- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ιδιαίτερη ασφαλής και αποτελεσματική είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση στη χώρα μας, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθεί να περιβάλλεται από πολλούς μύθους που κάνουν πολλά ζευγάρια να διστάζουν να απευθυνθούν στον ειδικό.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ), από τους περισσότερους από 12 χιλιάδες κύκλους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, ο ένας στους τρεις καταλήγει σε εγκυμοσύνη, ενώ δεν καταγράφονται σοβαρές επιπλοκές.
Ακόμα και ο αριθμός των πολύδυμων κυήσεων είναι χαμηλός (το 2013 αναφέρθηκαν 31 τρίδυμες κυήσεις και 408 δίδυμες, επί συνόλου σχεδόν 3.600 κυήσεων με εξωσωματική), ενώ λιγοστές (σχεδόν 50) είναι και οι περιπτώσεις γυναικών που εκδηλώνουν σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών (χαρακτηρίζεται από πόνο στις ωοθήκες για περίπου μία εβδομάδα) ή παροδική αιμορραγία κατόπιν της ωοληψίας.
«Η εξωσωματική στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος αντιμετώπισης των προβλημάτων υπογονιμότητας. Παρόλο που πολλές γυναίκες φοβούνται ότι θα έχουν παρενέργειες από τα φάρμακα που χορηγούνται για τη διέγερση των ωοθηκών, τα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλή, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», λέει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ (www.gynecologie.gr).
Επιπρόσθετα, οι τεχνικές της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν φαίνεται να δημιουργούν προβλήματα υγείας ούτε στα παιδιά που θα γεννηθούν από αυτές, καθώς ειδικά στο θέμα του καρκίνου κάθε χρόνο που περνάει βεβαιωνόμαστε ολοένα περισσότερο ότι οι φόβοι γι’ αυτό είναι αβάσιμοι.
Τεχνικές εξωσωματικής
▶ Οι οκτώ στους δέκα κύκλους εξωσωματικής που διενεργούνται στη χώρα μας γίνονται με μικρογονιμοποίηση ωαρίων (ICSI). Η τεχνική αυτή είναι ουσιαστικά μία μικροσκοπική επέμβαση στο ωάριο και γίνεται όταν οι άνδρες έχουν σοβαρό πρόβλημα στον αριθμό ή την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων ή ακόμη και παντελή έλλειψή τους στο σπέρμα (αζωοσπερμία). Η μέθοδος εφαρμόζεται επίσης όταν υπάρχει ανεξήγητα χαμηλό ποσοστό επιτυχίας στις προσπάθειες τεκνοποίησης, ακόμα και με κλασική εξωσωματική, καθώς και στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με μικρό αριθμό ωαρίων τα οποία συχνά φέρουν και σκληρό περίβλημα.
▶ Ιδιαίτερα υψηλά είναι και τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής έπειτα από κατάψυξη, καθώς φθάνουν το 35%, αλλά και έπειτα από δωρεά ωαρίων όπου είναι 54%.
▶ Η κατάψυξη χρησιμοποιείται τόσο για τη διατήρηση των εμβρύων που δημιουργούνται έπειτα από την εξωσωματική (δεν μεταφέρονται όλα στη μήτρα αλλά συνήθως δύο ή τρία), όσο και για την κρυοσυντήρηση ωαρίων.
Κρυοσυντήρηση ωαρίων
Είναι μία αρκετά νέα μέθοδος η οποία ιδανικά εφαρμόζεται σε γυναίκες ηλικίας 30-36 ετών ή νεότερες, οι οποίες:
* Επιθυμούν ή είναι επιβεβλημένο για κοινωνικούς λόγους να καθυστερήσουν να τεκνοποιήσουν
* Έχουν οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης
* Πάσχουν από καρκίνο για τον οποίο πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή σε ακτινοθεραπεία στην περιοχή της πυέλου
* Υποβάλλονται σε εξωσωματική αλλά δεν επιθυμούν να καταψύξουν έμβρυα.
▶ Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η κρυοσυντήρηση ωαρίων ουσιαστικά «παγώνει» το χρόνο και επιτρέπει στη γυναίκα να μείνει έγκυος με τα δικά της, «νεανικά» ωάρια ακόμα και στα 45 της ή αργότερα (η εξωσωματική στη χώρα μας μπορεί να γίνει μέχρι τα 50 έτη).
▶ Μελέτες έχουν δείξει ότι το ποσοστό επιβίωσης των ωαρίων μετά την απόψυξη είναι 75%, ενώ εφάμιλλο είναι και το ποσοστό επιτυχούς γονιμοποίησής τους.
▶ Η μέθοδος είναι ασφαλής τόσο για τη μητέρα όσο και για τα μωρά. Η μεγαλύτερη μελέτη που έχει έως σήμερα δημοσιευθεί για τα μωρά που γεννιούνται από κατεψυγμένα ωάρια, συμπεριέλαβε πάνω από 900 βρέφη (από τα συνολικά 6.000 που έχουν γεννηθεί παγκοσμίως) και δεν έδειξε να υπάρχει αυξημένο ποσοστό γενετικών ανωμαλιών σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, ούτε αυξημένα ποσοστά χρωμοσωμικών ανωμαλιών σε σύγκριση με τα έμβρυα που προέρχονται από φρέσκα ωάρια.
▶ Σε ό,τι αφορά την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η γυναίκα που μένει έγκυος με εξωσωματική πρέπει να γεννήσει με καισαρική, αυτό δεν ισχύει γιατί η εξωσωματική δεν αποτελεί εξ ορισμού ένδειξη για καισαρική. Αντίθετα, πάρα πολλές γυναίκες που μένουν έγκυοι με εξωσωματική, αποκτούν τα μωρά τους με φυσιολογικό τοκετό. Αν η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά και δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι (π.χ. πολύδυμη κύηση ή κάποια επιπλοκή της κύησης) η γυναίκα άνετα μπορεί να γεννήσει φυσιολογικά.
Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.