Health & Fitness

Όλο και περισσότερο σεξ κάνουν οι άνδρες στην Ελλάδα

Έχουν, όμως, και προβλήματα: στυτική δυσλειτουργία και αυταπάτες για το «σωστό» μέγεθος 

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
379137-782336.jpg

Οι άντρες στην Ελλάδα του σήμερα εμφανίζονται πιο επιθετικοί στο σεξ, προτάσσοντας τα πρωτόγονα ένστικτά τους, αφού, όχι μόνο έχουν περισσότερες σεξουαλικές επαφές, αλλά δεν ντρέπονται, πλέον, να πάνε στον ειδικό και να ζητήσουν αυξητική πέους.

Αυτό το θέμα, μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί στο CONGRESS OF HUMAN SEXUALITY AND REPRODUCTION, που θα γίνει στις 3 και 4 Νοεμβρίου στο Πολεμικό Μουσείο, στην Αθήνα.

Εξέχοντες Έλληνες επιστήμονες θα αναλύσουν φλέγοντα ζητήματα, που αναδεικνύονται το τελευταίο διάστημα ως μείζονα, δίνοντας απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα και αναλύοντας τα πιο πρόσφατα ελληνικά και διεθνή δεδομένα.

Όπως είπαν σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το επικείμενο Συνέδριο ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PSC, PhD, ουρολόγος - ανδρολόγος, πρόεδρος του International Andrology και διευθυντής του Τμήματος Σεξουαλικής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ο Γεώργιος Χρούσος, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο καθηγητής γυναικολογίας στην Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Κρεατσάς, ο Δρ. Γεώργιος Κυριάκου, χειρουργός ουρολόγος, διευθυντής Τμήματος Ελάχιστα Παρεμβατικής Ουρολογικής Χειρουργικής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών ο Κωνσταντίνος Πάντος, γυναικολόγος, διευθυντής της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Κλινικής Γένεσις Αθηνών, η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, ο καρκίνος του προστάτη, η νόσος Περονί, τα προβλήματα στύσης, οι νέες ψηφιακές εφαρμογές, αλλά και η υπογεννητικότητα, ο ιατρικός τουρισμός για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, η απλασία του κόλπου, ο διαβήτης και το σεξ, οι διαφυλικοί και άλλα θέματα, θα αποτελέσουν το επίκεντρο του Συνεδρίου.

Η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών στους άνδρες 18-34 ετών έχει αυξηθεί κατά 35% και φαίνεται ότι η σεξουαλική ζωή των κατοίκων της χώρας μας έχει απογειωθεί παρά και λόγω της οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας, ως τρόπος άμυνας και αντιμετώπισης συνθηκών, που δε μπορεί ούτε να επηρεάσει, ούτε να ελέγξει.

Επίσης ένα εκατομμύριο άνδρες υποφέρουν στη χώρα μας από προβλήματα στύσης και, όσο και αν ακούγεται υπερβολικό σαν νούμερο, οι αριθμοί των παθήσεων, που συνοδεύουν τη στυτική δυσλειτουργία, το επιβεβαιώνουν.

«Εκατοντάδες χιλιάδες διαβητικοί και υπερτασικοί άνδρες, συν όσοι  λαμβάνουν φάρμακα, άλλοι τόσοι με προβλήματα γήρανσης και ψυχοφάρμακα, είναι στην πραγματικότητα μεγάλη “δεξαμενή” με άνδρες, που έχουν ή θα αποκτήσουν πρόβλημα στύσης», τόνισε ο πρόεδρος του International Andrology.

«Από αυτούς μόνο το 10% αναζητά λύση. Ο κύριος λόγος είναι ότι σε πολλούς άνδρες εξακολουθεί να υπάρχει η νοοτροπία ότι η ερωτική ζωή πρέπει να είναι ιδιωτική υπόθεση και να μην εκτίθεται στον κόσμο, αλλά ούτε και στο γιατρό. Η αμηχανία, οι προκαταλήψεις, οι ντροπές που συνοδεύουν το σεξ, εξηγούν τη δυσκολία αναζήτησης λύσεων».

Από το 1990 και μετά την κυκλοφορία των φαρμάκων για τη στύση, ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών βρήκε λύση στο πρόβλημα, άλλοτε μόνιμη άλλοτε προσωρινή. Η απόλυτη θεραπεία στη στύση δεν έχει βρει ακόμη το ιδανικό φάρμακο, παρά το γεγονός ότι σήμερα στην αγορά υπάρχουν εξήντα είδη φαρμάκων για την κατηγορία αυτή. Πολλοί άνδρες, που κουράζονται από την αβεβαιότητα των φαρμάκων, αλλά και από την εξάρτηση από αυτά, αναζητούν πιο μόνιμη και ριζική λύση, που δεν είναι άλλη από το χειρουργείο της ενδοπεϊκής πρόθεσης.

Σχεδόν το 50% των ανδρών, στους οποίους έγινε ενέσιμη χορήγηση botox, ανέφερε σημαντικά αυξημένη ικανοποίηση από τη στύση του, σε σχέση με εκείνους που τους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο (placebo) και οι περισσότεροι από αυτούς μπόρεσαν να κάνουν σεξ με επιτυχία μετά από πολλά χρόνια.

Όλοι οι άνδρες, που έλαβαν μέρος στη μελέτη, έπασχαν από σοβαρή στυτική δυσλειτουργία και στυτική δυσλειτουργία τελικού σταδίου και παρουσίαζαν πλήρη αδυναμία εκτέλεσης ολοκληρωμένης σεξουαλικής επαφής. Σε περιπτώσεις σαν αυτές, η μόνη διαθέσιμη επιλογή είναι η δαπανηρή πεΐκή πρόθεση (χειρουργική τοποθέτηση εμφυτεύματος σιλικόνης). 

Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία των ανδρών

Το μέγεθος του… ανδρισμού έχει «κλείσει σπίτια» γιατί, όπως φάνηκε από οκταετή έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών σε 3.000 άνδρες και γυναίκες, παίζει καταλυτικό ρόλο, επηρεάζοντας την εικόνα, τη σεξουαλική πράξη, τον οργασμό και την ικανοποίηση των συντρόφων. Ποσοστό πάνω από 80% απάντησε πως, ναι, το μέγεθος παίζει ρόλο στη σεξουαλική απόδοση. Ενώ, όμως, τα 13 εκατοστά αποτελούν τον φυσιολογικό μέσο όρο, στο μυαλό ανδρών και γυναικών τα 17 εκατοστά θεωρούνται, λανθασμένα, το κανονικό  μέγεθος. Πόσο μας επηρεάζει μια τέτοια αυταπάτη;

Οι συμμετέχοντες απάντησαν ανώνυμα σε ερωτηματολόγιο στο Διαδίκτυο και τα ευρήματα συνδυάστηκαν με τις πραγματικές μετρήσεις, που έγιναν σε άνδρες που επισκέφτηκαν το Ινστιτούτο.

Το 2016 δημιουργήθηκε μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα για την υγεία του άνδρα, προσαρμοσμένη στις «έξυπνες» κινητές συσκευές. Πρόκειται για το Adam Health, που στόχο έχει να παρέχει έγκυρες πληροφορίες, αλλά και να συμβάλει -με τις καινοτόμες εφαρμογές της- στην αυτοανάλυση και αυτοδιάγνωση των ανδρών στο σπίτι.

Ένας μικρός αισθητήρας, που θα συνδέεται με μια «έξυπνη» κινητή συσκευή, θα δίνει πληροφορίες στο γιατρό και στον ασθενή ταυτόχρονα.

Η πλατφόρμα δίνει πρόσβαση μέσω της συσκευής σε όλες τις πιθανές αιτίες του προβλήματος και δίνει οδηγίες μέσω των πιο αξιόπιστων κατευθυντήριων γραμμών για την αντιμετώπισή του. Επιπλέον συγκεκριμένος αλγόριθμος θα δείχνει την πορεία της νόσου.

«Σήμερα, με την τεχνογνωσία της ψηφιακής εποχής, οι γιατροί πολλών ειδικοτήτων έχουν πρόσβαση στο πρόβλημα του άνδρα και προτείνουν τις πλέον αναβαθμισμένες αγωγές με ασφάλεια. Στο πολύ άμεσο μέλλον, ένα “έξυπνο” τηλέφωνο και μια συσκευή καταγραφής δεδομένων μεγέθους σπιρτόκουτου θα είναι αρκετά για να δώσουν μια ασφαλή διάγνωση και την ανάλογη θεραπεία, που θα φτάνει στο σπίτι του ασθενούς, όπως όλα τα προϊόντα του e-market», κατέληξε ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

Aπλασία κόλπου

Περίπου 1 στις 4.000 κορίτσια γεννιέται με συγγενείς ανωμαλίες του γεννητικού συστήματος. Οι ανωμαλίες αυτές σε ποσοστό περίπου 40% συνοδεύονται με ανωμαλίες του ουροποιητικού.

Το σύνδρομο Rokitansky Kustner Hauser χαρακτηρίζεται από απλασία μήτρας και κόλπου. Η πρωτοπαθής αμηνόρροια είναι το κύριο σύμπτωμα, ενώ η κατάσταση έχει προχωρήσει.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση, το θέμα της μεταμόσχευσης μήτρας είναι σε εξέλιξη και υπάρχουν ήδη αρκετές γεννήσεις νεογνών από μεταμοσχευθείσες μήτρες.

Η απλασία κόλπου αντιμετωπίζεται επιτυχώς με την πλαστική κόλπου κατά Κρεατσά.

«Μέχρι σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει 261 περιπτώσεις με ποσοστό επιτυχίας 93%, όπου οι ασθενείς αναφέρουν ικανοποιητικές σεξουαλικές σχέσεις. Η επέμβαση διενεργείται στο αιδοίο και το περίναιο από αναδιπλούμενο ιστό -αφού προηγούμενα ανοιχθεί ο παρθενικός υμένας- και διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Λαπαροσκόπηση απαιτείται για να επιβεβαιωθεί η απουσία της μήτρας και το καλώς έχειν των ωοθηκών», υπογράμμισε ο καθηγητής γυναικολογίας στην Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Κρεατσάς.

Η Ελλάδα προορισμός στη διασυνοριακή μετακίνηση ζευγαριών

Η εικόνα της Ελλάδας σε σχέση με την διασυνοριακή της περίθαλψη είναι καλά εδραιωμένη και γίνεται όλο και περισσότερο καλύτερη, μιας και προσωπικές ιστορίες διαδίδουν τις επιτυχίες της χώρας και μας κάνουν όλους υπερήφανους, αναβαθμίζουν την Ελλάδα και φέρνουν πιο κοντά όσους βρίσκονται εντός και εκτός της χώρας μας. Η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή αποτελεί κεντρικό πυλώνα του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα και τα επιτεύγματά μας ταξιδεύουν ανά τον κόσμο ταχύτατα, όπως με την πρωτοποριακή εφαρμογή της μεθόδου PRP στην αναζωογόνηση των ωοθηκών και του ενδομητρίου, με αποτέλεσμα να κατακλύζεται η Ελλάδα από δεκάδες γυναίκες εβδομαδιαίως από 40 χώρες.

Η παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικής περίθαλψης πρέπει να γίνει εθνική υπόθεση και να διεισδύσει, έτσι, στα παγκόσμια κανάλια υγείας και τουρισμού, ταυτόχρονα με το κύρος ενός στρατηγικού προγράμματος ανάπτυξης, σε μεγέθη που μπορεί κάθε μονάδα να υποστηρίξει από μόνη της. Πρέπει, όμως, να γίνει κοινή πεποίθηση σε όλους μας ότι οι μονάδες ιατρικού τουρισμού δεν μπορούν να λειτουργήσουν από μόνες τους, γιατί δεν αρκεί μόνο η προώθηση και οι ατομικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο, διευθυντής της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Κλινικής Γένεσις Αθηνών, Κωνσταντίνο Πάντο: «Έχουμε πρόσφατα ιδρύσει το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Ιατρών και δημιουργούμε νέες ευκαιρίες και δυνατότητες, αλλά και όραμα για τους γιατρούς, τους ασθενείς και  τον επιχειρηματικό κόσμο να επενδύσει στον Τουρισμό Υγείας, με επίκεντρο πάντα την Ελλάδα. Απευθυνόμαστε σε Έλληνες γιατρούς με ένα ευρύ δίκτυο ασθενών ανά την υφήλιο που απλώς περιμένουν τον σωστό συντονισμό και τη σωστή καθοδήγηση για να προκύψουν αξιόπιστες συνέργειες με υψηλή ποιότητα και ανταγωνιστικότητα».

Στρες, καθημερινότητα και γήρανση

Ο κ. Χρούσος αναφέρθηκε στο στρες και στην επίδρασή του στη γήρανση του οργανισμού.

«Από την αρχή της σταδιοδρομίας μου, όρισα ως “στρες” τη διαταραχή στη “δυναμική ισορροπία” ή “ομοιόσταση” ενός πολύπλοκου συστήματος, όπως είναι ο ανθρώπινος οργανισμός ή η ανθρώπινη κοινωνία, ως “στρεσογόνο ερέθισμα” τη δύναμη, η οποία προκαλεί τη διαταραχή αυτή, και ως “προσαρμοστική απόκριση” την εσωτερική δύναμη του πολύπλοκου αυτού συστήματος, η οποία επαναφέρει την ομοιόστασή του στο φυσιολογικό επίπεδο. Στην περίπτωση του ανθρώπινου οργανισμού, η προσαρμοστική απόκριση εξυπηρετείται από ένα εξειδικευμένο σύστημα στον εγκέφαλο και στο σώμα, το “σύστημα του στρες”, το οποίο ενεργοποιείται για να μας βοηθήσει να αντεπεξέλθουμε το στρες, όταν ένα στρεσογόνο ερέθισμα οποιουδήποτε τύπου υπερβεί ένα συγκεκριμένο ουδό», εξήγησε.

Αυτό καθ’ αυτό το στρες, όταν αντιμετωπίζεται επιτυχώς από την προσαρμοστική απόκριση είναι ουδέτερο ή ακόμη και επωφελές, είτε πρόκειται για ένα οργανισμό είτε μια κοινωνία. Σε αντίθεση, η δυναμική κατάσταση κατά την οποία η προσαρμοστική απόκριση αποτυγχάνει να επαναφέρει πλήρως την ομοιόσταση κατά το στρες, την οποία ορίζουμε ως «δυσομοιόσταση» ή πιο σωστά «κακόσταση», μπορεί να έχει καταστροφικές επιδράσεις.

Στα ανθρώπινα όντα οι κύριες επωφελείς ορμόνες, οι οποίες ενεργοποιούνται για να επαναφέρουν την ομοιόσταση, οι καλούμενοι «διαμεσολαβητές της ομοιόστασης ή του στρες», συμπεριλαμβανομένης της κορτικοτροπινοεκλυτικής ορμόνη, της αδρεναλίνης, της νοραδρεναλίνης, της κορτιζόλης και της φλεγμονώδους κυτοκίνης ιντερλευκίνης-6, είναι επιπρόσθετα και, παράδοξα, υπεύθυνες σε έναν σημαντικό βαθμό για τη βλάβη που υφίσταται ο οργανισμός, όταν τελεί υπό κακόσταση.

Σύμφωνα με τον κ. Χρούσο: «Αυτοί οι διαμεσολαβητές του στρες, όταν δεν εκκρίνονται σωστά, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη φυσιολογία των κυττάρων μας, να προκαλέσουν διαταραχή στη μεταβολική τους δραστηριότητα, να αυξήσουν τη φλεγμονώδη απόκρισή τους και να διεγείρουν τις οξειδωτικές τους λειτουργίες, όλες δυναμικά καταστροφικές μεταβολές, οι οποίες με «μαθηματική ακρίβεια» επιταχύνουν τη γήρανση, προκαλούν ψυχοσωματικά προβλήματα, άγχος, κατάθλιψη, παχυσαρκία, μεταβολικά προβλήματα και οστεοπόρωση, προάγουν την αθηροσκλήρυνση και την καρδιαγγειακή νόσο, διαταράσσουν την ανοσιακή λειτουργία και αυξάνουν την πιθανότητα λοίμωξης και καρκινογένεσης στον οργανισμό».

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, πέραν των χρονίων μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, που αναφέρθηκαν παραπάνω, το χρόνιο στρες έχει πολλές άλλες καταστροφικές επιδράσεις. Επηρεάζει αρνητικά την αύξηση και την ανάπτυξη του ανθρώπου, τον ύπνο, το συναίσθημα, την οικογενειακή και κοινωνική ζωή, αυξάνει την παραβατική συμπεριφορά, τα βίαια ατυχήματα, την κατάχρηση ουσιών και την εξάρτηση απο ουσίες ή συμπεριφορές.

Σήμερα, η παρουσία του στρες και της κακόστασης σε ένα άτομο μπορεί να εκτιμηθεί και να βαθμολογηθεί. Υπάρχουν μέθοδοι πρόληψης και περιορισμού του στρες, οι οποίες ξεκινούν από αλλαγές στον τρόπο ζωής και διάφορες μεθόδους για τη διαχείριση του στρες, μέχρι τις γνωστικές και συμπεριφορικές θεραπείες, καθώς και τη χρήση των κατάλληλων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Τα τελευταία είναι ως επί το πλείστον ανασταλτές των διαμεσολαβητών του στρες και της φλεγμονής. Το σημαντικότερο συμπέρασμα είναι ότι, εν πολλοίς, η φύση του ανθρώπου δεν είναι πεπρωμένο και η ψυχική και σωματική ανθεκτικότητα στο στρες  (υπέρστασις) είναι εφικτή, αν πραγματικά την επιδιώξουμε.   

Τα «θαύματα» της ρομποτικής χειρουργικής στον καρκίνο του προστάτη

Οι ασθενείς με υψηλού κινδύνου και τοπικά προχωρημένο καρκίνο προστάτη την ώρα της διάγνωσης έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης μεταστάσεων και παρουσιάζουν υποψηφιότητα στο μέλλον για θνητότητα από τον καρκίνο.

Ο Δρ. Γεώργιος Κυριάκου εξήγησε γιατί προτείνεται ρομποτική χειρουργική θεραπεία και σε αυτές τις περιπτώσεις.

1.      Μελέτες έδειξαν πως το όφελος στην επιβίωση μετά από εξαίρεση του προστάτη ήταν μεγαλύτερο στον υψηλού κινδύνου και τοπικά προχωρημένο καρκίνο σε σχέση με ασθενείς χαμηλού κινδύνου.

2.      Η επιβίωση ανδρών με επιθετικό καρκίνο ήταν καλύτερη για αυτούς που υποβλήθηκαν σε ρομποτική επέμβαση, συγκριτικά με αυτούς που έλαβαν μόνο ακτινοθεραπεία.

3.      Παρόμοια αποτελέσματα εκτός από την επιβίωση παρατηρήθηκαν και για την εμφάνιση μεταστάσεων (μικρότερες πιθανότητες για αυτούς που χειρουργήθηκαν συγκριτικά με αυτούς που τέθηκαν μόνο σε φαρμακευτική αγωγή ή ακτινοθεραπεία).

4.      Περαιτέρω πλεονέκτημα από τη ρομποτική προστατεκτομή αποτελεί η εκρίζωση σημαντικού φορτίου της νόσου και εκτεταμένη εξαίρεση λεμφαδένων, οπότε εφαρμόζεται κατόπιν από τους ογκολόγους καλύτερα στοχευμένη θεραπεία και αποφεύγονται ίσως θεραπείες περιττές, που αυξάνουν τη νοσηρότητα.

5.      Η ρομποτική εξαίρεση επίσης αποτρέπει και μειώνει την εμφάνιση τοπικής υποτροπής, και ελέγχει καλύτερα την τοπική εξέλιξη της νόσου αποφεύγοντας δυσάρεστες επιπλοκές (πχ μπλοκάρισμα των ουρητήρων από τον καρκίνο και νεφρική ανεπάρκεια).

6.      Η επέμβαση καθαυτή ενέχει λιγότερες παρενέργειες από την ακτινοθεραπεία. Η ρομποτική προστατεκτομή αρχίζει επιπλέον να εφαρμόζεται και σε ολιγομεταστατική νόσο (μικρός αριθμός μεταστάσεων) με ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Τα τελευταία έτη έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές περιπτώσεις ρομποτικών ριζικών προστατεκτομών για τοπικά προχωρημένους καρκίνους ή υψηλού κινδύνου περιπτώσεις στο Ιατρικό Αθηνών.

«Έχουμε την ικανοποίηση να αναφέρουμε πως τα ογκολογικά και λειτουργικά αποτελέσματά μας είναι εφάμιλλα αυτών της διεθνούς βιβλιογραφίας. Έτσι, τα ποσοστά υποτροπής με νέα άνοδο του PSA στο έτος είναι χαμηλά (9-23%), ο “καθαρισμός” της νόσου επί υγιών ορίων είναι άκρως ικανοποιητικός, ενώ τα ποσοστά της μετεγχειρητικής εγκράτειας των ούρων στο έτος ξεπερνούν το 92%, αγγίζοντας το καλύτερο ποσοστό διεθνώς. Τέλος, το ποσοστό επιπλοκών είναι κάτω του 1,5%, από τα πιο χαμηλά της διεθνούς βιβλιογραφίας», υπογράμμισε ο κ. Κυριάκου.

«Αναφορικά με την ασφαλέστερη λήψη των σωστότερων αποφάσεων, ακόμη και σε αυτούς τους τοπικά προχωρημένους καρκίνους, έχουμε καταστήσει συνεργασία με πρωτοπόρους ογκολόγους για τον προστατικό καρκίνο, όπως και με εξειδικευμένους ακτινοθεραπευτές και ακτινολόγους, στο πλαίσιο πολύπλευρων θεραπειών μετά από την επέμβαση». 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.