- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Το 42% όλων των καρκίνων μπορούν να προληφθούν με αλλαγές συνηθειών
Οι 5 κορυφαίοι παράγοντες κινδύνου
Σημαντική πρόοδο κατά του καρκίνου έχουν γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, όπως αποδεικνύεται από τη κατά 25% μείωση του ποσοστού θνησιμότητας από το 1991. Ωστόσο, η επιβάρυνση από τον καρκίνο παραμένει σημαντική, με περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια νέα διαγνωσμένα κρούσματα και 600,000 θανάτους που εκτιμάται ότι θα καταγραφούν το 2017.
Το κλειδί για την πρόληψη του καρκίνου βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια σας: Σύμφωνα με νέα έρευνα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, παράγοντες που υπόκεινται στον έλεγχό σας, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η απώλεια βάρους, η ηλιακή ακτινοβολία, η κατανάλωση μεταποιημένου κόκκινου κρέατος και η σωματική αδράνεια, συμβάλλουν σε ένα μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων καρκίνου.
Για το 2014, εκτιμάται ότι το 42,0% όλων των κρουσμάτων καρκίνου και σχεδόν το 50% των θανάτων από καρκίνο σε ηλικίες άνω των 30 ετών μπορούν να προληφθούν. Στο κάπνισμα οφείλεται το 20% όλων των κρουσμάτων και 30% όλων των θανάτων από καρκίνο.
Στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τους καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο προκειμένου να εκτιμήσουν το σχετικό κίνδυνο 26 διαφορετικών τύπων καρκίνων που μπορούν να αποδοθούν σε αυτούς του παράγοντες.
Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
- κάπνισμα τσιγάρων και παθητική έκθεση στον καπνό
- υπερβολικό σωματικό βάρος
- κατανάλωση αλκοόλ
- κατανάλωση κόκκινου και μεταποιημένου κρέατος
- χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, φυτικών ινών και ασβεστίου
- φυσική αδράνεια
- έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία
Περιλάμβαναν επίσης έξι λοιμώξεις που συνδέονται με τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένου του ιού του ανθρώπινου θηλώματος (HPV) -που συνδέεται με τους καρκίνους του στοματοφάρυγγα- και του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) που είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για το σάρκωμα Kaposi. Εκτός από αυτούς τους δύο ιούς, καρκίνους προκαλεί η μόλυνση με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ο ιός της ηπατίτιδας Β, ο ιός της ηπατίτιδας C, και ο ιός του ανθρώπινου έρπητα τύπου 8 (ΗΗV8).
Μετά την εφαρμογή ενός μαθηματικού τύπου, λαμβάνοντας υπόψη τους σχετικούς κινδύνους και τα περιστατικά από τον καρκίνο, οι ερευνητές βρήκαν ότι το 42,5% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στους άνδρες και το 41,5% στις γυναίκες αποδόθηκαν σε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου.
Οι πέντε κορυφαίοι παράγοντες κινδύνου είναι:
Το κάπνισμα τσιγάρων προκαλεί το 24% όλων των περιπτώσεων καρκίνου, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι η αιτία για το 6% όλων των περιπτώσεων καρκίνου και το υπερβολικό σωματικό βάρος ευθύνεται για το 5% όλων των περιπτώσεων καρκίνου. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η πτωχή κατανάλωση αρκετών φρούτων και λαχανικών είναι οι επόμενοι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους άνδρες.
Διαβάστε τη συνέχεια στο healthyliving.gr