- CITY GUIDE
- PODCAST
-
30°
Κοτόπουλο: Πόση πρωτεΐνη έχει το στήθος, το μπούτι, το πόδι και οι φτερούγες
Ποιο μέρος έχει το μεγαλύτερο όφελος;
![heltt.jpg heltt.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/heltt.jpg)
![leg-2815830_1920.jpg leg-2815830_1920.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2017/12/14/leg-2815830_1920.jpg)
Το κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο συχνά κρέατα που καταναλώνονται παγκοσμίως. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των αθλητών επειδή είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης αλλά και μεταξύ αυτών που κάνουν δίαιτα.
Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους μιας καλής φυσικής κατάστασης, όπως η οικοδόμηση μυών, η διατήρηση μυών και η απώλεια λίπους.
Ωστόσο, τα διάφορα μέρη του κοτόπουλου (στήθος, πτερύγιο, μπούτι και πόδι) περιέχουν μια κάπως διαφορετική ποσότητα πρωτεΐνης και λίπους, άρα θερμίδων.
Στήθος κοτόπουλου: 54 γραμμάρια πρωτεΐνης
Το στήθος κοτόπουλου είναι από τα πιο δημοφιλή κομμάτια. Ένα χωρίς δέρμα μαγειρεμένο στήθος κοτόπουλου (172 γραμμάρια) περιέχει 54 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτό ισούται με 31 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια (1).
Το στήθος κοτόπουλου έχει επίσης 284 θερμίδες ή 165 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Το 80% των θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνες, ενώ το 20% προέρχεται από λίπος.
Το στήθος είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των bodybuilders και εκείνων που θέλουν να χάσουν βάρος. Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε περισσότερο κοτόπουλο χωρίς να ανησυχείτε για την πρόσληψη πάρα πολλών θερμίδων.
Μπούτι: 13,5 γραμμάρια πρωτεΐνης
Ο μηρός του κοτόπουλου είναι ένα άλλο δημοφιλές κομμάτι κρέατος. Δίνει μια πιο ζουμερή γεύση σε σχέση με το στήθος.
Ένα χωρίς κόκαλα μαγειρεμένο μπούτι κοτόπουλου (52 γραμμάρια) περιέχει 13,5 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτό είναι ίσο με 26 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια (2).
Οι μηροί κοτόπουλου έχουν επίσης 109 θερμίδες ή 209 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Το 53% των θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνες και το 47% από λίπος.
Είναι ενδιαφέρον ότι τα μπούτια κοτόπουλου έχουν ελαφρώς πιο σκούρο χρώμα από το στήθος. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πόδια είναι πιο ενεργά και περιέχουν περισσότερη μυοσφαιρίνη.
Πόδι κοτόπουλου: 12,4 γραμμάρια πρωτεΐνης
Το πόδι βρίσκεται κάτω από το μπούτι και μαγειρεμένο χωρίς το δέρμα ή τα κόκκαλα (44 γραμμάρια) περιέχει 12,4 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτό είναι ίσο με 28,3 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια.
Το πόδι κοτόπουλου έχει 76 θερμίδες ή 172 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Το 70% των θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνες και το 30% προέρχεται από λίπος (3).
Ορισμένοι άνθρωποι τρώνε και την πέτσα (δέρμα). Ένα πόδι κοτόπουλου με πέτσα έχει 112 θερμίδες, με το 53% να προέρχονται από πρωτεΐνες και το 47% από λίπος (4).
Πτερύγια κοτόπουλου: 6,4 γραμμάρια πρωτεΐνης
Μια φτερούγα κοτόπουλου χωρίς το δέρμα ή τα οστά (21 γραμμάρια) έχει 6,4 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτό είναι ίσο με 30,5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια.
Τα φτερά του κοτόπουλου έχουν 42 θερμίδες ή 203 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Το 64% των θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνες, ενώ το 36% από λίπος (5).
Αρκετοί άνθρωποι τρώνε τα πτερύγια κοτόπουλου με την πέτσα τους επάνω. Μια φτερούγα με πέτσα περιέχει 99 θερμίδες, με το 39% να προέρχονται από πρωτεΐνες και το 61% από λίπος (6).
Ποιο μέρος έχει το μεγαλύτερο όφελος;
Ενώ όλα τα μέρη του κοτόπουλου είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, μερικά έχουν περισσότερες πρωτεΐνες και λιγότερο λίπος. Το στήθος κοτόπουλου και οι φτερούγες είναι τα πιο άπαχα κομμάτια. Αυτό σημαίνει ότι έχουν λιγότερες θερμίδες για ανά 100 γραμμάρια.
Εάν λοιπόν θέλετε περισσότερες πρωτεΐνες για ενδυνάμωση μυών ή για να χάσετε βάρος, τότε το στήθος και οι φτερούγες είναι τα καλύτερα κομμάτια για εσάς.
Διαβάστε τη συνέχεια στο healthyliving.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πώς κοιμάσαι μπορεί να βλάψει το σώμα και ίσως ένα απλό «γύρισμα» του κορμιού να βελτιώσει την κατάσταση
Μπορεί να θεωρούνται αξεσουάρ μόδας, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν μια ιατρική συσκευή
Θετικά στην εξωσωματική γονιμοποίηση φαίνεται να επιδρά η ισορροπημένη διατροφή
Οι ευάλωτες ομάδες και τα περιστατικά θανάτων τουριστών
Μιλήσαμε με τον διακεκριμένο καρδιολόγο, αλλά και μουσικό και συγγραφέα, με αφορμή το νέο του βιβλίο «Συνομιλίες με πρόσωπα της Υγείας» εκδ. Athens Voice Books
Αυτές που επιδεινώνονται και εκείνες που καλυτερεύουν
Summer camp δίπλα στη θάλασσα σε συνεργασία με το Aqua Life Centre
Περπάτημα, ήπιο τζόκινγκ, ποδηλασία, γιόγκα
Όταν οι αθλητές γίνονται πρότυπα ενάντια στο στίγμα
Η νόσος εκδηλώνεται αρχικά με συμπτώματα σαν εκείνα της γρίπης
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις από τη ζέστη μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των φύλων
Ανοιχτά θα μείνουν τα κέντρα ημέρας και τα υπνωτήρια
Τα συχνά δροσερά ντους και η ενυδάτωση του δέρματος βοηθούν στην υποχώρηση του πόνου
Μπορεί να προκληθούν από παράγοντες όπως η αυξημένη υγρασία, η ζέστη και τα τρόφιμα
Τα μισά ανεμβολιάστα παιδιά ζουν σε 31 χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις
Ο ασθενής στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης
Τα εξελικτικά βήματα του ιού την τελευταία διετία και ο βαθμός ετοιμότητας
Προσκεκλημένος ο φαρμακοποιός-συγγραφέας Μανόλης Μαυρολέων
Μια συζήτηση με τον Δρ. Νικόλα Βόπη, ψυχολόγο / mind trainer και διδάκτωρ μοντέρνας ψυχολογίας στο Yale University
Ιδανική εποχή το καλοκαίρι για κολύμπι, περπάτημα και ποδήλατο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.