Health & Fitness

Γιατί η διακοπή του καπνίσματος είναι άλυτος «γρίφος»;

Ειδικοί επιστήμονες προτείνουν εξατομικευμένες ατομικές παρεμβάσεις

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
quit-smoking.jpg

Σοκάρει η διαπίστωση στην οποία προχωρά ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας Παναγιώτης Μπεχράκης, σύμφωνα με την οποίαν «η επιστήμη δεν γνωρίζει, ακόμη και σήμερα, τους βιολογικούς και άλλους μηχανισμούς οι οποίοι εμπλέκονται και οδηγούν στη διακοπή του καπνίσματος!».

Πράγματι, σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, στην οποίαν ο νόμος για την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημοσίους χώρους είναι πανθομολογούμενο ότι δεν εφαρμόζεται, σημειώνεται τα τελευταία χρόνια σημαντική μείωση των καπνιζόντων, ιδιαιτέρως μεταξύ των νέων. Που οφείλεται αυτό; Ουδείς έχει καταφέρει να δώσει μία έστω ευλογοφανή εξήγηση για αυτό το αισιόδοξο εύρημα…

Εκείνο στο οποίο παρατηρείται μία πιο ευρεία συμφωνία είναι το γεγονός ότι οι καπνιστές δεν αποτελούν ένα ενιαίο και μοναδικό σύνολο, με αποτέλεσμα οι τάσεις στη συχνότητα του καπνίσματος να διαφέρει, σημαντικά πολλές φορές, ανάμεσα στις διάφορες κοινωνικές κατηγορίες, οι οποίες μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» των ερευνητών. Έτσι, οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη διακοπή του καπνίσματος, υπογραμμίζει ο Παναγιώτης Μπεχράκης, πρέπει να εξατομικεύονται σε κάθε περίπτωση.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου επιβεβαιώνει ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ο οποίος, αφού επισημάνει ότι το Κέντρο υλοποιεί στην Πελοπόννησο το πρόγραμμα… «Νοσοκομεία ελεύθερα από το κάπνισμα», ο ίδιος παρατηρεί ότι «ο χειρουργός, μετά το πέρας μίας δεκάωρης χειρουργικής επέμβασης, αναζητεί να κάνει ένα τσιγάρο, εκεί, λίγο έξω από τα χειρουργεία και ενώ είναι ακόμη με τα αέρια των χειρουργείων! Τους καταλαβαίνω, αλλά δεν το επιτρέπουμε! Είμαι ο ίδιος καπνιστής, αλλά δεν καπνίζω ποτέ στον χώρο εργασίας μου».

Είναι οξύμωρο το γεγονός ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί στην επιστημονική διερεύνηση της διακοπής του καπνίσματος, ενώ ολιγωρεί στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, σημείωσαν όλοι οι ειδικοί για το θέμα, οι οποίοι συμμετείχαν σήμερα το πρωί σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των θετικών αποτελεσμάτων από την πιλοτική εφαρμογή του επιστημονικού προγράμματος TOB-G στην εκπαίδευση επιστημόνων Υγείας σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος.

Το πρόγραμμα προσφέρει εξειδικευμένη βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος σε πέντε ειδικές ομάδες του πληθυσμού της χώρας μας, οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας του καπνίσματος. Έτσι, ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), έγκυες γυναίκες και έφηβοι διέκοψαν με επιτυχία το κάπνισμα, μετά από την παρέμβαση ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι είχαν προηγουμένως λάβει εκπαίδευση, μέσω των κατευθυντηρίων οδηγιών του προγράμματος TOB-G.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το πρόγραμμα TOB-G είναι χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε., έχει ελληνική επιστημονική «υπογραφή», ενώ για την υλοποίησή του συνεργάστηκαν πέντε ευρωπαϊκοί φορείς.  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.