Health & Fitness

Επτά εκατομμύρια Ιταλοί με γρίπη, αλλά χωρίς πανικό!

Κάτι αλλάζει στην επικοινωνιακή στρατηγική της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας

Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η είδηση μεταδίδεται από όλα τα ελληνικά ΜΜΕ, χωρίς να συνειδητοποιούνται οι λογικές επιπτώσεις της.

Το τελευταίο τριήμερο, επτά εκατομμύρια Ιταλοί έσπευσαν στον οικογενειακό τους γιατρό, ζητώντας του να τους επισκεφθεί, διότι παρουσίαζαν συμπτώματα γρίπης.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το ποσοστό αυτό παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2016.

Η Ιταλική Ομοσπονδία Παθολόγων, παράλληλα, υπογραμμίζει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών αποτελείται από ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες παθήσεις.

H εφημερίδα La Stampa γράφει, παράλληλα, ότι η μεγαλύτερη διάδοση της γρίπης αναμένεται να καταγραφεί στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ πολλοί γιατροί συμβουλεύουν τους πολίτες, σε περίπτωση που δεν παρουσιάζουν επιπλοκές, να μην πάρουν αντιβιοτικά και να μην σπεύδουν στα «πρώτων βοηθειών».

Να θυμίσουμε ότι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τότε, στα τέλη του 2009, οι παθολόγοι της δημοσιότητας καλούσαν τους κατοίκους της χώρας μας να λαμβάνουν αντιιικά φαρμακευτικά σκευάσματα από τα πρώτα συμπτώματα της γρίπης, ακόμη και προληπτικά, δηλαδή;

Δεν είναι περίεργο σε εμάς, οι οποίοι περάσαμε εκείνον τον πανικό, το γεγονός ότι η Ιταλική Ομοσπονδία Παθολόγων δεν συνιστά άμεσο εμβολιασμό, τουλάχιστον σύμφωνα με τα έως τώρα ειδησεογραφικά τηλεγραφήματα των διεθνών πρακτορείων;

Μα, μέσα στα επτά εκατομμύρια Ιταλούς, οι οποίοι εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης, δεν θα υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων; Τι συμβαίνει;

Παρατηρήστε, δε, ότι στα διεθνή τηλεγραφήματα των ειδησεογραφικών πρακτορείων δεν υπάρχει λέξη για τις σοβαρές επιπλοκές ούτε για τυχόν νεκρούς από επιπλοκές της γρίπης. Δεν μεταδίδονται τέτοια στοιχεία.

Είναι μάλλον προφανές ότι η επικοινωνιακή στρατηγική της επιστημονικής ιατρικής κοινότητας της Ιταλίας έχει μεταβληθεί, σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά και σε σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, Θα μπορούσε εύκολα στη γείτονα χώρα να αναπτυχθεί εκ νέου ο επιδημικός πανικός στην κοινωνία, όμως είναι καταφανές ότι οι Ιταλικές υγειονομικές και πολιτικές αρχές το αποφεύγουν συστηματικά στην παρούσα φάση.