- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μόνο με ειδική ιατρική συνταγή οι αντιβιώσεις
Η εφαρμογή του μέτρου «θα γίνει πάρα πολύ σύντομα»
Την άμεση λήψη μέτρων, για την καταπολέμηση της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών στην Ελλάδα, με καθιέρωση ειδικής ιατρικής συνταγής, εξήγγειλε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.
Ο κ. Μπασκόζος ραδιοφωνική συνέντευξη του Πρακτορείο 104,9 FM αναφορικά με την ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και τα υψηλά επίπεδα μικροβιακής αντοχής στην Ελλάδα είπε ότι, «θα πάρουμε μέτρα, ώστε τα αντιβιοτικά να δίνονται μόνο με ιατρική συνταγή, και μάλιστα με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι και φυλασσόμενη αυτή η συνταγή» και εξέφρασε τη βούληση η εφαρμογή αυτού του μέτρου «να γίνει πάρα πολύ σύντομα».
Εξήγησε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, γιατί οδηγεί σε αντίσταση των μικροοργανισμών, και τελικά οδηγεί σε λοιμώξεις που θα μπορούσαμε να τις θεραπεύουμε πολύ πιο εύκολα.
«Ταλαιπωρούνται, ακόμα και πεθαίνουν άνθρωποι, ενώ θα ήταν πολύ εύκολο να θεραπευθούν. Θα πάρουμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα, κατά της μικροβιακής αντοχής. Ενεργοποιούμε τις επιτροπές νοσοκομειακών λοιμώξεων, ετοιμάζουμε το εθνικό σχέδιο δράσης για την μικροβιακή αντοχή, ετοιμάζουμε την διυπουργική συνεργασία. Είναι θέμα και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του υπουργείου Περιβάλλοντος, διότι δυστυχώς η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα και το πέρασμα αυτών των αντιβιοτικών στο περιβάλλον, στο νερό, και σε αυτά που τρώμε, επηρεάζει», συμπλήρωσε ο κ. Μπασκόζος.
Αναφορικά με την ίδρυση γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα, μετά τη συμφωνία που υπεγράφη στη Γενεύη στις 17 Ιανουαρίου, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας είπε ότι αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του τον Μάιο και υποστήριξε ότι η συμφωνία για ίδρυση γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα, είναι ψηφισμένη εδώ και δέκα χρόνια, ωστόσο αυτό το γραφείο ποτέ δεν είχε δημιουργηθεί, «είτε για λόγους οικονομικούς είτε για λόγους γραφειοκρατίας».
Παρά τις προσπάθειες αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας, ο κ. Μπασκόζος παραδέχεται ευθαρσώς τις παθογένειες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το σύστημα υγείας που διαθέτει η Ελλάδα, είναι πολύ ιδιωτικοποιημένο, με μεγάλες πληρωμές από την τσέπη του κόσμου, και με έλλειψη ουσιαστικά οργανωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας».
Ωστόσο όπως τονίζει, με τη δημιουργία του γραφείου του ΠΟΥ «πάει να γίνει το πείραμα της μετάβασης από ένα νοσοκομειοκεντρικό- ιατροκεντρικό σύστημα, σε ένα σύστημα με έμφαση στη πρόληψη και στην αγωγή υγείας».
Ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας σχολιάζοντας την άποψη μερίδας του κόσμου, ότι η κυβέρνηση φροντίζει περισσότερο τους αλλοδαπούς από τους Έλληνες, απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι τεράστιο λάθος. «Για μένα δεν μπορεί να υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε ξένους, γηγενείς, αλλοδαπούς στο θέμα της υγείας. Είναι καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και θα το παρέχουμε σε όλους».
Παράλληλα αναφερόμενος στο θέμα της γρίπης τόνισε ότι φέτος η εμβολιαστική κάλυψη διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι και ότι η καμπάνια εμβολιασμών έχει αποδώσει εντυπωσιακά. «Τα εμβόλια έχουν διατεθεί όλα και ήταν πολύ περισσότερα από αυτά που είχαμε πάρει πέρσι».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.