Εγκαίνια ΤΟΜΥ, με παλιές νοοτροπίες
Δύσκολο «στοίχημα» η νέα δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
Τα εγκαίνια της πρώτης Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ), στο νομό Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά φοβόμαστε ότι το πιο μεγάλο «στοίχημα» για την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν είναι να στήσουν μία νέα δομή για την δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην χώρα μας.
Είναι προφανές ότι το πιο μεγάλο «στοίχημα» για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν είναι, ασφαλώς, η πρόσληψη των 1.300 γιατρών και των 1.300 εργαζομένων διαφόρων άλλων ειδικοτήτων για να λειτουργήσει η δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα μας.
Το πιο μεγάλο «στοίχημα» για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι εάν θα καταφέρει η νέα δομή να επιδράσει επί της νοοτροπίας και της συμπεριφοράς των ασθενών και των ασφαλισμένων, προκειμένου εκείνοι να κατευθύνουν προς τη νέα δομή τη ζήτησή τους για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Το λέμε αυτό, γιατί πρόσφατη είναι η μελέτη του αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκου Σουλιώτη, η οποία δείχνει ότι οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό υψηλότερο του 80%, επιλέγουν ιδιώτες γιατρούς για τις ιατρικές επισκέψεις τους και, σε ποσοστό περίπου 60%, επιλέγουν επίσης ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για τις εξετάσεις τους…
Ακόμη και οι πατερναλιστικού χαρακτήρα νέες διατάξεις για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οι οποίες επιβάλλουν την εγγραφή όλων μας σε κάποιον οικογενειακό γιατρό της περιοχής κατοικίας μας, ο οποίος θα λειτουργεί ως οιονεί gate keeper για το δευτεροβάθμιο επίπεδο του δημοσίου συστήματος Υγείας της χώρας μας, δεν φαίνονται ιδιαίτερα ικανές να αποσπάσουν «πελατεία» από τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, στο πρωτοβάθμιο επίπεδο. Λείπει το κίνητρο, εμφανώς!
Εκείνο στο οποίο κινδυνεύουμε να βρεθούμε είναι να στηθεί ένα πολυδάπανο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλη τη χώρα, στο οποίο θα καταφεύγουν μόνον εκείνες οι κατηγορίες του πληθυσμού οι οποίες πλήττονται από ακραία φτώχεια και δεν έχουν τη δυνατότητα για ιδιωτικές ιατρικές επισκέψεις και διενέργεια εξετάσεων σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Η ως άνω ενδεχόμενη εξέλιξη δεν θα διαφέρει σχεδόν καθόλου από ό,τι συμβαίνει μέχρι σήμερα με τις έρμες τις μονάδες Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) και το εύλογο ερώτημα είναι γιατί άλλη μία πολυδάπανη δομή στη χώρα, χωρίς προηγούμενες βαθιές αλλαγές στη συμπεριφορές και τις στάσεις των χρηστών των υπηρεσιών Υγείας. Και μη μας πείτε ότι αυτό μοιάζει με την κότα και το αυγό, γιατί θα υποχρεωθούμε να επανέλθουμε…
Ύπουλα πράγματα οι βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες και οι εδραιωμένες στάσεις και συμπεριφορές! Πέραν από την επιδημιολογία και τα Οικονομικά της Υγείας, πολύ ενδιαφέρον θα είχε να διενεργηθούν μία κοινωνιολογική μελέτη και μία κοινωνική ανάλυση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα μας, πριν προχωρήσουμε στην πολυδάπανη νέα δομή…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.