- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν όσοι ακολουθούν εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο
Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ
Ο καρκίνος είναι μια τρομακτική ασθένεια και για να αντιμετωπιστεί οι ασθενείς θα πρέπει να υποβληθούν είτε σε χειρουργείο, είτε σε ακτινοβολίες, είτε σε χημειοθεραπείες ή σε συνδυασμό των ανωτέρω. Οι παρενέργειες μπορεί να είναι δυσάρεστες και τα αποτελέσματα όχι πάντα εγγυημένα. Όμως είναι ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η επιστήμη στους καρκινοπαθείς. Δυστυχώς δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν «εναλλακτικές» μεθόδους φοβούμενοι όλα τα ανωτέρω. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ, οι ασθενείς που επιλέγουν μη συμβατικές θεραπείες, έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε 5 χρόνια.
Όταν κάποιος εντελώς αυθαίρετα ισχυρίζεται ότι τα μη επεμβατικά μέσα όπως η αρωματοθεραπεία παρά η ακτινοθεραπεία πρόκειται να σας σώσουν και δεν θα υπάρξουν παρενέργειες, είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί κάποιοι θα επιλέξουν τη «θαυματουργή θεραπεία».
Ωστόσο, υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο οι γιατροί προτείνουν χημειοθεραπεία αντί για ομοιοπαθητική ή άλλες «εναλλακτικές ιατρικές» μεθόδους. Όταν οι «εναλλακτικές θεραπείες» αποδειχθούν αποτελεσματικές, απλώς ονομάζονται θεραπείες. Ο λόγος που αποκαλούνται «εναλλακτικές», είναι επειδή δεν έχει αποδειχθεί με κανέναν τρόπο ότι δουλεύουν.
Μια νέα μελέτη έρχεται να προσδώσει βαρύτητα σε αυτό που οι επιστήμονες ήδη γνωρίζουν εδώ και χρόνια, δείχνοντας πως εάν απομακρυνθείτε από την «ιατρική βασισμένη σε αποδείξεις» υπέρ των εναλλακτικών θεραπειών για τη θεραπεία του καρκίνου, είναι πιο πιθανό να πεθάνετε από την ασθένειά σας.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ ερεύνησαν τα δεδομένα της Εθνικής Βάσης Δεδομένων για τον Καρκίνο για τη μελέτη τους «Χρήση της Εναλλακτικής Ιατρικής για τον Καρκίνο και των Επιπτώσεων της στην Επιβίωση». Η εθνική βάση δεδομένων για τον καρκίνο κατέχει περίπου 34 εκατομμύρια στοιχεία καρκινοπαθών, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα θεραπείας τους καθώς και τα ποσοστά επιβίωσης τους.
Από αυτά τα δεδομένα, παρακολούθησαν 280 άτομα που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο το 2004 και επέλεξαν εναλλακτική ιατρική αντί για συμβατικές θεραπείες καρκίνου. Χρησιμοποίησαν επίσης στοιχεία 560 ασθενείς ελέγχου, οι οποίοι διαγνώστηκαν επίσης με καρκίνο αλλά επέλεξαν να λάβουν συμβατική ιατρική (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση κ.λπ.).
Παρακολούθησαν και τις δύο ομάδες με την πάροδο του χρόνου και διαπίστωσαν ότι μετά από πέντε χρόνια, 78,3% των ανθρώπων που επέλεξαν συμβατική ιατρική περίθαλψη ήταν ακόμα ζωντανοί. Δυστυχώς, μόνο το 54,7% των ατόμων που επέλεξαν εναλλακτικές θεραπείες ήταν ακόμα ζωντανά μετά τα πέντε χρόνια.
Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μετά από πέντε χρόνια εάν επιλέξουν εναλλακτικές θεραπείες. Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, οι ασθενείς έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν αν απορρίψουν τη συμβατική ιατρική υπέρ της εναλλακτικής θεραπείας.
Πιο συγκλονιστικά από όλα ήταν τα ποσοστά επιβίωσης του καρκίνου του μαστού, όπου οι ασθενείς έχουν πενταπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν εάν ακολουθήσουν εναλλακτικές θεραπείες έναντι των συμβατικών.
«Έχουμε πλέον στοιχεία που δείχνουν ότι η χρήση εναλλακτικής ιατρικής σε αντικατάσταση αποδεδειγμένων θεραπειών καρκίνου οδηγεί σε χειρότερο ποσοστό επιβίωσης«, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Skyler Johnson. «Ελπίζουμε ότι αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ασθενείς και γιατρούς όταν συζητούν για τον αντίκτυπο των αποφάσεων θεραπείας του καρκίνου στην επιβίωση».
Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ποια άτομα παρατηρείται και ποια είναι τα συμπτώματα
Πότε μπορεί να προκληθεί οξειδωτικό στρες στο σπέρμα
Ο ρόλος του ΑΠΘ στην ενοποιημένη επιτήρηση λυμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση
«Βαρύ» και το κοινωνικοοικονομικό φορτίο της νόσου
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Η δεύτερη συνάντηση της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας στη σειρά συζητήσεων «Σταυροδρόμια» στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
8 στις 10 γυναίκες εμφανίζουν σεξουαλική δυσφορία
Μια συζήτηση με τον αναπληρωτή καθηγητή Ψυχιατρικής Φραγκίσκο Γονιδάκη
Με την προσθήκη του το νοσοκομείο εξελίσσεται εκτελώντας πάνω από 290 ακτινοθεραπείες την ημέρα
Ελάχιστα επεμβατική, διάρκειας έως 90 λεπτών, η κλασική βλεφαροπλαστική
Πολλά άτομα που μολύνονται από τον ιό δεν το γνωρίζουν
Μήπως ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για εκείνη την τρίχα στην ελιά ή εκείνη την άλλη που φύτρωσε κατά την εμμηνόπαυση;
Νέο σκεύασμα έναντι της HPV λοίμωξης για γυναίκες και άνδρες
Οι υλικές και κοινωνικές στερήσεις που αντιμετωπίζουν
Από τη συντηρητική προσέγγιση στην ανάστροφη αρθροπλαστική
Νόσος που μπορεί να μείνει ασυμπτωματική για μεγάλο χρονικό διάστημα
Συν-δημιουργία μαθήματος με τίτλο «Ψηφιακή Καινοτομία και Συστήματα Μεταφοράς Τεχνολογίας»
Τραύματα της παιδικής μας ηλικίας που μας ταλαιπωρούν στην ενήλικη
Στα επείγοντα κυρίως όσοι δεν εμβολιάζονται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.