Νέα παγκόσμια έρευνα αποκαλύπτει βασικά ζητήματα, ανάγκες και κενά στη μάχη για την εξάλειψη του καπνίσματος
Πώς μπορούν να περιοριστούν οι δυσμενείς συνέπειες στην υγεία πολλών ανθρώπων;
Το Ίδρυμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα (The Foundation for a Smoke-Free World) ανακοίνωσε τα ευρήματα μιας παγκόσμιας έρευνας που διεξήχθη με στόχο να επιτευχθεί μια καλύτερη κατανόηση για τον ίδιο τον καπνιστή, την εμπειρία και τις δυσκολίες του, την επίγνωση που έχει σε σχέση με τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος, και τις αντιλήψεις που επηρεάζουν την απόφασή του να κόψει ή να μην κόψει το κάπνισμα. Τα στοιχεία θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση νέων και βελτιωμένων προσεγγίσεων για τη μείωση της βλάβης που προκαλεί ο καπνός και για τη διακοπή του καπνίσματος σε διαφορετικές κουλτούρες και οικονομικές συνθήκες.
Στην Έρευνα για το Κάπνισμα – 2018 (2018 State of Smoking Survey) συμμετείχαν 17.421 καπνιστές, πρώην καπνιστές και μη καπνιστές από 13 χώρες: Βραζιλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Λίβανος, Μαλάουι, Νέα Ζηλανδία, Ρωσία, Ν. Αφρική, Βρετανία και ΗΠΑ. Παράλληλα, διεξήχθη σειρά ποιοτικών focusgroup σε επτά χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Ινδία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες) με σκοπό να πλαισιώσουν πιο ολοκληρωμένα τα ποσοτικά αποτελέσματα. Η έρευνα διεξήχθη από την KantarPublic, ένα ολοκληρωμένο γραφείο παροχής συμβουλών και έρευνας, το οποίο προσέλαβε το Ίδρυμα.
Τα κυριότερα ευρήματα είναι τα εξής:
1. Το κάπνισμα δεν είναι μια ανεξάρτητη συνήθεια. Για τους περισσότερους καπνιστές, το κάπνισμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με κάποιες βασικές απολαύσεις στη ζωή, όπως είναι το φαγητό, το ποτό, οι κοινωνικές επαφές και οι προσωπικές σχέσεις. Οι παραδοσιακές μέθοδοι διακοπής του καπνίσματος δεν λαμβάνουν υπόψη αυτές τις παραμέτρους, με αποτέλεσμα πολλοί καπνιστές να μην καταφέρνουν να το κόψουν.
2. Οι καπνιστές γνωρίζουν ότι το κάπνισμα είναι επιβλαβές και πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι χειρότερη σε σχέση με τους μη καπνιστές. Παρ' όλα αυτά, δεν απευθύνονται στους επαγγελματίες υγείας για την αναζήτηση βοήθειας και λύσεων. Το σύστημα υγείας θα πρέπει να προσεγγίσει καλύτερα τους καπνιστές, ενώ οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας χρειάζονται πιο αποτελεσματικά εργαλεία για να στηρίξουν την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.
3. Υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στους καπνιστές όσον αφορά στις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος και στις σχετικά λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τα κίνητρα και τις επιλογές τους ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα διακόψουν το κάπνισμα.
«Ελπίζω ότι η έρευνα θα ωθήσει πολλούς από το ένα δισεκατομμύριο καπνιστές παγκοσμίως να αναλάβουν δράση για να διακόψουν το κάπνισμα, θα συμβάλει στον ουσιαστικό διάλογο σχετικά με τους πολύ σύνθετους λόγους για τους οποίους τόσο πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να καπνίζουν, και θα καταστήσει σαφή την άμεση ανάγκη για τη διαμόρφωση αποτελεσματικότερων παρεμβάσεων για τη στήριξη των καπνιστών προκειμένου να διακόψουν το κάπνισμα», δήλωσε ο Δρ. DerekYach, πρόεδρος του Ιδρύματος για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα. «Εάν κατανοήσουμε καλύτερα τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αρχίζουν το κάπνισμα, τους ανασχετικούς παράγοντες αλλά και τα κίνητρα για τη διακοπή του καπνίσματος, θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες στην υγεία πολλών ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι στον κύκλο του εθισμού στα καύσιμα καπνικά προϊόντα».
Παρακάτω παρατίθενται συγκεκριμένα ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας:
- Το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένο με καθημερινές τελετουργίες και συνήθειες, όπως είναι το ξύπνημα, το φαγητό, τα διαλείμματα για καφέ ή τσάι, και οι κοινωνικές επαφές. Σε ορισμένες χώρες (όπως η Ελλάδα, η Βραζιλία, η Γαλλία και ο Λίβανος), τα τσιγάρα συχνά συνοδεύουν τον καφέ ή το τσάι, ενώ σε πολλές χώρες του κόσμου συνηθίζεται το κάπνισμα του τσιγάρου μετά το γεύμα.
- Η ισχυρή επιθυμία για τη διακοπή του καπνίσματος είναι καθολική για όλους τους ερωτώμενους και στις 13 χώρες όπου διεξήχθη η έρευνα.
- Οι περισσότεροι καπνιστές που ερωτήθηκαν παραδέχονται ότι το κάπνισμα είναι επιβλαβές για την υγεία τους και αυτοαξιολογούνται ως λιγότερο υγιείς σε σχέση με τους μη καπνιστές. Παρ' όλα αυτά, επισκέπτονται πιο αραιά τους παρόχους υπηρεσιών υγείας σε σύγκριση με τους τελευταίους.
- Ο κυριότερος παράγοντας που κινητοποιεί τους καπνιστές να διακόψουν ή να εξετάσουν το ενδεχόμενο να διακόψουν το κάπνισμα είναι η ανησυχία για την προσωπική υγεία
- Αν και πάρα πολλοί από τους καπνιστές που ερωτήθηκαν προσπάθησαν να διακόψουν το κάπνισμα χωρίς βοήθεια, εκείνοι που ζήτησαν βοήθεια στράφηκαν σε πολλές περιπτώσεις πρώτα σε θεραπείες με υποκατάστατα νικοτίνης ή με συνταγογραφούμενα φάρμακα. Σε ορισμένες χώρες (π.χ., Ελλάδα, Γαλλία, Ιαπωνία, Βρετανία, ΗΠΑ), οι καπνιστές ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα και άλλες εναλλακτικές συσκευές υποκατάστασης της νικοτίνης για να μειώσουν ή να διακόψουν το κάπνισμα τσιγάρου.
«Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η καλύτερη κατανόηση των μοναδικών εμπειριών και των δυσκολιών του κάθε καπνιστή μάς βοηθά να παράσχουμε στήριξη σε κάθε άτομο ξεχωριστά στην προσπάθειά του να διακόψει το κάπνισμα», δήλωσε ο Δρ. Yach.
«Στην εποχή της εξατομικευμένης ιατρικής, είναι λογικό να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τους καπνιστές ανά τον κόσμο ως μια ομοιογενή ομάδα και να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε ένα ευρύ φάσμα λύσεων για τη διακοπή του καπνίσματος, έτσι ώστε ο κάθε καπνιστής να μπορεί να επιλέξει τη μέθοδο που λειτουργεί καλύτερα στη δική του περίπτωση. Κυρίως, όμως, με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να μειώσουμε τις βλάβες, τις ασθένειες και τους θανάτους που προκαλεί το κάπνισμα».
Περαιτέρω ευρήματα από τη μελέτη αυτή είναι διαθέσιμα εδώ.
Σχετικά με το Ίδρυμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα
Το Ίδρυμα είναι ένα ανεξάρτητο, ιδιωτικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε και λειτουργεί ελεύθερα από τον έλεγχο ή την επιρροή τρίτων. Η Philip Morris International, S.A. παρείχε την αρχική χρηματοδότηση στο Ίδρυμα. Το Ίδρυμα επιχορηγεί και υποστηρίζει την ιατρική, γεωργική και επιστημονική έρευνα για την εξάλειψη του καπνίσματος και των επιπτώσεων του στην υγεία, αλλά και για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της μειωμένης ζήτησης καπνού παγκοσμίως.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου λόγω καρκίνου στην Ευρώπη
Παγκόσμια έρευνα - Μελετήθηκαν γενετικά δεδομένα από περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα σε 29 χώρες
Το πρόγραμμα «Γεύματα Ζωής» στηρίζει τις ασθενείς
Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της επιπλοκής
Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο παίδων «Αγία Σοφία»
Tι λέει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Σε μια εποχή όπου όλοι είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι, είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς ότι κρίνεται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.