- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο «άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα» είναι ο πρώτος που έκανε δύο μεταμοσχεύσεις προσώπου (εικόνες, video)
«Νιώθω πολύ καλά. Ανυπομονώ να τελειώσει όλο αυτό», είπε ο 43χρονος Γάλλος
Ένας Γάλλος, 43 ετών, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία της ιατρικής που υπεβλήθη με επιτυχία σε δύο επεμβάσεις μεταμόσχευσης προσώπου. Ο Ζερόμ Αμόν, ο αποκαλούμενος «άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα» από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, πήρε εξιτήριο από νοσοκομείο των Παρισίων μόλις την περασμένη εβδομάδα μετά την καινοτόμα επέμβαση και προσπαθεί πλέον να συνηθίσει τη νέα ταυτότητά του.
«Νιώθω πολύ καλά», είπε ο 43χρονος στους δημοσιογράφους. «Ανυπομονώ να τελειώσει όλο αυτό», πρόσθεσε.
Ο Ζερόμ Αμόν πάσχει από νευροϊνωμάτωση τύπου 1 ή νόσος του Ρεκλινχάουζεν, μια γενετική διαταραχή που προσβάλλει άτομα όλων των πληθυσμιακών ομάδων. Τα συμπτώματα της νόσου εντοπίζονται συχνότερα στο δέρμα, τους οφθαλμούς, τα οστά και το νευρικό σύστημα.
Το 2010 υπεβλήθη στην πρώτη μεταμόσχευση προσώπου στον κόσμο. Η επέμβαση ήταν επιτυχημένη αλλά πέντε χρόνια μετά ο Γάλλος παρουσίασε συμπτώματα κοινής γρίπης και τα αντιβιοτικά που πήρε συνέβαλαν στο να αποβάλει ο οργανισμός του το μόσχευμα.
Οι χειρουργοί αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν το μόσχευμα τον Νοέμβριο του 2016. Ο κ. Αμόν δεν μπορούσε να δει, να μιλήσει ή ακούσει μέχρι να βρεθεί νέο μόσχευμα. Περίμενε υπομονετικά και ζούσε στο νοσοκομείο Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι μέχρι πριν από δύο μήνες που βρέθηκε δότης - ένας 22χρονος που μόλις είχε πεθάνει.
Έτσι μπήκε ξανά στο χειρουργείο πριν από τρεις μήνες για μια δεύτερη μεταμόσχευση, την οποία ανέλαβε ο Λοράν Λαντιερί, ο ίδιος καθηγητής πλαστικής χειρουργικής του νοσοκομείου Πομπιντού που είχε κάνει και την πρώτη επέμβαση.
Το νέο πρόσωπο του Αμόν παραμένει ακίνητο, καθώς δεν έχουν ευθυγραμμιστεί ακόμη το κρανίο και το δέρμα, μια βαθμιαία διαδικασία που εξαρτάται από τη δράση των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, τα οποία χορηγούνται για να εμποδίσουν το σώμα του να απορρίψει και το νέο μόσχευμα.
Πριν από τη δεύτερη μεταμόσχευση οι γιατροί αντικατέστησαν όλο το αίμα στο σώμα του 43χρονου -μια διαδικασία που κράτησε ένα μήνα – ώστε να απομακρυνθούν πιθανά προβληματικά αντισώματα από προηγούμενες θεραπείες. «Για έναν άνθρωπο πέρασε όλα αυτά, τα πάει πολύ καλά», είπε ο πλαστικός χειρουργός.
«Είμαι 43. Ο δότης ήταν 22. Άρα έγινα 20 χρόνια νεότερος», αστειεύτηκε ο Αμόν μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση. Κι όπως λέει, ξαναβρήκε την ευτυχία του. «Αποδέχθηκα αμέσως το πρώτο μόσχευμα. Σκέφτηκα “αυτό είναι το νέο μου πρόσωπο”. Το ίδιο έκανα και τώρα».