- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Προσοχή με το σούσι. Κίνδυνος παρασίτων
Νέο περιστατικό με σκουλήκια στο στομάχι 32χρονου άνδρα
Οι λάτρεις του σούσι προειδοποιούνται για το κίνδυνο κατάποσης παρασίτων από το ωμό και άψητο ψάρι. Γιατροί σε δημοσιεύσεις τους στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση συνδέει την αύξηση παρασιτικών μολύνσεων με την δημοτικότητα της ιαπωνικής κουζίνας στη Δύση. Μάλιστα αναφέρονται στην περίπτωση ενός 32χρονου στη Λισαβόνα ο οποίος εμφάνισε παρασιτικές προνύμφες στα τοιχώματα του εντέρου του. Ο 32χρονος υπέφερε από οξείς πόνους στο στομάχι, έκανε εμετούς και είχε υψηλό πυρετό για μια ολόκληρη εβδομάδα. Η αιματολογική εξέταση έδειξε ότι μια ήπια φλεγμονή και ότι η περιοχή κάτω από τα πλευρά του είχε μια ευαισθησία. Μόλις, όμως, είπε ότι είχε φάει πρόσφατα σούσι οι γιατροί υποπτεύτηκαν ότι είχε προσβληθεί από ανασακίαση. Πρόκειται για μόλυνση που προκαλείται από το ο παράσιτο Anisakis simlex μετά την κατανάλωση ωμών ψαριών και συγκεκριμένα όταν μολυσμένες προνύμφες περνούν στο έντερο κατά την κατάποση ωμού ή άψητου ψαριού ή καλαμαριών.
Οι γιατροί εξέτασαν τον ασθενή ενδοσκοπικά εισάγοντας ένα μακρύ σωληνάκι με κάμερα στο στομάχι του. Εντόπισαν τις προνύμφες ενός παρασίτου που μοιάζει με σκουλήκι πάνω στο πρησμένο τοίχωμα του εντέρου. Με ένα ειδικό δίκτυ απομάκρυναν τις προνύμφες και τα συμπτώματα του ασθενούς
υποχώρησαν αμέσως.
Τα περισσότερα κρούσματα ανασακίασης παρατηρούνται στην Ιαπωνία, αλλά «τελευταία εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα σε δυτικές χώρες», επισημαίνουν οι γιατροί και συμβουλεύουν: καλό πλύσιμο και καθαρισμό των εντοσθίων του ψαριού, να τοποθετείται για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες στην κατάψυξη και να καταναλώνεται αφού έχει μαγειρευτεί καλά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.