- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μία πολύ διαφορετική συζήτηση με την Πέννυ Μπαλτατζή
«Δεν πρέπει να στιγματίζουμε τους ψυχικώς πάσχοντες!»
Μία πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα, αλλά και μία ιδιαίτερη συζήτηση είχαμε με την πολύ επιτυχημένη και πολύ αγαπημένη νέα μουσικό και τραγουδίστρια Πέννυ Μπαλτατζή.
Με την Πέννυ δεν μιλήσαμε για μουσική ούτε για συναυλίες. Μιλήσαμε για την ψυχική υγεία, τους ψυχικώς πάσχοντες συνανθρώπους μας, την οπισθοδρομικότητα της κοινωνίας μας έναντι των ψυχικών διαταραχών, το κοινωνικό στίγμα.
Η Πέννυ δεν είναι από τους ανθρώπους οι οποίοι στιγματίζουν την ψυχική διαταραχή. Ξέρει ότι κάθε ένας και κάθε μία από εμάς μπορεί ανά πάσα στιγμή να περάσει στην ψυχική νόσο. Είναι τόσο απλό!
Η Πέννυ δεν πιστεύει επίσης στον μύθο του επικίνδυνου ψυχικώς πάσχοντα. Μας μίλησε, λοιπόν, με την ψυχή της και την ευαισθησία της και εμείς οφείλουμε να την ευχαριστήσουμε θερμά, καθώς η ίδια μοιράστηκε στην A.V. τις σκέψεις της για την βαριά ψυχική ταλαιπωρία της ιδίας της μητέρας της. Η Πέννυ μας μίλησε για τη μητέρα της.
Πώς είναι η εμπειρία να παίζει κανείς μουσική για συνανθρώπους μας με ψυχικές διαταραχές; Το ρωτάω γιατί εσείς έχετε παίξει πολύ πρόσφατα αφιλοκερδώς για την κοινοτική δομή Ψυχικής Υγείας «Γέφυρες» της ΜΚΟ «Κλίμακα»…
Καταπληκτική εμπειρία! Συζήτησα με όλους στη δομή και κατάλαβα ότι με κάποιους από τους πάσχοντες μπορείς να συνεννοηθείς πιο εύκολα. Ούτε καταλαβαίνεις καν ότι υπάρχει πρόβλημα ψυχικής υγείας! Είναι μία χαρά, θα μπορούσε να είναι ένας από εμάς στη θέση τους! Πάντα σκέφτομαι ότι μπορεί να είναι ένας από εμάς με ψυχικά προβλήματα. Υπάρχουν, βέβαια, και πιο βαριές περιπτώσεις, τόσο βαριές που δεν είναι δυνατή η επικοινωνία μαζί τους…
Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι, ενώ δεν είναι πολλές φορές αισθητό ότι ο απέναντί μας πάσχει από ένα ψυχικό νόσημα, εν τούτοις η ψυχική ασθένεια στιγματίζεται πολύ έντονα στην ελληνική κοινωνία; Είναι η επικινδυνότητα…
Δεν υπάρχει κίνδυνος. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Αυτοί οι άνθρωποι, οι ψυχικώς πάσχοντες, ζουν με τέτοιο χάος μέσα στο κεφάλι τους, που μόνον πολύ σπάνια υπάρχει κίνδυνος. Εγώ δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτοί οι άνθρωποι επιτίθενται ή μπορούν να σου κάνουν κακό. Ίσως μόνον για να αμυνθούν οι ίδιοι. Μόνο τότε, νομίζω.
Γιατί, όμως, είμαστε τόσο πίσω στις αντιλήψεις μας για αυτούς τους ανθρώπους;
Δεν ξέρω, πραγματικά! Κανονικά δεν θα έπρεπε η κοινωνία μας να είναι τόσο πίσω! Δεν θα έπρεπε η κοινωνία μας να στιγματίζει τους ψυχικώς πάσχοντες! Σε καμία περίπτωση! Δείτε, ζούμε σε μία μεγάλη πόλη, στην Αθήνα, και, ακόμη κι εάν δούμε κάποιον στο δρόμο να παραμιλάει, έχουμε έτοιμη την ταμπέλα του «τρελού του χωριού» για εκείνον… «Αυτός είναι τρελός», λέμε… Δεν είναι έτσι τα πράγματα ή, για την ακρίβεια, δεν θα έπρεπε να είναι έτσι τα πράγματα.
Είμαστε πολύ αυστηροί και κρίνουμε πολύ άδικα, ενώ μέσα σε κάθε οικογένεια υπάρχουν φαινόμενα κατάθλιψης, φαινόμενα ιδεοληψίας. Λέμε με μεγάλη ευκολία ότι «είμαι και λίγο ψυχαναγκαστικός»… Ε, όχι, δεν μπορούμε να το λέμε αυτό με τόση ευκολία, γιατί οι άνθρωποι οι οποίοι είναι ψυχαναγκαστικοί περνάνε πολύ ζόρικα! Ταλαιπωρούνται αφάνταστα!
Έχετε κάποιο παράδειγμα από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον σας;
Ποιο ευρύτερο περιβάλλον μου; Η ίδια η μητέρα μου είναι ψυχαναγκαστική! Η μαμά μου ταλαιπωρείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και, δυστυχώς, διαγιγνώσθηκε πολύ αργά με τη νόσο. Η μαμά μου, μεγαλώνοντας, ζήτησε βοήθεια, γιατί δεν άντεχε πράγματα, ιδιαίτερα όταν έγινε μητέρα. Η μητρότητα της έπεσε πολύ βαριά. Έπαθε πανικό, άρχισε να ζητεί βοήθεια, γιατί θεώρησε ότι… εμείς δεν είμαστε καλά.
Η μητέρα σας βοηθήθηκε από το κοινωνικό της περιβάλλον;
Η μαμά μου δεν βοηθήθηκε. Η μαμά μου χρειαζόταν φαρμακευτική αγωγή, αλλά επέδειξε άρνηση, καθώς θεωρούσε ότι φάρμακα παίρνουν μόνο οι «τρελοί». «Δεν είμαι τρελή για να πάρω φάρμακα», έλεγε η μαμά μου. Χρειάσθηκε να μεγαλώσω για να καταφέρω να της πω «μαμά, όπως παίρνουμε φάρμακα όταν μας πονάει η καρδιά, έτσι παίρνουμε άλλα φάρμακα όταν μας ‘πονάει’ η ψυχή, η ψυχούλα μας, ο εγκέφαλος, όταν κάτι δεν πάει καλά μέσα στο κεφάλι μας»… Τώρα, βεβαίως, η μαμά μου λαμβάνει αγωγή. Είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Δύσκολα συνεννοείται πια, για να καταλάβετε.
*Η Πέννυ Μπαλτατζή «ανοίγει» την Πέμπτη 14 Ιουνίου, με συναυλία της, τις φετινές εκδηλώσεις στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.