Health & Fitness

10 τρόποι για να ελέγχουμε τα νεύρα μας

Οδηγός επιβίωσης για όταν μας «ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι»

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10 τρόποι για να ελέγχουμε τα νεύρα μας

«Έχετε τα νεύρα σας» και σας «ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι». Συχνό φαινόμενο, αλλά έχει μεγάλη σημασία να το διαχειριζόμαστε με θετικό τρόπο, ειδάλλως θα υπονομεύσει την υγεία και τις σχέσεις μας. Αν και δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές που να ταιριάζουν σε όλους, ο νευρολόγος-ψυχίατρος Δρ. Νίκος Ε. Δέγλερης, διδάσκων Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Paris V, στη Γαλλία, έχει μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να θέτετε υπό έλεγχο τα νεύρα σας και να αποφεύγετε τις εκρήξεις.

1. Σκεφθείτε πριν μιλήσετε. Ή μετρήστε αργά, νοερά ή φωναχτά, έως το 10 πριν αντιδράσετε. Όταν έχετε τα νεύρα σας είναι εύκολο να πείτε ή να κάνετε κάτι για το οποίο θα μετανιώσετε αργότερα. Σταματήστε λοιπόν για λίγα λεπτά και συγκεντρώστε τις σκέψεις σας πριν δράσετε. Με αυτό τον τρόπο δίνετε την ευκαιρία και στον άλλο, να κάνει το ίδιο.

2. Εκφράστε τον θυμό σας μόλις σας περάσουν τα νεύρα. Όταν ξεθολώσει η σκέψη σας, πρέπει να εκφράσετε την ενόχλησή σας, αλλά με θετικό τρόπο. Γιατί πρέπει; Διότι αν αγνοήσετε το πρόβλημα ή πείτε «απαξιώ να σου απαντήσω» δεν θα λύσετε κανένα πρόβλημα ή/και θα κάνετε τα πράγματα χειρότερα. Πείτε, λοιπόν, τι ήταν αυτό που σας εκνεύρισε και εξηγήστε με σαφήνεια και άμεσο τρόπο ποιες είναι οι ανάγκες σας, δίχως να προσπαθείτε να πληγώσετε ή να ελέγξετε τον συνομιλητή σας.

3. Πηγαίνετε για περπάτημα. Αν νιώθετε ότι ο θυμός σας κλιμακώνεται, φύγετε από το χώρο και πηγαίνετε για περπάτημα με γρήγορο βήμα, τρέξιμο ή οποιαδήποτε άλλη φυσική δραστηριότητα σας αρέσει. Η φυσική δραστηριότητα όχι μόνο εκτονώνει τον θυμό, αλλά αποτελεί αποτελεσματικό όπλο εναντίον του στρες το οποίο μας κάνει επιρρεπείς στις εκρήξεις θυμού.

4. Να κάνετε διάλειμμα. Για προληπτικούς λόγους, φροντίστε να κάνετε σύντομα διαλείμματα τις ώρες της ημέρας που είναι πιο στρεσογόνες, ούτως ώστε να χαλαρώνετε λίγο και να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για οτιδήποτε ενδεχομένως θα σας εκνευρίσει ή θα σας θυμώσει αργότερα.

5. Αναζητήστε πιθανές λύσεις. Αντί να ασχολείστε με αυτό/αυτόν που σας θυμώνει, αναλογισθείτε με ποιους τρόπους θα μπορούσατε να λύσετε το πρόβλημα. Σας τρελαίνει το ακατάστατο δωμάτιο του παιδιού σας; Κλείστε την πόρτα για να μην το βλέπετε. Αργεί μονίμως ο/η σύντροφός σας για το βραδινό φαγητό; Προγραμματίστε το για πιο αργά ή δεχθείτε ότι μερικά βράδια θα τρώτε μόνοι σας. Να θυμάστε ότι ο θυμός δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αλλά μάλλον το επιδεινώνει.

6. Να μιλάτε με το «εγώ». Για να αποφεύγετε τις επικρίσεις προς τους άλλους που απλώς θα αυξήσουν την ένταση ανάμεσά σας, να χρησιμοποιείτε προτάσεις που θα αφορούν εσάς. Να είστε συγκεκριμένοι και να μιλάτε ευγενικά. Παραδείγματος χάριν, πείτε «στεναχωριέμαι που δεν μάζεψες το πιάτο σου» αντί για «ποτέ δεν μαζεύεις το πιάτο σου».

7. Μάθετε να συγχωρείτε. Η συγχώρεση είναι πανίσχυρο εργαλείο. Αν αφήσετε τον θυμό και τα άλλα αρνητικά συναισθήματά σας να επισκιάσουν τα θετικά, υπάρχει κίνδυνος να «βουλιάξετε» στην πικρία σας ή την αίσθηση αδικίας που νιώθετε και να γίνετε ένας «κακιασμένος» άνθρωπος. Αν όμως καταφέρνετε κάθε φορά να συγχωρείτε όποιον σας θυμώνει, μπορεί και οι δύο να μάθετε κάτι από τη διένεξή σας ή/και να δυναμώσετε τη σχέση σας.

8. Αποφύγετε τον σαρκασμό. Ο σαρκασμός είναι ό,τι χειρότερο στη διάρκεια ενός καβγά, διότι πληγώνει τα συναισθήματα των ανθρώπων και οδηγεί σε κλιμάκωση του θυμού ένθεν κακείθεν.

9. Σκεφθείτε πώς είστε όταν θυμώνετε. Ή, αν δεν έχετε φαντασία, ζητήστε κάποια στιγμή που θα είστε ήρεμοι από έναν δικό σας άνθρωπο να σας βιντεοσκοπήσει την επόμενη φορά που θα θυμώσετε και θα αρχίσετε τον καβγά. Κοκκινίζει το πρόσωπό σας; Παραμορφώνεται από την οργή; Σφίγγετε τις γροθιές σας; Τρίζετε τα δόντιά σας; Όταν θα θυμώνετε, να φέρνετε αυτή την εικόνα στο μυαλό σας και να ρωτάτε τον εαυτό σας ένα απλό πράγμα: θα ήθελε να συνεργασθεί ή να συμβιώσει με έναν άνθρωπο που συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο; Μάλλον όχι.

10. Ζητήστε βοήθεια. Το να μάθει κάποιος να ελέγχει τα νεύρα του είναι πάρα πολύ δύσκολο μερικές φορές. Αν νιώθετε ότι ο θυμός σας είναι συχνός, αν εξαιτίας του κάνετε πράγματα για τα οποία αργότερα μετανιώνετε ή/και αν σας κάνει να πληγώνετε την οικογένεια ή τους φίλους σας, πρέπει να ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό στην ψυχική υγεία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.