Health & Fitness

Καρδιακή Ανεπάρκεια

Τι είναι και γιατί εμφανίζεται

Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 620
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η καρδιά αποτελείται από τον καρδιακό μυ που αντλεί αίμα σε όλο το σώμα. Όταν εμφανίζεται καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδιά δεν αντλεί σωστά και συχνά διογκώνεται και πρέπει να δουλέψει εντατικότερα.

Τις περισσότερες φορές η μη σωστή λειτουργία άντλησης της καρδιάς οφείλεται σε βλάβη του καρδιακού μυ εξαιτίας της πτωχής παροχής αίματος. Αυτό μπορεί να συμβεί σε περίπτωση εμφράγματος του μυοκαρδίου, ή εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία δεν έχει ρυθμιστεί. Άλλα αίτια περιλαμβάνουν τα εξής: 

• Παρουσία ιού, ο οποίος επηρεάζει τη συσταλτικότητα της καρδιάς 

• Εκ γενετής δομική κατασκευή της καρδιάς 

• Βλάβη στις βαλβίδες της καρδιάς 

• Υπερβολική πρόσληψη οινοπνεύματος 

• Ορισμένη χημειοθεραπευτική φαρμακευτική αγωγή 

• Σε σπανιότερες περιπτώσεις, υπάρχει μία μορφή καρδιακής ανεπάρκειας που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας μπορούν να επιδεινωθούν ραγδαία – οξύ επεισόδιο ή οξεία καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε προσωρινό συμβάν και να μη διαρκεί πολύ, αλλά η οξεία καρδιακή ανεπάρκεια απαιτεί παρέμβαση από τους επαγγελματίες της υγείας. 

«Η καρδιακή ανεπάρκεια (ΚΑ) αποτελεί την πιο συχνή αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο στην τρίτη ηλικία» τονίζει ο Δρ. Δημήτρης Φαρμάκης, Καρδιολόγος - Ειδικός Καρδιακής Ανεπάρκειας και Ογκο-Καρδιολογίας, Επίκουρος Καθηγητής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Μονάδα Καρδιακής Ανεπάρκειας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν». Είναι πρακτικά η τελική κατάληξη κάθε νοσήματος που βλάπτει σοβαρά τη λειτουργία της καρδιάς. Οι συχνότερες αιτίες της είναι η στεφανιαία νόσος και η υπέρταση, η πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των οποίων αποτελεί το κλειδί για την πρόληψη και της ΚΑ. Όταν εκδηλωθεί, η ΚΑ χαρακτηρίζεται κυρίως από δυσκολία στην αναπνοή, εύκολη κόπωση, πρήξιμο στα πόδια, ζάλη ή λιποθυμία. Σε προχωρημένα στάδια, ο ασθενής χρειάζεται συχνές εισαγωγές στο νοσοκομείο και πολύπλοκες θεραπείες, όπως η μεταμόσχευση καρδιάς. Η έγκαιρη όμως διάγνωση και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή προλαμβάνουν την εξέλιξη της ΚΑ και βελτιώνουν σημαντικά την επιβίωση και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Είναι επομένως σημαντικό τα άτομα με τα παραπάνω ενοχλήματα και με ιστορικό στεφανιαίας νόσου, υπέρτασης ή άλλης καρδιολογικής πάθησης να επισκέπτονται έγκαιρα τον καρδιολόγο ή το ειδικό ιατρείο ΚΑ».

Η ζωή με την καρδιακή ανεπάρκεια

Δεν υπάρχει αμφιβολία για τη σοβαρότητα της κατάστασης της ΚΑ. Όμως ο βαθμός της κατανόησης σχετικά με την κατάσταση και ο αριθμός των αποτελεσματικών διαθέσιμων θεραπειών και των θεραπειών που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης συνεχώς αυξάνεται. Η έρευνα και η εμπειρία του ασθενούς δείχνουν ότι τα άτομα που μπορούν να προσαρμοστούν στη νόσο τους και να την ελέγξουν έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. 

Οι ασθενείς και οι επαγγελματίες της υγείας συχνά διαπιστώνουν ότι η κλίμακα ταξινόμησης της καρδιολογικής εταιρείας της Νέας Υόρκης (NYHA) είναι χρήσιμη στην εκτίμηση του σταδίου αυτής της νόσου βάσει του βαθμού περιορισμού της σωματικής δραστηριότητας.

Συμπτώματα ΚΑ κατά τη NYHA

I. Μπορώ να εκτελέσω κάθε είδους σωματική δραστηριότητα χωρίς να νιώσω δύσπνοια ή κόπωση, ή χωρίς αίσθημα παλμών. 

II. Νιώθω δύσπνοια ή κόπωση, ή έχω αίσθημα παλμών όταν εκτελώ περισσότερο επίπονες δραστηριότητες. ( Όταν περπατάω σε λόφο με μεγάλη κλίση ή όταν πρέπει να ανέβω πολλούς ορόφους με τις σκάλες.) 

III. Νιώθω δύσπνοια ή κόπωση, ή έχω αίσθημα παλμών όταν εκτελώ καθημερινές δραστηριότητες (όταν περπατάω σε επίπεδο δρόμο). 

IV. Νιώθω δύσπνοια σε κατάσταση ηρεμίας, και κινούμαι κυρίως μέσα στο σπίτι. Δεν μπορώ να εκτελέσω κανενός είδους σωματική δραστηριότητα χωρίς να νιώσω δύσπνοια ή κόπωση, ή αίσθημα παλμών. 

Βέβαια, είναι σημαντικό οι ασθενείς να παραμένουν θετικοί και να προβαίνουν σε παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν πραγματικά να παίξουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της κατάστασής τους: 

Δραστηριότητα. Ακολουθώντας τις συμβουλές του επαγγελματία υγείας, οι ασθενείς μπορούν να ακολουθήσουν το κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης. 

Τρόπος διατροφής. Ειδικές οδηγίες ή πρακτικές συμβουλές μπορούν να δοθούν από τον ειδικό που παρακολουθεί τον ασθενή, σχετικά με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. 

Αλάτι. Προσοχή στην πρόσληψη αλατιού! Το αλάτι μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα συγκρατεί τα υγρά, πράγμα που μπορεί να επιβαρύνει την καρδιά. 

Κάπνισμα. Σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να συνιστάται η άμεση διακοπή του καπνίσματος. 

Οινόπνευμα. Θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια για παραμονή εντός των συνιστώμενων ημερήσιων και εβδομαδιαίων ορίων κατανάλωσης οινοπνεύματος.