- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Οι επιπτώσεις στο παιδί αν η μητέρα έχει κατάθλιψη
Τα ευρήματα νέας επιστημονικής έρευνας
Η κατάθλιψη της μητέρας δεν είναι θέμα που βασανίζει μόνο την ίδια, αλλά έχει επιπτώσεις και στο παιδί της, το οποίο κινδυνεύει με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ) έως την εφηβεία του, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τη δρα Πατρίτσια Ιστ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Child Development" (Ανάπτυξη Παιδιού), μελέτησαν περίπου 900 παιδιά και τις μητέρες τους.
Η νοημοσύνη των παιδιών μετρήθηκε με τα συνήθη τεστ IQ ανά πενταετία στις ηλικίες ενός έτους, πέντε δέκα και 16 ετών. Παράλληλα, αξιολογήθηκαν οι μητέρες τους για τυχόν συμπτώματα κατάθλιψης και βρέθηκε ότι σχεδόν οι μισές είχαν ελαφριά έως σοβαρή κατάθλιψη.
Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που είχαν μητέρες με σοβαρή κατάθλιψη, είχαν επίσης χαμηλότερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ.
«Βρήκαμε ότι οι βαριά καταθλιπτικές μητέρες δεν επένδυαν συναισθηματικά, ούτε παρείχαν μαθησιακό υλικό για να υποστηρίξουν το παιδί τους, όπως παιγνίδια και βιβλία, όσο το έκαναν οι μητέρες χωρίς κατάθλιψη. Αυτό, με τη σειρά του, επιδρά αρνητικά στη νοημοσύνη ενός παιδιού από τον πρώτο χρόνο της ζωής του έως τον 16ο», δήλωσε η Ιστ.
Η κατάθλιψη των μητέρων οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως στην ανυπαρξία επαγγελματικής απασχόλησης, στην αποκλειστική ενασχόληση με το νοικοκυριό, στη διαβίωση σε μικρά σπίτια κ.α. Πολλές γυναίκες νιώθουν κατάθλιψη τους πρώτους έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους, ενώ σε μερικές η κατάθλιψη επιμένει για χρόνια.
Σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου μία γυναίκα στις πέντε (20%) από όσες έχουν μεγάλη κατάθλιψη κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού τους, παραμένει καταθλιπτική στη συνέχεια για μεγάλο χρονικό διάστημα, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για το παιδί σε βάθος χρόνου (χειρότερες σχολικές επιδόσεις, χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία, παχυσαρκία κ.α.).