Το 42% των γυναικών αντιμετωπίζει πρόβλημα φαλάκρας
Μία στις 5 θα αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή της πρόβλημα τριχόπτωσης


Μία στις πέντε γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει πρόβλημα τριχόπτωσης, κάτι που έχει μεγάλη επίπτωση τόσο στην αυτοπεποίθηση όσο και στις κοινωνικές δραστηριότητες και τις επαφές της με τον κοινωνικό και επαγγελματικό περίγυρο.
Κύριες αιτίες
Όπως δηλώνει στο Πρακτορείο Fm η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Παναγιώτα Ρήγα, ένα 42% των γυναικών επηρεάζεται από τέτοιους είδους προβλήματα και σίγουρα από την ανδρογενή αλωπεκία, (φαράκλα), η οποία είναι πολύ συχνή στο γυναικείο φύλο, και οφείλεται κυρίως στην κληρονομικότητα.
Ωστόσο υπεισέρχονται και ορμονικοί παράγοντες, είτε στην εφηβεία, είτε στην εμμηνόπαυση, όπου το πρόβλημα επιδεινώνεται, γιατί τότε παύει να υπάρχει η ευεργετική δράση των οιστρογόνων. Στην εμμηνόπαυση μάλιστα, όπως επισημαίνει η κ. Ρήγα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά αν υπάρχει κληρονομικότητα, γιατί μπορεί να παρουσιαστεί ραγδαία επιδείνωση και το κεφάλι μίας γυναίκας να αδειάσει από μαλλιά.
Άλλες αιτίες τριχόπτωσης σύμφωνα με την κ. Ρήγα μπορεί να είναι νοσήματα του θυρεοειδούς, το έντονο στρες, ένα τραυματικό γεγονός, ένα μεγάλο χειρουργείο, ή ακόμα και η εγκυμοσύνη, όπου η γυναίκα μπορεί να χάνει ολόκληρες τούφες από το κεφάλι της, ωστόσο το πρόβλημα ξεπερνιέται εντός εξαμήνου. «Επίσης η απώλεια σιδήρου ή φερριτίνης στο αίμα ενδέχεται να προκαλέσουν ζητήματα τριχόπτωσης. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουμε δει ότι και η έλλειψη της βιταμίνης D επηρεάζει τα μαλλιά, όπως άλλωστε και όλο το δέρμα».
80 με 100 τρίχες την ημέρα, η φυσιολογική αναγέννηση
Ποια είναι όμως η απώλεια των τριχών που θεωρείται σε καθημερινή βάση φυσιολογική και που αρχίζει αλήθεια το πρόβλημα; «Τα μαλλιά μας αναγεννώνται σε καθημερινή βάση, που σημαίνει ότι χάνουμε γύρω στις 80 με 100 τρίχες κάθε μέρα. Όταν η ποσότητα είναι μεγαλύτερη τότε σίγουρα το θέμα είναι παθολογικό», λέει η κ. Ρήγα.
Το προλαμβάνειν εστί θεραπεύειν
Στα θέματα με τα μαλλιά είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση βοηθούν να διατηρήσουμε τα μαλλιά μας σε ένα πολύ καλό επίπεδο, προειδοποιεί η κ. Ρήγα: «Με το που θα αισθανθούμε ή θα δούμε μία πρώτη αραίωση πρέπει να επισκεφθούμε τον δερματολόγο. Σίγουρα θα γίνει κάποιος εργαστηριακός έλεγχος για να αποκλειστούν κάποιες παθολογικές αιτίες, έτσι ώστε αν υπάρχει κάποια διαταραχή από εκεί να αποκατασταθεί από τον αρμόδιο γιατρό, ή να δοθούν βιταμίνες που μπορεί να χρειάζεται ο οργανισμός».
Ένα φάρμακο που φαίνεται ότι έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε όλες τις αλωπεκίες στις γυναίκες, αλλά ειδικά στην ανδρογενή, όπως λέει η κ. Ρήγα είναι η μινοξιδίλη. «Πρόκειται για μία ουσία που υπάρχει πάρα πολλά χρόνια. Μάλιστα αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως αντιυπερτασικό φάρμακο, και όσοι τα έπαιρναν από το στόμα, διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο δεν έχαναν τα μαλλιά τους, αλλά γινόντουσαν και πιο πλούσια. Έτσι το 1989 πήρε έγκριση για τοπική χρήση για την ανδρική αλωπεκία, και ήδη από το 2000 πήρε έγκριση και για τις γυναίκες. Στις διεθνείς οδηγίες για την αντιμετώπιση των αλωπεκιών είναι το φάρμακο εκλογής».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς θα κλείσετε ραντεβού - Αναλυτικά το πρόγραμμα
Σε ποιους γιατρούς και πότε θα πρέπει να απευθυνθούμε
Υποβοηθούμενη διάγνωση από υπολογιστή
Υπάρχουν τρία τρόφιμα που θα κρατήσουν την αναπνοή σας δροσερή και... αξιοπρεπή
Απαραίτητα άμεσα μέτρα δημόσιας υγείας
Οι συνέπειες για την υγεία των παιδιών
Τι έχει συμβεί με τα μαλλιά μας τα τελευταία χρόνια και κυριολεκτικά μας μένουν στο χέρι
Αφορά ενήλικους ασθενείς με μη εγχειρήσιμη ή προχωρημένη νόσο
Φυτικής προέλευσης θεραπεία για τη διακοπή του καπνίσματος
Πότε καθιερώθηκε - Πώς επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία
Στο Tik Tok οι influencers ορκίζονται στην αποτελεσματικότητά του - Η επιστήμη συμφωνεί
Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας
Ένα ενοχλητικό σύμπτωμα με ποικίλες αιτίες
Εκατομμύρια βακτήρια συσσωρεύονται καθημερινά - Τι λένε οι επιστήμονες
Εάν τα επεισόδια στον ύπνο είναι καθημερινά, η αιτία θα πρέπει να διερευνηθεί άμεσα
Αναπτύσσεται στους μισούς άνδρες 50 έως 60 ετών
Ορισμένες απλές προσαρμογές που μπορεί να τα αλλάξουν όλα
Η αλλαγή τρόπου ζωής και διατροφής μπορεί να προλάβει την εξέλιξη του προδιαβήτη ή και ακόμα να αναστρέψει τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στα αρχικά στάδια, σύμφωνα με μελέτες
Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες
Εμφάνιση αλλεργιών, ακμή, βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.