Health & Fitness

Οι μύγες μπορεί να μεταφέρουν ακόμα και 600 μικρόβια

Με κάθε βήμα που κάνουν, μπορούν να αφήσουν πάνω σε μια επιφάνεια ή σε έναν άνθρωπο μια ολόκληρη αποικία

heltt.jpg
Healthy Living
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
fly-1910610_1920.jpg

Οι μύγες είναι οι πρώτοι οργανισμοί που φθάνουν στα σφάγια και στα περιττώματα από τα οποία τρέφονται και βάζουν τα αυγά τους. Είναι πιθανό να αποκτούν ένα σημαντικό μέρος του μικροβίων που έχουν από τέτοια περιβάλλοντα, μεταφέροντας τα στη συνέχεια σε ανθρώπους, ζώα και φυτά.

Έχει προταθεί στη βιβλιογραφία ότι οι μύγες αποτελούν φορείς παθογόνων μικροβίων. Πολλά από αυτά τα μικρόβια των μυγών σχετίζονται με ανθρώπινες λοιμώξεις στο έντερο (π.χ. λόγω του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού), στους πνεύμονες, στο αίμα κ.α. Επειδή είναι πανταχού παρόντες, οι μύγες παίζουν σημαντικό ρόλο στη μεταφορά και τη διασπορά των μικροβίων σε αστικά και φυσικά περιβάλλοντα αλλά σπάνια έχουν εμπλακεί σε κάποια συγκεκριμένη ιατρική πάθηση.

Σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη ανάλυσης DNA, οι μύγες μπορεί να φιλοξενούν ακόμα και 600 διαφορετικά βακτήρια, πολλά εκ των οποίων συνδέονται με λοιμώξεις στον άνθρωπο. Οι μύγες μεταφέρουν μικρόβια συχνότερα από ό,τι είχε θεωρηθεί έως τώρα αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Βιοτεχνολογίας και Βιοχημείας Donald Bryant του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ανέλυσαν το DNA 116 μυγών από τρεις ηπείρους, καθώς και το μικροβίωμα των μικροοργανισμών που ζούσαν μαζί τους.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η συνηθισμένη οικιακή μύγα Musca domestica, που υπάρχει σε όλο τον κόσμο, φιλοξενεί έως 351 διαφορετικά είδη βακτηρίων.

Η κρεατόμυγα (Chrysomya megacephala) που βρίσκεται συνήθως στα πιο ζεστά κλίματα, μεταφέρει έως 316 διαφορετικούς μικροοργανισμούς.

Οι μύγες που ζουν στους στάβλους, φαίνεται να έχουν λιγότερα μικρόβια από εκείνες που ζουν στις πόλεις.

Όπως έδειξαν τα πειράματα, οι μύγες μεταφέρουν τα βακτήρια κυρίως με τα πόδια τους, αλλά και με τα φτερά τους. Με κάθε βήμα που κάνει μια μύγα, μπορεί να αφήσει πάνω σε μια επιφάνεια ή σε έναν άνθρωπο μια ολόκληρη αποικία από ζωντανά μικρόβια.

«Είχαμε μια ιδέα ότι υπάρχουν παθογόνα μικρόβια που μεταφέρονται από τις μύγες, αλλά έως τώρα δεν είχαν συνειδητοποιήσει πόσο εκτεταμένο είναι το πρόβλημα», δήλωσε ο Bryant.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι μέχρι σήμερα οι υπεύθυνοι σε θέματα δημόσιας υγείας έχουν υποτιμήσει το ρόλο που παίζουν οι μύγες στο γρήγορο ξέσπασμα διαφόρων ασθενειών. Τόνισαν ότι οι μύγες είναι τακτικοί επισκέπτες των σκουπιδιών, των σφαγείων, των κοπράνων, των πτωμάτων ζώων και εν γένει οποιουδήποτε ανθυγιεινού πράγματος υπάρχει στη φύση. Για αυτό μπορεί να είναι φορείς ασθενειών για ανθρώπους, ζώα και φυτά.

«Θα πρέπει κανείς να το ξανασκεφθεί σοβαρά προτού φάει μια πατατοσαλάτα πάνω στην οποία έκατσε μια μύγα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Bryant.

Πληροφοριακά drones

Από την άλλη μεριά, οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι μύγες θα μπορούσαν στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν από τον άνθρωπο ως ένα είδος βιολογικού drone για την ανίχνευση μικροβίων στο περιβάλλον, καθώς και για την έγκαιρη προειδοποίηση σχετικά με αναδυόμενες ασθένειες.

Διαβάστε περισσότερα στο healthyliving.gr 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.