Health & Fitness

Λέτε να αλλάξει το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών;

Εκεί που η πολύ βαριά ψυχοπαθολογία κλείνεται σε κλουβιά…

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
lexxa.jpg
YouTube

Δεν μπορούμε παρά να το επικροτήσουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση, αλλά διατηρώντας επίσης τις επιφυλάξεις μας!

Ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτή η ντροπιαστική κατάσταση, η οποία επικρατεί χρόνια τώρα στο γνωστό… διεθνώς ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, εκείνο το Κέντρο, στο οποίο «φιλοξενούνται» πολύ βαριές περιπτώσεις νοητικής υστέρησης και άλλης ψυχοπαθολογίας, τόσο βαριές, που οι «αρμόδιοι» είχαν θέσει σε εφαρμογή ακόμη και… κλουβιά ανθρώπων!

Ο διασυρμός της χώρας, ακόμη και μέσα από τα σχετικά ρεπορτάζ του BBC, ήταν το επόμενο βήμα, το οποίο, φυσικά, έγινε…

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Πρόνοιας Θεανώ Φωτίου παραχωρούν αύριο, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να παρουσιάσουν κάποιο πρόγραμμα αποϊδρυματισμού για τους «φιλοξενούμενους» στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών.

Ως εδώ καλά, εάν οι δύο αρμόδιες υπουργοί δεν είχαν παραλείψει παντελώς να ζητήσουν τα ειδικά επιστημονικά φώτα της Ελληνικής Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας, τόσο κατά τη διάρκεια της κατάρτισης του εν λόγω προγράμματος όσο και κατά την παρουσίασή του!

«Μιλάμε για άτομα τα οποία πλήττονται από πολύ βαριά ψυχοπαθολογία, χωρίς επαφή με το περιβάλλον τους πολλές φορές, τα οποία, εάν δεν λάβουμε τέτοια μέτρα, ακόμη και προστατευτικά κλουβιά, τότε θα έχουμε διαδοχικές περιπτώσεις βαρέων αυτοτραυματισμών, ακόμη και θανάτων».

Αυτό δήλωνε πριν πολύ λίγα χρόνια ο νυν πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος απαντούσε επίσης ως εξής στο ερώτημα εάν τέτοια «προστατευτικά» κλουβιά υπάρχουν και σε ανάλογες δομές Πρόνοιας στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης:

«Μα, τι νομίζετε; Ασφαλώς υπάρχουν. Νομίζετε ότι υπάρχουν μόνον στην Ελλάδα, επειδή τα δικά μας προβάλλονται στα ΜΜΕ; Υπάρχουν ακόμη και στις πιο αναπτυγμένες κοινωνικά χώρες της Ε.Ε. Η διαφορά είναι ότι εκεί οι κοινωνίες έχουν εξοικειωθεί με αυτά τα φαινόμενα και εκεί δεν συμβαίνει αυτό το οποίο καταγγέλλει η παιδοψυχιατρική επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα: Δεδομένων των περιοριστικών οικονομικών δεδομένων και δεδομένης της κατάρρευσης των δομών Πρόνοιας στην χώρα μας, υπάρχει ο κίνδυνος, το βάσιμο ενδεχόμενο θα έλεγα, άτομα τα οποία εμφανίζουν βαριά ψυχοπαθολογία να οδηγούνται σε ισόβιο εγκλεισμό στα ΚΕΠΕΠ, ενώ η θέση τους θα ήταν σε κάποια άλλη, περισσότερο ανοιχτού τύπου δομή, με άκρως εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Ίσως καταδικάζονται άνθρωποι σε ισόβιο εγκλεισμό πίσω από την σκοτεινή πλευρά της κοινωνίας μας και αυτό είναι το εγκληματικό».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Podcast Health bites - Αστερία Σταματάκη
Podcast Health bites | Τι είναι το σπλαχνικό λίπος και πώς μπορούμε να το μειώσουμε

Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.