- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της πιπίλας σε βρέφος που θηλάζει
Πιπίλα, η αμφιλεγόμενη
Η συζήτηση γύρω από τη χρήση της πιπίλας από βρέφη που θηλάζουν είναι μια κατάσταση αμφιλεγόμενη. Κάποιες μητέρες ορμώμενες από την εμπειρία με τα δικά τους παιδιά, λένε ότι θηλασμός και πιπίλα δεν συμβαδίζουν ενώ άλλες λένε ότι φυσικά και είναι ανεξάρτητα. Η αλήθεια είναι ότι κάθε βρέφος είναι μοναδικό και με τον καιρό βρίσκει μόνο του τι θέλει και τι όχι, τι το κάνει ευτυχισμένο και τι του προκαλεί γκρίνια.
Πλεονεκτήματα από τη χρήση πιπίλας
- Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χρήση πιπίλας μειώνει τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου των βρεφών.
- Η πιπίλα μπορεί να βοηθήσει το βρέφος, απαλύνοντάς του τους κολικούς ή εξαλείφοντας τα δυσάρεστα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
- Τα προωράκια που χρησιμοποιούν πιπίλα συνηθίζουν την θηλή πιο γρήγορα και έτσι μπορούν να θηλάσουν πιο εύκολα και να πάρουν βάρος.
- Η πιπίλα λειτουργεί και αγχολυτικά για τα μωρά. Τα παρηγορεί και τα κάνει να σταματούν το κλάμα.
- Η πιπίλα απαλύνει την ενόχληση στα ούλα των μωρών όταν πια αρχίζουν να εμφανίζουν τα πρώτα τους δοντάκια.
- Αν το μωράκι είναι ταξιδιάρικο και μάλιστα με αεροπλάνο, τότε η πιπίλα ανακουφίζει τα αυτάκια του από την πίεση.
Μειονεκτήματα από τη χρήση πιπίλας
- Όταν οι γονείς δίνουν πιπίλα πολύ νωρίς σε ένα βρέφος, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τον θηλασμό. Το βρέφος μαθαίνει στην πιπίλα με αποτέλεσμα να θέλει αυτήν και μόνο και να μην βολεύεται το ίδιο με το στήθος, αφού εκεί πρέπει ταυτόχρονα να τραβάει και το γάλα του. Σε άλλα μωρά βέβαια, αυτό λειτουργεί εντελώς αντίστροφα.
- Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση της πιπίλας συνδέεται με πρώιμο απογαλακτισμό.
- Η πιπίλα μπορεί να κάνει το μωρό να κοιμάται ήρεμο και γαλήνιο με αποτέλεσμα να μην ξυπνά μόνο του για να φάει. Κάπως έτσι, η μητέρα πρέπει να υπολογίζει τις ώρες και να το ξυπνάει για να το θηλάσει, αφού πρώτα δώσει μάχη με τον αποχωρισμό της πιπίλας.
- Η πιπίλα είναι εθιστική. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει παιδιά νηπιαγωγείου να έχουν πιπίλα –έστω και κρυφά- αλλά και μητέρες να μην ξέρουν πραγματικά τι να κάνουν για να τους κόψουν την πιπίλα.
* Σε κάθε περίπτωση, αν το μωράκι σας συνηθίσει την πιπίλα, προσπαθήστε να αποφύγετε πιπίλες με 2 μέρη. Η πιπίλα πρέπει να είναι ενιαία και να μην χωρίζεται σε μικρότερα κομμάτια. Ακόμη, μην παραλείπετε τον καλό καθαρισμό της με ζεστό νερό και σαπούνι αλλά και την αποστείρωσή της κάθε τόσο, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Πηγή: mommy.gr