Όταν ο δημόσιος διάλογος για την Υγεία περιορίζεται σε… χαρακτηρισμούς!
Με αφορμή την απαξιωτική αντίδραση συνδικαλιστών γιατρών σε δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη
Με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς αντέδρασαν εκείνοι οι συνδικαλιστές γιατροί του ΕΣΥ, οι οποίοι ανήκουν τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά, στην πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη περί πλεονάζοντος ιατρικού προσωπικού και δραματικής έλλειψης νοσηλευτών στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναπαράξουμε τους χαρακτηρισμούς, ατυχείς ήταν, άλλωστε. Εκείνο το οποίο αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ η αναλογία γιατρών ανά 1.000 κατοίκους στη χώρα μας είναι 6,3 γιατροί, αριθμός ο οποίος φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης των χωρών του ΟΟΣΑ, με τον μέσο όρο στον Οργανισμό να φθάνει μόλις τους 3,3 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Σουηδία διαθέτει αναλογία 17,4 νοσηλευτών ανά 1.000 κατοίκους και βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ η Ελλάδα διαθέτει αναλογία… 3,6 νοσηλευτών ανά 1.000 κατοίκους και βρίσκεται πολύ κάτω από τον σχετικό μέσο όρο στο ΟΟΣΑ (9,1 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους)…
Μπορούμε, ασφαλώς, να πάρουμε τις μετρητοίς την βαθιά ανισοκατανομή του ιατρικού προσωπικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας και να κατασκευάσουμε έτσι μία εικόνα η οποία θα απέχει παρασάγγας από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στοιχεία τα οποία περιλαμβάνουν το σύνολο των γιατρών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, φυσικά.
Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι ακόμη κι εάν προσλάβουμε όλους τους πτυχιούχους νοσηλευτές στο δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας, ακόμη και τότε θα έχουμε μεγάλα κενά στο ενεργό νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ στη χώρα μας, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με το ιατρικό προσωπικό.
Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να πυροδοτούσε έναν γόνιμο διάλογο η πρόσφατη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και να έλειπαν οι απαξιωτικοί, προσωπικοί χαρακτηρισμοί, συνοδευόμενοι αποκλειστικά και μόνον από στερεότυπα και προκαταλήψεις…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.