Health & Fitness

Λοιμώξεις του αναπνευστικού

Ιγμορίτιδα, η πιο συχνή λοίμωξη της παιδικής ηλικίας

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 633
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
379135-782332.jpg

Πολλοί γονείς θεωρούν ότι η ιγμορίτιδα είναι μια σοβαρή και επίμονη νόσος. Αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα της παιδικής ηλικίας, το οποίο συνήθως δεν αναγνωρίζεται από τους γονείς ή παραβλέπεται. Στην πραγματικότητα η ιγμορίτιδα είναι μια συχνή λοίμωξη της παιδικής ηλικίας που συνοδεύει τα συνηθισμένα κρυολογήματα. Η πρόληψη καθώς και η εγρήγορση των γονιών σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να διασφαλίσουν την καλή υγεία των παιδιών τους, επισημαίνει η  Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής & τραχήλου, Παιδο-ΩΡΛ , επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου Υγεία - Μητέρα (www.pataridou.gr).

Ποια είναι τα «σημάδια» της ιγμορίτιδας; 

▶ Η ιγμορίτιδα ταλαιπωρεί συχνά τα παιδιά, επειδή η ανάπτυξη του αμυντικού τους συστήματος –λόγω ηλικίας– είναι ατελής. Η πιο συνηθισμένη μορφή της, η οξεία ιγμορίτιδα, συνοδεύει κάποιο κοινό συνάχι και υποχωρεί αυτόματα όταν υποχωρήσει και το κρυολόγημα. Η ιγμορίτιδα αυτή εμφανίζεται το χειμώνα με χαρακτηριστικό σύμπτωμα το βαρύ κεφάλι και ένα «μπούκωμα» στα αυτιά. Συχνά υπάρχει και δύσοσμο έκκριμα από τη μύτη ή πόνος ανάμεσα στα μάτια, σε ολόκληρο το πρόσωπο ή στο πίσω μέρος του κρανίου. Τις περισσότερες φορές αρκεί να αξιολογήσουμε σωστά τα συμπτώματα για να διακρίνουμε την ιγμορίτιδα, λέει η Δρ Παταρίδου. Συνήθως εκδηλώνεται με καταρροή, ρινική συμφόρηση και βήχα που διαρκούν μέχρι 10 ημέρες. Η παροδική βελτίωση και η εκ νέου εμφάνιση των συμπτωμάτων πιθανόν να οφείλονται σε νέα ιογενή λοίμωξη. 

Ποιοι είναι οι παράγοντες προδιάθεσης της ιγμορίτιδας; 

▶ Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει η προδιάθεση να αναπτυχθεί ιγμορίτιδα λόγω διάφορων παραγόντων, όπως το στραβό ρινικό διάφραγμα, η ύπαρξη πολυπόδων ρινός και η αλλεργική ρινίτιδα, ή οι φλεγμονές γειτονικών περιοχών (π.χ. κρεατάκια, αμυγδαλές κ.τ.λ.). Ένας επιπλέον βασικός παράγοντας είναι και η κακή διατροφή. 

Πότε θεωρείται αναγκαία η επίσκεψή μου σε έναν ΠΑΙΔΟ-ΩΡΛ;

▶ Όταν τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος επιμένουν για περισσότερες από 14 ημέρες ή ένα κρυολόγημα που ακολουθεί ένα προηγούμενο και φαίνεται πιο σοβαρό από ό,τι συνήθως (υψηλός πυρετός, παχύρρευστες-πυώδεις εκκρίσεις, οίδημα και πόνος γύρω από τα μάτια) θα πρέπει να βρίσκεστε σε εγρήγορση και να ζητήσετε τη βοήθεια ενός παιδο-ΩΡΛ, τονίζει η ειδικός. Η τοπική θεραπεία είναι απαραίτητη και θα ήταν χρήσιμο οι γονείς, ακόμη και από τις πρώτες μέρες ενός απλού κρυολογήματος, να πραγματοποιούν στο παιδί τους ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό ώστε να απομακρύνονται οι βλεννοπυώδεις εκκρίσεις.

Πώς γίνεται η διάγνωση;  

▶ Η έγκαιρη διάγνωση της ιγμορίτιδας είναι απαραίτητη ώστε να μην εξελιχθεί η νόσος και για να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση. Εκτός από την κλινική διάγνωση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διενεργείται ρινοσκόπηση, κατά την οποία εξετάζουμε το εσωτερικό της μύτης. Ιδιαίτερα παρατηρούμε την περιοχή που το ιγμόρειο επικοινωνεί με το εσωτερικό της μύτης και στην οποία συχνά βρίσκουμε πύον. Μπορούμε επίσης να προχωρήσουμε και σε ενδοσκόπηση. Εισάγουμε στη μύτη μία λεπτή κάμερα μέσω της οποίας βλέπουμε σε μεγέθυνση και από πολύ κοντά την πάσχουσα περιοχή. 

Πρέπει το παιδί μου να κάνει εξετάσεις;

▶ Σε περίπτωση όπου οι αντιβιώσεις δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα τότε ο ΠΑΙΔΟ-ΩΡΛ θα σας ζητήσει να προχωρήσετε σε μερικές εξετάσεις, όπως μια απλή εξέταση αίματος, μία Αξονική Τομογραφία (CT) ή Μαγνητική Τομογραφία (MRI) ή μια καλλιέργεια βλέννας.

Είναι δυνατή η απεικονιστική διάγνωση σε μικρά παιδιά; 

▶ Καλό είναι να γνωρίζουν οι γονείς ότι οι κοιλότητες των ιγμορείων αρχίζουν να φαίνονται μετά την ηλικία των τριών ετών. Αυτό σημαίνει ότι οι ακτινογραφίες είναι περιττές στις ηλικίες κάτω των τεσσάρων ετών γιατί δεν βοηθούν σε τίποτε όσον αφορά τη διάγνωση. Επίσης, σε περίπτωση που χρειαστεί απεικονιστική διάγνωση για το παιδί σας, ο καταλληλότερος τρόπος είναι αυτός της Μαγνητικής Τομογραφίας (MRI), καθώς αποφεύγεται η έκθεση του παιδιού σε ακτινοβολία, όπως αυτή της Αξονικής Τομογραφίας (CT). 

Ποια μέτρα πρόληψης πρέπει να πάρω για να προστατεύσω το παιδί μου;

▶ Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να πλένουν τα χέρια τους τακτικά και να βήχουν στον αγκώνα τους και όχι μέσα στις παλάμες. Ακόμη, η σωστή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, ο καλός ύπνος και η άσκηση θωρακίζουν το ανοσοποιητικό και προστατεύουν από τους ιούς και τα μικρόβια. Και βέβαια, το άρρωστο παιδί θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι γιατί κινδυνεύει όχι μόνο να επιδεινωθεί η κατάστασή του αλλά να κολλήσει και άλλα παιδιά.

Παρά τις αντιβιώσεις, η ιγμορίτιδα συνεχίζει να ταλαιπωρεί το παιδί μου. Τι μπορώ να κάνω; 

▶ Όταν, παρά την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, η φλεγμονή των ιγμορείων επιμένει και τεκμηριώνεται ενδοσκοπικά και απεικονιστικά, αυτό αποτελεί άμεση ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση.

Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής & τραχήλου

Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής & τραχήλου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Podcast Health bites - Αστερία Σταματάκη
Podcast Health bites | Τι είναι το σπλαχνικό λίπος και πώς μπορούμε να το μειώσουμε

Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.