Health & Fitness

Επιφυλακτικός ο ΟΗΕ για την ιατρική χρήση της κάνναβης

Όμως, μόνον οι πλούσιες χώρες προσφέρουν επαρκή ανακουφιστική φροντίδα

Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ως παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο, αλλά και στη συζήτηση, η οποία εξελίσσεται στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας περί παραγωγής τελικών προϊόντων της φαρμακευτικής κάνναβης, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η τοποθέτηση της Έκθεσης της αρμοδίας επιτροπής του ΟΗΕ για την κατάσταση των ναρκωτικών στον κόσμο, Έκθεση την οποία παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου οι επικεφαλής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής του ΟΗΕ, λοιπόν, έρευνες στις πολιτείες των ΗΠΑ όπου λειτουργούν προγράμματα ιατρικής κάνναβης δείχνουν ότι αυξάνεται η χρήση της ουσίας και η εκδήλωση σχετικών διαταραχών.

Επίσης, η διαθεσιμότητα, σε συνδυασμό με τις πολιτικές και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των χωρών για τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς ή μη ιατρικούς σκοπούς, έχει αμβλύνει την αντίληψη του κοινού σε σχέση με την επικινδυνότητα της ουσίας.

Το Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για την Κατάχρηση Ναρκωτικών (NIDA) προειδοποιεί ότι η ευκολότερη πρόσβαση στην ουσία μπορεί να οδηγήσει στην παράνομη χρήση κάνναβης από επιπλέον 1,1 εκατομμύρια ενήλικες και να προκαλέσει διαταραχές χρήσης σε επιπλέον 500.000 ενήλικες.

Η νομιμοποίηση της «ψυχαγωγικής» χρήσης της ουσίας σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ συνδέεται με την αύξηση στον αριθμό των παιδιών που εκτίθενται στην ουσία κατά λάθος, ενώ 280 περιστατικά δηλητηρίασης καταγράφηκαν το 2017 στην Ουάσινγκτον, 49 από τα οποία αφορούσαν παιδιά κάτω των 6 ετών.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι, παρά τις ενδείξεις ότι ορισμένα παράγωγα κανναβινοειδών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ορισμένων προβλημάτων υγείας, δεν έχουν αποσαφηνιστεί θέματα, όπως η σύνθεση των φαρμάκων (δραστική ουσία και δόση), η φαρμακοτεχνική μορφή δόσης, η βέλτιστη οδός χορήγησης και οι παρενέργειες.

Η Επιτροπή δεν ξεχνά να υπογραμμίσει εκ νέου ότι η νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για μη ιατρικούς σκοπούς παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις για τον έλεγχο των ναρκωτικών.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βασίλης Γκιτάκος, συνεχίζουν να παρατηρούνται σε παγκόσμια κλίμακα μεγάλες διαφορές στη διαθεσιμότητα ναρκωτικών φαρμάκων και ψυχοτρόπων ουσιών για ιατρικούς σκοπούς.

Έτσι, ενώ από το 2000 στις χώρες υψηλού εισοδήματος υπάρχει αύξησης της χρήσης ναρκωτικών φαρμάκων και ψυχοτρόπων ουσιών για ιατρικούς σκοπούς, σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος παρατηρούνται κενά ή ελλείψεις στο ρυθμιστικό σύστημα, καθώς και απουσία της κατάλληλης ενημέρωσης και της εκπαίδευσης των γιατρών, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να στερούνται της κατάλληλης ανακουφιστικής φροντίδας.