Health & Fitness

Μηνιγγίτιδα B: Μία σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη

Απαραίτητος και αναγκαίος ο εμβολιασμός για όλα τα παιδιά

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 651
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μηνιγγίτιδα είναι μια ύπουλη σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη η οποία παρουσιάζεται χωρίς προειδοποίηση, αρχικά με συμπτώματα μιας απλής ίωσης, εξελίσσεται ραγδαία συνήθως εντός 24 ωρών και μπορεί να προκαλέσει ισόβειες αναπηρίες ή να οδηγήσει σε θάνατο. Στην Ελλάδα 9 στα 10 κρούσματα οφείλονται στην οροομάδα τύπου Β.

Τέσσερα περιστατικά μηνιγγίτιδας μέσα στο 2018 

Τα κρούσματα της σοβαρής αυτής νόσου, η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο, αυξάνονται. Από την αρχή του χρόνου 4 κρούσματα μηνιγγίτιδας καταγράφηκαν στον ελλαδικό χώρο, 2 εκ των οποίων μέσα στο πρώτο 15θήμερο του Μαρτίου. Το πιο πρόσφατο παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, σε κοριτσάκι 18 μηνών, το οποίο και νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», ενώ στις αρχές του μήνα ένα ακόμα περιστατικό καταγράφηκε στα Χανιά, όπου ένα 4χρονο αγοράκι εισήχθη σε ληθαργική κατάσταση και με υψηλό πυρετό στο ΠΓΝ Ηρακλείου, και ευτυχώς βρίσκεται εκτός κινδύνου.

Σημαντική η ενημέρωση των γονέων 

Διανύουμε την εποχή του χρόνου που η νόσος εμφανίζει τη μεγαλύτερη κινητικότητα σε επίπεδο κρουσμάτων, όπως καταδεικνύεται από τα καταγεγραμμένα περιστατικά. Η προσβολή ενός παιδιού από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο μπορεί να προκαλέσει σε μεγάλο ποσοστό μόνιμες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και το θάνατό του. Γι’ αυτό οι γονείς οφείλουν να ενημερωθούν, να γνωρίζουν τα συμπτώματα της νόσου ώστε να δράσουν άμεσα και να λάβουν τα απαραίτητα εκείνα μέτρα για να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Η πιθανότητα σοβαρής μορφής νευρολογικής ζημιάς, ακόμα και θανάτου, επιβάλλει την άμεση ιατρική εξέταση και φροντίδα. Έρευνα για την αντιμετώπιση της Μηνιγγίτιδας Β έδειξε ότι οι 9 στους 10 Έλληνες παιδιάτρους συστήνουν πλέον στους γονείς τον εμβολιασμό για το παιδί τους, δίδοντας έμφαση στα μικρότερα του ενός έτους.

Μηνιγγίτιδα Β

Η Μηνιγγίτιδα τύπου Β είναι ο  επικρατέστερος από τους τύπους μηνιγγίτιδας, παρουσιάζεται χωρίς προειδοποίηση, αρχικά με συμπτώματα μιας απλής ίωσης, και προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους. Τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Επίσης, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο. Τα συμπτώματα της θανατηφόρου νόσου μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης, δηλαδή ξαφνικός υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, μυϊκός πόνος, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα, ενώ η νόσος της Μηνιγγίτιδας Β εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί μέσα σε μόνο 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στον θάνατο.

Πρόληψη - εμβολιασμός

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης για την καταπολέμηση της Μηνιγγίτιδας Β είναι ο εμβολιασμός. Οι μήνες που διανύουμε είναι οι πιο επικίνδυνοι, λόγω υψηλής κινητικότητας της νόσου, και οι γονείς οφείλουν να ενημερωθούν και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους καθώς η νόσος μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω καθημερινών δραστηριοτήτων. Οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσης του βακτηρίου που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο είναι το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα, ενώ 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να το μεταφέρει σε νεαρά μέλη της οικογένειάς του. Η μηνιγγίτιδα προλαμβάνεται και θεραπεύεται μόνο μέσω του έγκαιρου εμβολιασμού. Γονείς και παιδίατροι πρέπει να λειτουργήσουν με κοινό στόχο την πρόληψη για την καταπολέμηση της ασθένειας.  Ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας απέναντι στη Μηνιγγίτιδα Β είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. 

Ο εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013. Το εμβόλιο που προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες από τη Μηνιγγίτιδα Β έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. ●