Health & Fitness

Μην εμπιστεύεστε όποιον δηλώνει «φυσικοθεραπευτής»…

Ο πρόεδρος του κλάδου Πέτρος Λυμπερίδης μιλάει στην A.V. για την επικίνδυνη αντιποίηση του επαγγέλματος

Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νιώθετε ότι πηγαίνετε στα τυφλά, όταν επισκέπτεστε έναν φυσικοθεραπευτή; Νιώθετε ότι δεν διαθέτετε εις γνώσιν σας τα κριτήρια εκείνα τα οποία θα σας υποδείξουν τον κατάλληλο και πιστοποιημένο επαγγελματία; Δεν έχετε πολύ άδικο…

Ακόμη και στην πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη και στον ίδιο τον θάνατο μπορεί να οδηγήσει έναν ασθενή η προσέλευση σε μη πιστοποιημένο από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), δήθεν φυσικοθεραπευτή!

Η αντιποίηση του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή δεν είναι μόνον μαζική, αλλά και ιδιαιτέρως επικίνδυνη!

Αυτό δηλώνει μεταξύ άλλων στην A.V. o πρόεδρος του ΠΣΦ Πέτρος Λυμπερίδης, ο οποίος καλεί τους ασθενείς να προσέρχονται μόνον σε φυσικοθεραπευτές - μέλη του ΠΣΦ, κάτι το οποίο μπορούν οι ίδιοι οι ασθενείς να πιστοποιήσουν είτε από την πινακίδα η οποία βρίσκεται έξω από το γραφείο του πιστοποιημένου φυσικοθεραπευτή είτε από το site του ΠΣΦ είτε από την επαγγελματική ταυτότητα, την οποία φέρει ο πιστοποιημένος φυσικοθεραπευτής.

Ο Πέτρος Λυμπερίδης αναφέρει ακόμη ότι ο ΠΣΦ έχει ήδη ζητήσει συνεργασία από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), προκειμένου να αντιμετωπισθεί από κοινού το επικίνδυνο φαινόμενο της αντιποίησης του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή.

Ο ίδιος εξηγεί ότι υπάρχουν έγγραφες καταγγελίες στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) για αντιποίηση του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή, ενώ και ο ίδιος ο ΠΣΦ έχει γίνει αποδέκτης τέτοιων καταγγελιών.

«Μπορεί να προκληθεί τεράστια ζημιά στον ασθενή από τον δήθεν φυσικοθεραπευτή. Πέραν από την πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου, υπάρχει και ο θάνατος, αλλά έχουμε και άλλες απώλειες, όπως τον χαμένο χρόνο στην ανάταξη ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, ανάταξη η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός μόλις έξι μηνών, αλλά και την διόγκωση της παραοικονομίας», καταλήγει σχετικά ο Πέτρος Λυμπερίδης. 

Δοκιμαζόμενο επάγγελμα η φυσικοθεραπεία…

Την ίδια στιγμή, πρόσφατη έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 733 φυσικοθεραπευτών, εκ των οποίων οι 520 ελεύθεροι επαγγελματίες, στο πλαίσιο του Βαρόμετρου Επαγγελματιών Υγείας, έδειξε πως ένας στους τέσσερις φυσικοθεραπευτές πλήττεται από την ανεργία, ενώ οι μισοί επαγγελματίες είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον τους, αφού ο τζίρος του κλάδου μειώθηκε κατά 9% μεταξύ 2015 και 2014, ως απόρροια των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

Αρνητικά κυμάνθηκε ο τζίρος και το 2016, με το 56% των φυσικοθεραπευτών να δηλώνουν πτώση των κερδών τους, το 42% πτώση του κύκλου εργασιών, ενώ το 75% αναγκάστηκε να μειώσει το ύψος των αμοιβών του κατά 25% κατά μέσο όρο.

Ως σημαντικότερα προβλήματα καταγράφονται η υψηλή φορολογία, οι καθυστερήσεις των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, το clawback και το rebate, καθώς και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.

Χαρακτηριστικό του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στον κλάδο είναι το γεγονός ότι περισσότεροι από το 50% των επαγγελματιών δυσκολεύονται την τελευταία διετία να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Αυτό θεωρείται ως απόλυτα φυσιολογικό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών για την πλειονότητα των φυσικοθεραπευτών κυμαίνεται γύρω στις 20.000 ευρώ.

Έτσι, δεν είναι καθόλου περίεργο το γεγονός ότι, όσον αφορά τους νέους φυσικοθεραπευτές, οι 4 στους 10 σκέφτονται να ασκήσουν ελεύθερα το επάγγελμα, ενώ 1 στους 3 θεωρεί πολύ έως αρκετά πιθανό να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό, επιτείνοντας το πρόβλημα της διαρροής Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, το οποίο καταγράφεται έντονα τα τελευταία χρόνια.

ven.ygeia@gmail.com