Κοτόπουλο: Πόση πρωτεΐνη έχει το στήθος, το μπούτι, το πόδι και οι φτερούγες
Ποιο μέρος έχει το μεγαλύτερο όφελος;


Το κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο συχνά κρέατα που καταναλώνονται παγκοσμίως. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των αθλητών επειδή είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης αλλά και μεταξύ αυτών που κάνουν δίαιτα.
Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους μιας καλής φυσικής κατάστασης, όπως η οικοδόμηση μυών, η διατήρηση μυών και η απώλεια λίπους.
Ωστόσο, τα διάφορα μέρη του κοτόπουλου (στήθος, πτερύγιο, μπούτι και πόδι) περιέχουν μια κάπως διαφορετική ποσότητα πρωτεΐνης και λίπους, άρα θερμίδων.
Στήθος κοτόπουλου: 54 γραμμάρια πρωτεΐνης
Το στήθος κοτόπουλου είναι από τα πιο δημοφιλή κομμάτια. Ένα χωρίς δέρμα μαγειρεμένο στήθος κοτόπουλου (172 γραμμάρια) περιέχει 54 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτό ισούται με 31 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια (1).
Το στήθος κοτόπουλου έχει επίσης 284 θερμίδες ή 165 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Το 80% των θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνες, ενώ το 20% προέρχεται από λίπος.
Το στήθος είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των bodybuilders και εκείνων που θέλουν να χάσουν βάρος. Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε περισσότερο κοτόπουλο χωρίς να ανησυχείτε για την πρόσληψη πάρα πολλών θερμίδων.
Μπούτι: 13,5 γραμμάρια πρωτεΐνης
Ο μηρός του κοτόπουλου είναι ένα άλλο δημοφιλές κομμάτι κρέατος. Δίνει μια πιο ζουμερή γεύση σε σχέση με το στήθος.
Ένα χωρίς κόκαλα μαγειρεμένο μπούτι κοτόπουλου (52 γραμμάρια) περιέχει 13,5 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτό είναι ίσο με 26 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια (2).
Οι μηροί κοτόπουλου έχουν επίσης 109 θερμίδες ή 209 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Το 53% των θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνες και το 47% από λίπος.
Είναι ενδιαφέρον ότι τα μπούτια κοτόπουλου έχουν ελαφρώς πιο σκούρο χρώμα από το στήθος. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πόδια είναι πιο ενεργά και περιέχουν περισσότερη μυοσφαιρίνη.
Πόδι κοτόπουλου: 12,4 γραμμάρια πρωτεΐνης
Το πόδι βρίσκεται κάτω από το μπούτι και μαγειρεμένο χωρίς το δέρμα ή τα κόκκαλα (44 γραμμάρια) περιέχει 12,4 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτό είναι ίσο με 28,3 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια.
Το πόδι κοτόπουλου έχει 76 θερμίδες ή 172 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Το 70% των θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνες και το 30% προέρχεται από λίπος (3).
Ορισμένοι άνθρωποι τρώνε και την πέτσα (δέρμα). Ένα πόδι κοτόπουλου με πέτσα έχει 112 θερμίδες, με το 53% να προέρχονται από πρωτεΐνες και το 47% από λίπος (4).
Πτερύγια κοτόπουλου: 6,4 γραμμάρια πρωτεΐνης
Μια φτερούγα κοτόπουλου χωρίς το δέρμα ή τα οστά (21 γραμμάρια) έχει 6,4 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτό είναι ίσο με 30,5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια.
Τα φτερά του κοτόπουλου έχουν 42 θερμίδες ή 203 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Το 64% των θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνες, ενώ το 36% από λίπος (5).
Αρκετοί άνθρωποι τρώνε τα πτερύγια κοτόπουλου με την πέτσα τους επάνω. Μια φτερούγα με πέτσα περιέχει 99 θερμίδες, με το 39% να προέρχονται από πρωτεΐνες και το 61% από λίπος (6).
Ποιο μέρος έχει το μεγαλύτερο όφελος;
Ενώ όλα τα μέρη του κοτόπουλου είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, μερικά έχουν περισσότερες πρωτεΐνες και λιγότερο λίπος. Το στήθος κοτόπουλου και οι φτερούγες είναι τα πιο άπαχα κομμάτια. Αυτό σημαίνει ότι έχουν λιγότερες θερμίδες για ανά 100 γραμμάρια.
Εάν λοιπόν θέλετε περισσότερες πρωτεΐνες για ενδυνάμωση μυών ή για να χάσετε βάρος, τότε το στήθος και οι φτερούγες είναι τα καλύτερα κομμάτια για εσάς.
Διαβάστε τη συνέχεια στο healthyliving.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναλύει το εμβρυϊκό DNA που βρίσκεται στο αίμα της μητέρας, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια του μωρού σας
Χρήσιμα tips ενόψει του κυριακάτικου γεύματος
Μία παραδοσιακή επιλογή ή κάτι περισσότερο;
Στο TikTok πολλοί έχουν σπεύσει να επιβεβαιώσουν ότι η δράση του ξεπερνά κάθε προσδοκία, όμως, τι ισχύει
Η έγκαιρη διάγνωση και φροντίδα για τις γυναίκες ο φετινός στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αιμορροφιλίας
Κάποια από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζεις για την ψυχοθεραπεία
Οι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης και η φυσική δραστηριότητα
Οι πιθανές επιπτώσεις και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς
Η απάντηση μπορεί να προβλέψει πολλά για την κατάσταση της υγείας μας
Η λοίμωξη μπορεί να γίνει δυνητικά πολύ επικίνδυνη
Γόνατα, ισχία, αστράγαλοι, ώμοι και αγκώνες οι πιο ευάλωτες αρθρώσεις
Μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου
Η κουζίνα ένας από τους συχνότερους χώρους όπου γίνονται τραυματισμοί των ματιών
Αδιανόητες πριν από μερικές δεκαετίες οι εξελίξεις στην ιατρική
Τι διαπιστώθηκε μετά τη χορήγησή τους σε ασθενείς
Τι αναφέρει σχετική έρευνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.