- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Μία ψυχίατρος, μόνη, «παλεύει»…
Ενώ βαίνουν αυξανόμενα τα σοβαρά περιστατικά ψυχικής υγείας
Με… μόλις μία ψυχίατρο (υπο)λειτουργεί η ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου της Μυτιλήνης, η οποία δύναται να εισάγει για νοσηλεία μόλις… τρεις πρόσφυγες την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία δυνατότητα για εικοσιτετράωρη ψυχιατρική παρακολούθηση των προσφύγων, οι οποίοι έχουν εγκλωβισθεί στο πολύπαθο αυτό νησί του Βορείου Αιγαίου…
Με απογοήτευση και έντονη ανησυχία περιέγραψε πρόσφατα η ψυχίατρος των «Γιατρών του Κόσμου» Χρυσή Γιαννουλάκη την άθλια κατάσταση του δημοσίου συστήματος Ψυχικής Υγείας στο νησί , κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην ανοιχτή συζήτηση με θέμα τις επιπτώσεις της κρίσης στην ψυχική υγεία, την οποία διοργάνωσε με αξιοσημείωτη επιτυχία η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΕΨΕ), στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, στο Σύνταγμα.
Η Χρυσή Γιαννουλάκη φθάνει μία φορά την εβδομάδα στη Μυτιλήνη για να δει ασθενείς – πρόσφυγες με ενδεχόμενη ψυχοπαθολογία και να συνταγογραφήσει κάποιες ψυχοφαρμακευτικές αγωγές. «Δεν φθάνει, σε καμία περίπτωση, η δική μου παρουσία και δουλειά, μία φορά την εβδομάδα», τόνισε η ψυχίατρος των «Γιατρών του Κόσμου».
Η Χρυσή Γιαννουλάκη επεσήμανε επίσης ότι «χρειάζεται η αναδιοργάνωση των hot spot, και στη Μυτιλήνη και στα άλλα νησιά, καθώς απαιτείται να καταστεί δυνατή η έγκαιρη αντιμετώπιση του ψυχικού τραύματος, την ίδια στιγμή κατά την οποία, ενώ το ψυχικό τραύμα των προσφύγων δεν αντιμετωπίζεται, τουλάχιστον εγκαίρως, είναι διαπιστωμένο εμπειρικά ότι στα hot spot αναπτύσσονται προσπάθειες για τη στρατολόγηση νεαρών προσφύγων στις δυνάμεις του ISIS…»!
Την ίδια στιγμή, όπως διαβάζουμε στην έκθεση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» με τίτλο «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ψυχική υγεία στη Σάμο και τη Λέσβο», 110 ασθενείς πρόσφυγες και μετανάστες, στη Λέσβο, παραπέμφθηκαν στην κλινική της οργάνωσης από τις αρχές Ιουλίου έως τις 21 Αυγούστου 2017, αριθμός αυξημένος κατά 50% συγκριτικά με την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου 2017.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση, από τον περασμένο Ιούλιο και έπειτα κάθε εβδομάδα παρουσιάζονται στην κλινική κατά μέσο όρο έξι με επτά άνθρωποι, οι οποίοι χρειάζονται επείγουσα φροντίδα για απόπειρες αυτοκτονίας, αυτοτραυματισμούς, ψυχωτικά επεισόδια και άλλα επείγοντα περιστατικά.
Μάλιστα, το ποσοστό των ασθενών, στη Λέσβο, με προβλήματα ψυχικής υγείας, που πρέπει να παραπεμφθούν σε ψυχίατρο αυξήθηκε από το ένα τρίτο των νέων ασθενών στα τέλη του 2016 και τις αρχές του 2017 στα τρία τέταρτα των νέων ασθενών ψυχικής υγείας τον Αύγουστο του 2017!
Ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης ψυχικής υγείας των προσφύγων και των μεταναστών αποτελούν, σύμφωνα με την έκθεση, τα συμπτώματα για τα οποία παρείχαν φροντίδα οι ψυχολόγοι της οργάνωσης.
Στα τέλη του 2016 και το πρώτο εξάμηνο του 2017, τα τρία κύρια συμπτώματα των ασθενών ψυχικής υγείας στη Λέσβο ήταν κατάθλιψη, άγχος και διαταραχή μετατραυματικού στρες. Ωστόσο, τον Αύγουστο 2017 τα ψυχωτικά συμπτώματα αντιπροσώπευαν το ένα τέταρτο των συμπτωμάτων των ασθενών, το οποίο, όπως επισημαίνεται, πιθανόν οφείλεται στην έλλειψη πρόσβασης σε φροντίδα σε πρώιμο στάδιο, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αναπτύσσουν σοβαρότερα συμπτώματα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αισιοδοξία για όλο και περισσότερες κερδισμένες ζωές μέσα από τη μεταμόσχευση
Τα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά και εκείνα που καταλαγιάζουν τα συμπτώματα
Τρεις φορές συχνότερη στα αγόρια
Αιτίες και χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας
Γι’ αυτό δεν βολτάρεις, σηκώνεις βάρη, Πητ Διαμαντή. Τόσο πολύ το θέλεις, που το ’χεις κάνει και μπίζνα
Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;
Όχι δεν είναι βιάγκρα, είναι η νέα τάση στην ανδρική ευεξία, αλλά οι παρενέργειες είναι περισσότερες από τα οφέλη
Κι όμως, υπάρχει ένα ποτό που κάνει τη λιγότερη δυνατή ζημιά στον οργανισμό
Το να λέμε τα παράπονά μας στους φίλους μας έχει πλέον τον δικό του επιστημονικό όρο
Τι θα πρέπει να προσέξετε βάσει των τελευταίων δεδομένων
Από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Στατιστικά στοιχεία, επιπτώσεις και πρόληψη του φαινομένου
«Θέλω το κάθε άτομο που μας εμπιστεύεται να βλέπει γρήγορα και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία θα ενισχύουν τη διάθεσή του να συνεχίσει»
Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Δανέζικη μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Νέα φαρμακευτική θεραπεία για την παχυσαρκία
Η δημοφιλής μέθοδος μαγειρέματος δεν είναι τελικά ιδανική για όλα τα φαγητά
Τι αναφέρει η Ματίνα Παγώνη
Τι είναι αυτό που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τα...φρικτά συμπτώματα που έχει
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον παθολόγο-πρόεδρο των SOS γιατρών Γιώργο Θεοχάρη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.