα με αυτά των φρέσκων ωαρίων
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.