Health & Fitness

Έφαγε καυτερή πιπεριά και κατέληξε στο νοσοκομείο

Πήρε μια γεύση από τον «Χάρο της Καρολίνα» που θα του μείνει αξέχαστη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τις αντοχές του στις καυτερές πιπεριές τσίλι δοκίμασε ένας νεαρός στις ΗΠΑ.

Γνωστή και ως ο «Χάρος της Καρολίνα», θεωρείται η πιο καυτερή πιπεριά στον κόσμο. Αυτό δεν πτόησε τον νεαρό να τη δοκιμάσει κατά τη διάρκεια διαγωνισμού, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί εσπευσμένα στα επείγοντα του νοσοκομείου με αφόρητους πονοκεφάλους.

Οι γιατροί, με επικεφαλής τον δρα Κιλοθουνγκάν Γκουνασεκαράν, του Ιατρικού Κέντρου Μπάσετ της Νέας Υόρκης, που παρουσίασαν την ασυνήθιστη περίπτωση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Case Reports», ανέφεραν ότι το περιστατικό του νέου άνδρα δείχνει ότι μερικές φορές η πιπεριλά τσίλι μπορεί να έχει απρόσμενες παρενέργειες.

Τα πρώτα στομαχικά συμπτώματα του άνδρα άρχισαν αμέσως αφότου έφαγε το τσίλι και στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε έντονο πόνο στον λαιμό και σε τρομερούς απανωτούς πονοκεφάλους, που κρατούσαν για μερικά δευτερόλεπτα αλλά επί αρκετές ημέρες.

«Κοκκίνησαν» οι αρτηρίες

Η τομογραφία στο νοσοκομείο έδειξε ότι αρκετές αρτηρίες του εγκεφάλου του άνδρα είχαν περισταλεί.

Οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από σύνδρομο αναστρέψιμης εγκεφαλικής αγγειοσυστολής. Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από πρόσκαιρη στένωση των αρτηριών, η οποία συχνά συνοδεύεται από δυνατούς πονοκεφάλους. Μερικές φορές προκαλείται ως παρενέργεια μετά τη λήψη φαρμάκων ή ναρκωτικών.

Είναι η πρώτη φορά που το εν λόγω σύνδρομο προκαλείται έπειτα από κατανάλωση τσίλι. Στο παρελθόν το πιπέρι καγιέν (που προέρχεται από την πιπεριά καγιέν, ένα είδος πιπεριάς τσίλι) έχει συνδεθεί με την ξαφνική στένωση της στεφανιαίας αρτηρίας και την πρόκληση εμφράγματος.

Τα συμπτώματα του άνδρα υποχώρησαν μόνα τους και μια νέα τομογραφία έπειτα από πέντε εβδομάδες έδειξε ότι οι αρτηρίες του είχαν επανέλθει στην κανονική διάμετρό τους.

Η πιπεριά τσίλι οφείλει την καυτερή γεύση της στις ουσίες καψαϊκίνες και σε ορισμένα άλλα χημικά, τα καψαϊκινοειδή. Οι πιπεριές τσίλι προήλθαν από τη Νότια Αμερική και σταδιακά εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο Σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας πιπεριών τσίλι είναι η Ινδία.