- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Αποκλείουν τους οροθετικούς, γιατί… δεν πάσχουν από AIDS!
Στα γρανάζια της απίθανης ελληνικής πολιτικής και γραφειοκρατίας!
Είναι από τα… άγραφα της ελληνικής πολιτικής και γραφειοκρατίας, είναι απίστευτο, αλλά είναι αληθινό!
Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» καταγγέλλει την πρακτική της απόρριψης αιτήσεων οροθετικών ατόμων, φορέων του ιού HIV, δηλαδή, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με αξιοποίηση της ποσόστωσης του 5% επί του συνόλου των εισακτέων, με το απίθανο πρόσχημα, σύμφωνα με το οποίο οι οροθετικοί… δεν έχουν εμφανίσει AIDS!
Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της 25ης Οκτωβρίου 2017, ορίζεται, πράγματι, ότι χρήση του δικαιώματος αυτού μπορούν να κάνουν «πάσχοντες από σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS) υπό αντιρετροϊκή θεραπεία, με εξατομικευμένη κρίση της επιτροπής εξέτασης ενστάσεων».
Ως αποτέλεσμα της ασύλληπτης αυτής διάταξης, οι αιτήσεις με τα δικαιολογητικά των υποψηφίων οι οποίοι ζουν με τον ιό HIV διαβιβάζονται από τις Ειδικές Επταμελείς Επιτροπές των νοσοκομείων στην αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Ενστάσεων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) και… απορρίπτονται, με την αιτιολογία ότι η πάθησή τους δεν εμπίπτει στις διατάξεις της Κ.Υ.Α., καθώς σύμφωνα με τον ιατρικό τους φάκελο δεν πάσχουν από AIDS…
Η «Θετική Φωνή», λοιπόν, διαμαρτύρεται, καθώς, τόσο η τροποποίηση του σχετικού πίνακα, όσο και η ερμηνεία του ΚΕ.Σ.Υ., στρέφονται ευθέως κατά των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων.
«Χάρη στην αντιρετροϊκή θεραπεία που καταστέλλει την αναπαραγωγή του ιού HIV στον οργανισμό του ανθρώπου, ελάχιστα άτομα εμφανίζουν πλέον AIDS. Έτσι, η πάθηση έχει καταστεί χρόνια, από καταληκτική που ήταν στις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Τούτο όμως σε καμία περίπτωση σε σημαίνει πως έχουν εκλείψει οι επιπτώσεις της στην υγεία και την κοινωνική μας ζωή, όπως το στίγμα, οι διακρίσεις στην αγορά εργασίας και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Η συμπερίληψη του HIV/AIDS στις σοβαρές παθήσεις που επιτρέπουν την εισαγωγή στα πανεπιστήμια με ποσόστωση, αποτέλεσε πράγματι ένα προνοιακό μέτρο που συνέβαλε στην κοινωνική ενσωμάτωσή μας».
Για το λόγο αυτό, η «Θετική Φωνή» απαιτεί από τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Παιδείας να αναλάβουν άμεση πρωτοβουλία προκειμένου επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Διαφορετικά ας παραδεχθούν δημόσια πως αποκλείουν από το κοινωνικό αυτό μέτρο, μία ομάδα ασθενών που έχει περιθωριοποιηθεί όσο ελάχιστες στη χώρα μας και ας μη χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τη διάκρισή μας σε όσους έχουν εμφανίσει AIDS και σε αυτούς που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και έχουν επιτύχει να καταστείλουν την αναπαραγωγή του ιού HIV».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολυπαραγοντική νόσος που επηρεάζει συνολικά την υγεία μας
Συστάσεις η πράξη να γίνεται πριν από τα 35 έτη
Ο χρόνιος πόνος και η αντιμετώπισή του
Αισιοδοξία για όλο και περισσότερες κερδισμένες ζωές μέσα από τη μεταμόσχευση
Τα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά και εκείνα που καταλαγιάζουν τα συμπτώματα
Τρεις φορές συχνότερη στα αγόρια
Αιτίες και χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας
Γι’ αυτό δεν βολτάρεις, σηκώνεις βάρη, Πητ Διαμαντή. Τόσο πολύ το θέλεις, που το ’χεις κάνει και μπίζνα
Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;
Όχι δεν είναι βιάγκρα, είναι η νέα τάση στην ανδρική ευεξία, αλλά οι παρενέργειες είναι περισσότερες από τα οφέλη
Κι όμως, υπάρχει ένα ποτό που κάνει τη λιγότερη δυνατή ζημιά στον οργανισμό
Το να λέμε τα παράπονά μας στους φίλους μας έχει πλέον τον δικό του επιστημονικό όρο
Τι θα πρέπει να προσέξετε βάσει των τελευταίων δεδομένων
Από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Στατιστικά στοιχεία, επιπτώσεις και πρόληψη του φαινομένου
«Θέλω το κάθε άτομο που μας εμπιστεύεται να βλέπει γρήγορα και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία θα ενισχύουν τη διάθεσή του να συνεχίσει»
Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Δανέζικη μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Νέα φαρμακευτική θεραπεία για την παχυσαρκία
Η δημοφιλής μέθοδος μαγειρέματος δεν είναι τελικά ιδανική για όλα τα φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.