- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Οι εξελίξεις και τα νεότερα δεδομένα στον τομέα της Ανοσο-ογκολογίας, όπως παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.
Βασικές θεραπευτικές επιλογές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
«Ο καρκίνος παραμένει από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και αυτό αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την ιατρική κοινότητα. H χειρουργική αντιμετώπιση, η ακτινοθεραπεία και οι κυτταροτοξικές ή στοχεύουσες θεραπείες αποτελούν τις βασικές θεραπευτικές επιλογές στην αντιμετώπιση του καρκίνου τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η μακροχρόνια επιβίωση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής παραμένουν μη επιτεύξιμοι στόχοι για πολλούς ασθενείς με προχωρημένη νόσο, σύμφωνα με μελέτες. Στην αντιμετώπιση αυτής της ανεκπλήρωτης ιατρικής ανάγκης έρχεται να συμβάλει η Ανοσο-ογκολογία, η οποία περιλαμβάνει παράγοντες των οποίων ο πρωταρχικός στόχος είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού για την καταπολέμηση του καρκίνου», τόνισε ο Ιωάννης Μπουκοβίνας, Πρόεδρος ΔΣ ΕΟΠΕ, Διευθυντής Ογκολογικής Μονάδας της «Βιοκλινικής» Θεσ/νίκης.
Καρκίνος του δέρματος
«Το μεταστατικό μελάνωμα αποτελεί την πιο θανατηφόρο μορφή της νόσου και παρουσιάζεται όταν ο καρκίνος εξαπλωθεί πέραν της επιφάνειας του δέρματος σε άλλα όργανα. Το μελάνωμα είναι κυρίως ιάσιμο, όταν αντιμετωπιστεί στα πρώιμα στάδια. Ωστόσο, ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα Σταδίου IV ιστορικά έχουν ποσοστό πενταετούς επιβίωσης 15% έως 20% και δεκαετούς επιβίωσης περίπου 10% έως 15%. Με την εισαγωγή της ανοσοθεραπείας, τα δεδομένα αυτά αλλάζουν. Η πενταετής επιβίωση διαμορφώνεται στο 35-40% με τη μονοθεραπεία anti-PD1 παραγόντων, ενώ συνδυάζοντας ανοσοθεραπευτικούς παράγοντες σημειώνονται ποσοστά τριετούς επιβίωσης κοντά στο 60%», δήλωσε η Καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας, Α‹ Παθολογική Κλινική, Γ.Ν. «Λαϊκό», Έλενα Γκόγκα.
Καρκίνος του πνεύμονα
«Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως με μεγάλο ποσοστό των ασθενών να διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, αφού η νόσος δεν δίνει συνήθως πρώιμα συμπτώματα. Στην Ελλάδα έχει υπολογισθεί ότι 6.500 άτομα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από αυτή τη μορφή καρκίνου, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο κάπνισμα», ανέφερε ο Καθηγητής Παθολογίας - Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών & Διευθυντής της Γ. Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Η Σωτηρία», Κωνσταντίνος Συρίγος. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «η χώρα μας βρίσκεται στην πρωτοπορία της έρευνας στον καρκίνο του πνεύμονα με τις περισσότερες από τις νεότερες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των ανοσοθεραπειών, να είναι διαθέσιμες και στην Ελλάδα σε εξειδικευμένα ογκολογικά κέντρα».
Καρκίνος του νεφρού
Στην εισήγησή του ο Καθηγητής Θεραπευτικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Ν. «Αλεξάνδρα», Αριστοτέλης Μπάμιας, αναφέρθηκε «στην ελπίδα που έφερε η ανοσοθεραπεία στον καρκίνο του νεφρού, ο οποίος είναι ο 12ος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως και εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες. Παρόλο που οι εξελίξεις στις στοχεύουσες θεραπείες για την αντιμετώπισή του από το 2006 έως σήμερα ήταν ραγδαίες, υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Από το 2016 η μοντέρνα ανοσοθεραπεία έχει εμπλουτίσει τη θεραπευτική φαρέτρα στη μάχη των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο νεφρού». Και επισήμανε ότι στοιχεία κλινικής μελέτης «κατέταξαν την ανοσοθεραπεία στις κατευθυντήριες οδηγίες, ως θεραπεία εκλογής επί αποτυχίας προηγούμενης θεραπείας στο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα».
Καρκίνοι κεφαλής και τραχήλου
«Για πρώτη φορά», τόνισε η Αν. Καθηγήτρια Παθολογίας - Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Β. Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Γ.Π.Ν. «Αττικόν», Αμάντα Ψυρρή, «μετά από μία δεκαετία μία νέα κατηγορία φαρμάκων, οι ανοσοθεραπευτικοί παράγοντες, προστίθενται στη θεραπευτική φαρέτρα της ογκολογίας, καθιστώντας το μέλλον της θεραπείας του προχωρημένου καρκίνου κεφαλής και τραχήλου πιο ελπιδοφόρο. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η θεραπεία με anti-PD1 παράγοντα αυξάνει την ολική επιβίωση ασθενών με προχωρημένο καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, σταθεροποιώντας τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής των ασθενών, συμπεριλαμβανομένων της καθημερινής δραστηριότητας και της κοινωνικής επάρκειας».
Λέμφωμα Hodgkin
Στην εισήγησή του ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α στην Αιματολογική Κλινική του Γ. Ν. «Λαϊκό», ανέφερε ότι «το λέμφωμα Hodgkin αποτελεί μία από τις συχνότερες αιματολογικές κακοήθειες με σχετικά χαμηλή, ουδόλως όμως αμελητέα θνητότητα. Περίπου 20-30% των ασθενών υποτροπιάζουν μετά τη χημειοθεραπεία πρώτης γραμμής με ή χωρίς ακτινοθεραπεία, οπότε ο θεραπευτικός αλγόριθμος περιλαμβάνει χημειοθεραπεία διάσωσης και ακολούθως μεγαθεραπεία με αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Δυστυχώς μόνο οι μισοί περίπου από αυτούς τους ασθενείς ιώνται, με τους υπόλοιπους μισούς να απαιτούν περαιτέρω θεραπεία με γενικώς πτωχά αποτελέσματα. Ακριβώς στο σημείο αυτό η εισαγωγή της ανοσοθεραπείας έναντι των μορίων CD30 και PD-1 έχει δώσει νέα ελπίδα στους ασθενείς με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα Hodgkin μετά την αυτόλογη μεταμόσχευση».
Καρκίνος του πνεύμονα: νεότερες εξελίξεις
Η κλινική μελέτη Φάσης 3 CheckMate -227 καταδεικνύει ανώτερη επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) με το συνδυασμό του nivolumab με ipilimumab έναντι της χημειοθεραπείας σε ασθενείς πρώτης γραμμής με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) με υψηλό φορτίο μεταλλάξεων του όγκου (TMB), σύμφωνα με ανακοίνωση της Bristol-Myers Squibb.
«Τα δεδομένα από την CheckMate -227 αποτελούν μία ανακάλυψη στην έρευνα για τον καρκίνο και ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στον προσδιορισμό εκείνων των ασθενών πρώτης γραμμής με καρκίνο του πνεύμονα που μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από το συνδυασμό του nivolumab με ipilimumab. Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν τη βαθιά μας κατανόηση της βιολογίας του καρκίνου και των πρωτοποριακών δυνατοτήτων της μεταφραστικής ιατρικής και επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή μας για την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για τους ασθενείς με καρκίνο», δήλωσε ο Giovanni Caforio, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bristol-Myers Squibb.
Nivolumab: Καινοτόμος θεραπευτική επιλογή στον τομέα της Ανοσο-ογκολογίας
Το nivolumab είναι ένας αναστολέας του ανοσολογικού σημείου ελέγχου προγραμματισμένου θανάτου-1 (PD-1), ο οποίος είναι μοναδικά σχεδιασμένος για να αξιοποιεί το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ώστε να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αντικαρκινικής ανοσολογικής ανταπόκρισης. Αξιοποιώντας το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για την καταπολέμηση του καρκίνου, το nivolumab έχει καταστεί μία καινοτόμος θεραπευτική επιλογή σε πολλαπλούς τύπους καρκίνου.
Το παγκόσμιο πρόγραμμα ανάπτυξης του nivolumab βασίζεται στην επιστημονική εξειδίκευση της Bristol-Myers Squibb στο πεδίο της Ανοσο-ογκολογίας και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα κλινικών μελετών (σε όλες τις φάσεις ανάπτυξης αυτών) σε διαφορετικές νεοπλασίες.
Το nivolumab είναι προσβάσιμο και από τους ασθενείς στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μελανώματος ως μονοθεραπεία και σε συνδυασμό με ipilimumab, του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα εκ πλακωδών και εκ μη πλακωδών κυττάρων, του ουροθηλιακού καρκινώματος, του νεφροκυτταρικού καρκίνου, του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου και του κλασικού λεμφώματος Ηodgkin.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολυπαραγοντική νόσος που επηρεάζει συνολικά την υγεία μας
Συστάσεις η πράξη να γίνεται πριν από τα 35 έτη
Ο χρόνιος πόνος και η αντιμετώπισή του
Αισιοδοξία για όλο και περισσότερες κερδισμένες ζωές μέσα από τη μεταμόσχευση
Τα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά και εκείνα που καταλαγιάζουν τα συμπτώματα
Τρεις φορές συχνότερη στα αγόρια
Αιτίες και χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας
Γι’ αυτό δεν βολτάρεις, σηκώνεις βάρη, Πητ Διαμαντή. Τόσο πολύ το θέλεις, που το ’χεις κάνει και μπίζνα
Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;
Όχι δεν είναι βιάγκρα, είναι η νέα τάση στην ανδρική ευεξία, αλλά οι παρενέργειες είναι περισσότερες από τα οφέλη
Κι όμως, υπάρχει ένα ποτό που κάνει τη λιγότερη δυνατή ζημιά στον οργανισμό
Το να λέμε τα παράπονά μας στους φίλους μας έχει πλέον τον δικό του επιστημονικό όρο
Τι θα πρέπει να προσέξετε βάσει των τελευταίων δεδομένων
Από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Στατιστικά στοιχεία, επιπτώσεις και πρόληψη του φαινομένου
«Θέλω το κάθε άτομο που μας εμπιστεύεται να βλέπει γρήγορα και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία θα ενισχύουν τη διάθεσή του να συνεχίσει»
Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Δανέζικη μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Νέα φαρμακευτική θεραπεία για την παχυσαρκία
Η δημοφιλής μέθοδος μαγειρέματος δεν είναι τελικά ιδανική για όλα τα φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.