Health & Fitness

H ρίζα της πικραλίδας λειτουργεί καλύτερα από τη χημειοθεραπεία;

Δεν υπάρχει καμία δημοσιευμένη μελέτη που να αποδεικνύει οριστικά πως είναι αποτελεσματικό αντικαρκινικό φάρμακο για τους ανθρώπους

360811-747246.jpg
Ellinika Hoaxes
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
18051208.jpg

Είναι αλήθεια πως σύμφωνα με επιστήμονες, η ρίζα της πικραλίδας λειτουργεί καλύτερα από τη χημειοθεραπεία;

Στο pentapostagma.gr πρόσφατα, και στο xorisorianews.grhipieteepee.grbioathens.com και σε πολλά άλλα blogs, διαβάζουμε:

18051206.jpg

Τι ισχύει;

Οι ανεκδοτικές αναφορές για την αντικαρκινική δράση της πικραλίδας αλλιώς γνωστής ως ταραξάκο (ως συνήθως σε ανάλογες περιπτώσεις θαυματουργών θεραπειών), μας έρχονται από το εξωτερικό και στερούνται βάσης.

Σύμφωνα με το Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, αν και εργαστηριακές έρευνες έδειξαν υποσχόμενα αποτελέσματα εναντίον του καρκίνου, ωστόσο, οι μελέτες στον άνθρωπο είναι περιορισμένες. Η πικραλίδα έχει οιστρογόνο δράση. Μπορεί να αυξήσει τον πολλαπλασιασμό, των ευαίσθητων σε ορμόνες, κυττάρων καρκίνου του μαστού. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

O ισχυρισμός πως η πικραλίδα μπορεί να σκοτώσει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή, μας έρχεται από το εξωτερικό και κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 2013, με τακτικές αναδημοσιεύσεις. Οι φήμες βασίζονται σε έρευνες από το Πανεπιστήμιο Windsor του Καναδά που απέκτησαν δημοσιότητα το 2012. Οι γιατροί τόνισαν ωστόσο πως παρά το γεγονός πως η πικραλίδα έδειξε υποσχόμενα αποτελέσματα, επρόκειτο για ισχυρά εκχυλίσματα και όχι ουσίες που μπορεί να λάβει κάποιος πίνοντας το αφέψημα του φυτού. Σε κάθε περίπτωση, οι δοκιμές αφορούσαν καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο και όχι κλινικές δοκιμές σε ασθενείς.

Όσον αφορά την υπόθεση του ασθενή John Di Carlo, σε δημοσίευμα του cbc.ca από το 2012, διαβάζουμε πως σώθηκε από το καρκίνο, πίνοντας τσάι πικραλίδας. Το άρθρο αναφέρει επίσης πως οι Καναδοί ερευνητές που ερευνούν τις αντικαρκινικές ιδιότητες της πικραλίδας, έλαβαν ένα σεβαστό ποσό για να συνεχίσουν την έρευνα και  να αρχίσουν δοκιμές. Οι ίδιοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Windsor, δήλωσαν το Δεκέμβριο 2017 ότι η πρώτη κλινική δοκιμή σε 30 ανθρώπους απέχει τουλάχιστον ένα χρόνο από την ολοκλήρωσή της και εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους διότι τα μέχρι τότε ευρήματά τους, έχουν παρερμηνευτεί και διογκωθεί από πολλά ΜΜΕ. Ακόμη ανησυχούν για τους ψευδείς ισχυρισμούς που αναπαράγονται γιατί η έρευνα τους θα μπορούσε να ακυρωθεί.

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.