- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Καρδιαγγειακά νοσήματα
Νέα αντιπηκτικά φάρμακα, διαβήτης και καρδιαγγειακές επιπλοκές
Ο Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Παναγιώτης Βάρδας, μας απαντά σχετικά με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και το κόστος των νέων αντιπηκτικών φαρμάκων αλλά και για τις καρδιαγγειακές επιπλοκές που σχετίζονται με το διαβήτη.
Ποιο είναι το κόστος των καρδιαγγειακών παθήσεων σήμερα στην Ευρώπη και πόσο εκτιμάτε ότι επιβαρύνονται τα συστήματα υγείας από τη χρήση των νεότερων αντιπηκτικών;
Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη υπολογίζεται περίπου στα 210 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια πάρα πολλά από τα σημαντικά φάρμακα της καρδιαγγειακής ιατρικής έχουν γίνει γενόσημα. Επομένως τα δημόσια ταμεία στα εθνικά συστήματα υγείας έχουν ελαφρυνθεί εξαιρετικά εξαιτίας αυτής της νέας πραγματικότητας. Θα ήθελα να επισημάνω ότι τα συστήματα υγείας σε όλη την Ευρώπη και διεθνώς έχουν επίσης ελαφρυνθεί και εξαιτίας της χαμηλής τιμής των διαφόρων συσκευών, όπως stents, βηματοδοτών κ.λπ. Επομένως στο σύνολό τους στα συστήματα υγείας τα τελευταία χρόνια στο χώρο της καρδιαγγειακής ιατρικής, μολονότι υπάρχουν κάποια νέα φάρμακα, δυστυχώς λίγα, αντί να αυξάνεται το κόστος του συνόλου θεραπείας, είναι ηπιότερο απ’ ό,τι 10 χρόνια πριν. Και αν συνυπολογίσουμε την αποτελεσματικότητα των νέων αντιπηκτικών φαρμάκων και την ωφέλεια από αυτά, το κόστος μπορεί να χαρακτηριστεί χαμηλό.
Σε σχέση με τα αντιπηκτικά φάρμακα, οκτώ χρόνια μετά την κυκλοφορία των νεότερων υπάρχουν κάποια επιστημονικά δεδομένα που θα άξιζε να σταθεί κανείς σε αυτά;
Σχετικά με τα νεότερα αντιπηκτικά, τα οποία πια δεν είναι τόσο νέα, είμαστε αναγκασμένοι εμείς οι ειδικοί να αναγνωρίσουμε τα εξής:
Πρώτον: η αξία τους και η ασφάλειά τους επιβεβαιώθηκαν σε εκατομμύρια ασθενείς.
Δεύτερον: η τιμή τους που τόσο πολύ είχε συζητηθεί, αποδεικνύεται ότι δεν υφίσταται θέμα για συζήτηση, αν συνεκτιμηθούν στο συνολικό κόστος και τα καλά τους αποτελέσματα, ιδιαίτερα στη μείωση των αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων τελικά.
Πρέπει να τονίσω ότι η καρδιαγγειακή ιατρική είναι εξαιρετικά αποτελεσματική τα τελευταία χρόνια και το κόστος της έχει μειωθεί – αυτό ασφαλώς είναι καλό, αλλά για να γίνω πιο σαφής θα χρησιμοποιήσω τη λαϊκή ρήση «ας μη γινόμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι!». Έχουμε μια τεράστια καρδιαγγειακή κοινότητα που έχει κατορθώσει να επιμηκύνει το χρόνο ζωής των ασθενών κατά 10 χρόνια, αυτό είναι το σημαντικότερο όλων. Κάτι που δεν μπορώ να πω για την ογκολογία η οποία καταναλώνει τεράστια ποσά, πολύ μεγαλύτερα από την καρδιαγγειακή ιατρική, με πολύ πενιχρά, δυστυχώς, αποτελέσματα.
Παναγιώτης Βάρδας, Καθηγητής Καρδιολογίας Visiting Professor at Imperial College,London, United Kingdom ESC Past president, EHA/ESC Chief Strategy Advisor, Brussels, Belgium
Με το διαβήτη κύριε καθηγητα τι θα γίνει; Ποιος γιατρός κατά τη γνώμη σας πρέπει να βλέπει ένα τέτοιο ασθενή, ο καρδιολόγος ή ο διαιτολόγος; Και πώς θα συνεννοούνται αυτές οι δύο ειδικότητες;
Παραδοσιακά ο σακχαρώδης διαβήτης είναι αντικείμενο και των διαβητολόγων και των παθολόγων – και των γενικών ιατρών και των καρδιολόγων. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια μεταβολική νόσος ευρέως φάσματος. Ο σακχαρώδης διαβήτης όμως δεν είναι μόνο μια ενδοκρινολογική νόσος όπου η γλυκόζη στο αίμα αυξάνει. Αυτό είναι τεράστιο λάθος. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια καρδιοαγγειακή νόσος η οποία εκτός του προβλήματος στα αγγεία, νεφρά και εγκέφαλο περιλαμβάνει και αύξηση του σακχάρου του αίματος.
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για να γίνει πιο αντιληπτό. Εάν παρακολουθήσετε ανθρώπους με βαρύ κληρονομικό ιστορικό διαβήτη θα διαπιστώσετε ότι πρώτα αρχίζουν οι ζημιές στα αγγεία και μετά εμφανίζεται η αύξηση του σακχάρου του αίματος. Αυτό από μόνο του λέει ότι ένα φάσμα ειδικών θα πρέπει να ασχολούνται πραγματικά με τον ασθενή με σακχαρώδη διαβήτη. Θεωρητικά, με συνεργασία. Αλλά πραγματικά δεν μπορώ να διανοηθώ ότι το αντικείμενο αυτό γίνεται αντικείμενο συνδικαλιστικής εκμετάλλευσης. Το παν είναι το συμφέρον του ασθενούς και τονίζω ότι ο σακχαρώδης διαβήτης δεν είναι μόνο η αύξηση της γλυκόζης του αίματος, είναι ένα ευρύ μεταβολικό και καρδιαγγειακό πρόβλημα.
ασθενής πόσο ενημερωμένος πιστεύετε ότι είναι για τα καρδιαγγειακά του προβλήματα από οπουδήποτε κι αν προέρχονται και πόσο κατά τη γνώμη σας θα έπρεπε να είναι;
Ο ασθενής ευρύτερα, διεθνώς, είναι πολύ καλά ενημερωμένος. Και στο μέλλον θα είναι ακόμη πιο ενημερωμένος. Υπάρχουν όλα αυτά τα ψηφιακά μέσα –η πραγματικότητα του μέλλοντος– τα οποία ο ασθενής χρησιμοποιεί και πληροφορείται για ό,τι τον αφορά. Συνεπώς οι γιατροί θα έχουν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον –και ήδη αντιμετωπίζουν σ’ ένα βαθμό– έναν πολύ καλύτερα ενήμερο ασθενή. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι θετικό. Όλοι οι γιατροί πρέπει να το γνωρίζουν αυτό, οι ασθενείς που θα τους επισκέπτονται θα είναι πολύ καλά ενημερωμένοι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αισιοδοξία για όλο και περισσότερες κερδισμένες ζωές μέσα από τη μεταμόσχευση
Τα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά και εκείνα που καταλαγιάζουν τα συμπτώματα
Τρεις φορές συχνότερη στα αγόρια
Αιτίες και χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας
Γι’ αυτό δεν βολτάρεις, σηκώνεις βάρη, Πητ Διαμαντή. Τόσο πολύ το θέλεις, που το ’χεις κάνει και μπίζνα
Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;
Όχι δεν είναι βιάγκρα, είναι η νέα τάση στην ανδρική ευεξία, αλλά οι παρενέργειες είναι περισσότερες από τα οφέλη
Κι όμως, υπάρχει ένα ποτό που κάνει τη λιγότερη δυνατή ζημιά στον οργανισμό
Το να λέμε τα παράπονά μας στους φίλους μας έχει πλέον τον δικό του επιστημονικό όρο
Τι θα πρέπει να προσέξετε βάσει των τελευταίων δεδομένων
Από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Στατιστικά στοιχεία, επιπτώσεις και πρόληψη του φαινομένου
«Θέλω το κάθε άτομο που μας εμπιστεύεται να βλέπει γρήγορα και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία θα ενισχύουν τη διάθεσή του να συνεχίσει»
Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Δανέζικη μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Νέα φαρμακευτική θεραπεία για την παχυσαρκία
Η δημοφιλής μέθοδος μαγειρέματος δεν είναι τελικά ιδανική για όλα τα φαγητά
Τι αναφέρει η Ματίνα Παγώνη
Τι είναι αυτό που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τα...φρικτά συμπτώματα που έχει
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον παθολόγο-πρόεδρο των SOS γιατρών Γιώργο Θεοχάρη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.