- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Πόνοι περιόδου
Όσα πρέπει να ξέρει μια γυναίκα και πώς αντιμετωπίζεται η δυσμηνόρροια
Πόνος περιόδου ή αλλιώς δυσμηνόρροια, είναι οι πόνοι οι οποίοι εξελίσσονται από την αρχή αλλά και κατά τη διάρκεια της περιόδου σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η εντόπιση του πόνου είναι χαμηλή στην κάτω κοιλία και την πύελο. Πολλές φορές συνυπάρχουν συνοδά συμπτώματα όπως είναι κεφαλαλγία, ναυτία, τάση για έμετο, έλλειψη προσοχής, ημικρανία, υπερευαισθησία σε θόρυβο και φως κ.ά.
Η συχνότητα του φαινομένου αυτού, επισημαίνει ο Παναγιώτης Πεϊτσίδης, Phd Msc Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, κυμαίνεται παγκοσμίως από 16% έως 91% σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η συχνότητα της νόσου αυτής είναι ιδιαίτερα υψηλή περί του 70 % σε νεαρά κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία και αποτελεί το συνηθέστερο αίτιο αποχής από το σχολείο.
Παναγιώτης Πεϊτσίδης, Phd Msc Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Θεωρείται ότι είναι το πιο συχνό γυναικολογικό σύμπτωμα παγκοσμίως, κατά το οποίο η γυναίκα επιζητά την ιατρική συμβουλή. Διακρίνονται δύο είδη δυσμηνόρροιας, η πρωτογενής δυσμηνόρροια και η δευτερογενής δυσμηνόρροια. Η πρωτογενής δυσμηνόρροια δεν οφείλεται σε καμία εμφανή αιτιολογία, η δευτερογενής δυσμηνόρροια οφείλεται σε εμφανή παθολογία του γυναικείου γεννητικού συστήματος. Οι κυριότερες αιτίες της δευτερογενούς δυσμηνόρροιας είναι:
α. Ενδομητρίωση
β. Ινομυώματα μήτρας
γ. Αδενομύωση
δ. Ορμονικές δυσλειτουργίες
ε. Κακοήθη νεοπλάσματα
στ. Φλεγμονές χρόνιες (Τραχηλίτιδες, Κολπίτιδες)
ζ. Κύστεις ωοθηκών.
Πώς εξηγούνται οι πόνοι κατά τη διάρκεια της περιόδου βιοχημικά
Έχει διαπιστωθεί ερευνητικά, συνεχίζει ο κ. Πεϊτσίδης, ότι κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρήσεως εκκρίνονται στο αίμα της γυναίκας διάφορες χημικές ενώσεις οι οποίες ονομάζονται Προσταγλανδίνες. Οι χημικές αυτές ενώσεις έχουν την ιδιότητα να προκαλούν τοπική προσωρινή φλεγμονή, η οποία οδηγεί στη σύσπαση της μήτρας προκαλώντας το επώδυνο σύμπτωμα της περιόδου.
Τι οφείλει να κάνει μια γυναίκα όταν παρουσιάζει δυσμηνόρροια
Πρώτον να απευθυνθεί στον γιατρό της. Επιβάλλεται να γίνει λεπτομερής εργαστηριακός έλεγχος, κλινική εξέταση και προσεκτική λήψη ιστορικού (ατομικού και οικογενειακού), υπερηχογραφικός έλεγχος των έσω γεννητικών οργάνων. Σε πιο επίμονες και έντονες περιπτώσεις πυελικού άλγους δύναται να γίνει μαγνητική τομογραφία, διαγνωστική λαπαροσκόπηση και υστεροσκόπηση.
Φαρμακευτική αντιμετώπιση
Οι πόνοι περιόδου είναι μια ιδιαίτερα συχνή κλινική οντότητα η οποία διαταράσσει την ηρεμία και την ισορροπία της γυναίκας. Όσον αφορά την πρωτογενή δυσμηνόρροια (χωρίς αιτία) συνήθως χορηγούνται αναλγητικά ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (Μεφεναμικό οξύ, Παρακεταμόλη, Βουτυλοσκοπολαμίνη, Αναστολείς Κυκλοοξυγενάσης τύπου 2 κ.ά.). Η χορήγηση πρέπει να γίνεται 24 ώρες τουλάχιστον πριν την πρώτη μέρα της εμμήνου ρήσεως έτσι ώστε η συγκέντρωση του φαρμάκου στο αίμα της γυναίκας να είναι μεγαλύτερη και να έχει ισχυρότερες ανακουφιστικές επιδράσεις.
▶ Είθισται η χορήγηση των προαναφερθέντων φαρμάκων να γίνεται ταυτόχρονα με τη χρήση γαστροπροστατευτικών φαρμάκων προς αποφυγή ελκών στομάχου και γαστρίτιδας. Σε νεαρές γυναίκες (εφηβική ηλικία) χορηγούνται αντισυλληπτικά με πολύ καλά αποτελέσματα. Σε γυναίκες > 40 ετών με επώδυνα συμπτώματα, παρουσία αιμορραγιών εντός και εκτός περιόδου, καλά αποτελέσματα παρατηρούνται με την τοποθέτηση ενδομητρίου σπιράλ με την ουσία Λεβονοργεστρέλη εντός της μήτρας.
▶ Έχουν αναφερθεί επίσης εναλλακτικές μέθοδοι αντιμετώπισης όπως είναι ο βελονισμός, βιταμινοθεραπεία, ψυχοθεραπεία, η χρήση γιόγκα, λουτροθεραπεία, όλες όμως με αμφίβολα αποτελέσματα. Η κύρια μέθοδος αντιμετώπισης εξακολουθεί να παραμένει η φαρμακευτική.
▶ Πρέπει ιδιαιτέρως να επισημανθεί ότι η αλλαγή του life style (τρόπου ζωής), η αποφυγή του καπνίσματος, του στρες, η βελτίωση της διατροφής, η άσκηση καθώς και η ανάπαυση έχουν ευεργετική δράση στην αντιμετώπιση της επώδυνης περιόδου.
▶ Στη δευτερογενή δυσμηνόρροια πολλές φορές απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση του αιτίου που προκαλεί τα συμπτώματα.
▶ Η γυναίκα οφείλει να απευθύνεται στο γιατρό ο οποίος με τη σειρά του πρέπει να κάνει λεπτομερή κλινικό-εργαστηριακό έλεγχο και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με την κάθε περίσταση.
Algon®: Το αναλγητικό με 3 δραστικά συστατικά, και για πόνους περιόδου
▶ 47%-70% των νεαρών γυναικών χρησιμοποιούν αναλγητικά για την ανακούφιση του πόνου, δεδομένου ότι οι φαρμακευτικές μέθοδοι θεραπείας καταγράφονται ως πιο αποτελεσματικές από τις μη φαρμακευτικές.
▶ Το Algon® αποτελεί ένα καταξιωμένο στη συνείδηση των Ελλήνων προϊόν, με εξαιρετικό φαρμακοδυναμικό αποτέλεσμα, άριστη ποιότητα, ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας, πολυετή εμπειρία χορήγησης. Διατίθεται, πλέον, σε νέα, σύγχρονης αισθητικής και ελκυστική για τον καταναλωτή συσκευασία, συνεχίζοντας όμως με την ίδια επιτυχημένη φαρμακοτεχνική μορφή, θεραπευτική δράση, αποτελεσματικότητα και το απλό δοσολογικό σχήμα των 1-2 δισκίων, έως 3 φορές την ημέρα.
▶ Η δύναμη του Algon® είναι το ευρύ φάσμα δράσης του. Ενδείκνυται για τον πονοκέφαλο, τον πυρετό, την αρθραλγία, την οδονταλγία, τη νευραλγία, τη μυαλγία και βεβαίως τη δυσμηνόρροια.
Tα 3 δραστικά συστατικά που περιέχει το Algon® προσφέρουν αναλγητική, αντιπυρετική και αντιφλεγμονώδη δράση.
▶ Aκετυλοσαλικυλικό οξύ (400 mg), με αναλγητική, αντιπυρετική και αντιφλεγμονώδη δράση, Παρακεταμόλη (200 mg), με αναλγητική και αντιπυρετική δράση, Καφεΐνη (50 mg), με διεγερτικές ιδιότητες, που μειώνουν την αντίληψη του πόνου και επιταχύνουν τη δράση των δύο παραπάνω αναλγητικών ουσιών.
Δεν χορηγείται σε παιδιά κάτω των 12 ετών, άτομα με υπερευαισθησία στα συστατικά του ή διασταυρούμενη υπερευαισθησία σε άλλα ΜΣΑΦ, γαστροδωδεκαδακτυλικό έλκος, ιστορικό αιμορραγιών, ηπατική & νεφρική ανεπάρκεια, νεφρολιθίαση, έλλειψη ενζύμου G6PD, υπό ηπαρινοθεραπεία. Το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν: Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης - συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα συμπτώματά της και οι σοβαρές επιπλοκές
Μετά τη «σιωπηλή παραίτηση» μία νέα ηθική στον χώρο της εργασίας δημιουργεί τριγμούς
Όταν γυμναστική γίνεται παιχνίδι και ένα μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, τότε τα οφέλη της είναι πάρα πολύ γρήγορα και όχι μόνο σωματικά
Πολυπαραγοντική νόσος που επηρεάζει συνολικά την υγεία μας
Συστάσεις η πράξη να γίνεται πριν από τα 35 έτη
Ο χρόνιος πόνος και η αντιμετώπισή του
Αισιοδοξία για όλο και περισσότερες κερδισμένες ζωές μέσα από τη μεταμόσχευση
Τα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά και εκείνα που καταλαγιάζουν τα συμπτώματα
Τρεις φορές συχνότερη στα αγόρια
Αιτίες και χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας
Γι’ αυτό δεν βολτάρεις, σηκώνεις βάρη, Πητ Διαμαντή. Τόσο πολύ το θέλεις, που το ’χεις κάνει και μπίζνα
Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;
Όχι δεν είναι βιάγκρα, είναι η νέα τάση στην ανδρική ευεξία, αλλά οι παρενέργειες είναι περισσότερες από τα οφέλη
Κι όμως, υπάρχει ένα ποτό που κάνει τη λιγότερη δυνατή ζημιά στον οργανισμό
Το να λέμε τα παράπονά μας στους φίλους μας έχει πλέον τον δικό του επιστημονικό όρο
Τι θα πρέπει να προσέξετε βάσει των τελευταίων δεδομένων
Από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Στατιστικά στοιχεία, επιπτώσεις και πρόληψη του φαινομένου
«Θέλω το κάθε άτομο που μας εμπιστεύεται να βλέπει γρήγορα και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία θα ενισχύουν τη διάθεσή του να συνεχίσει»
Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.