- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Παγκόσμια ημέρα υγείας: 7+1 συμβουλές από ειδικούς
Ρωτάμε τον γιατρό, όχι το ίντερνετ
1) Πρόληψη - Πρόληψη - Πρόληψη
Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει την ιστορία «αν το είχε προλάβει, τώρα θα είχε γίνει καλά». Ο συχνός και τακτικός έλεγχος είναι αναγκαίος, μπορεί και σώζει ζωές. Η έγκαιρη διάγνωση βελτιώνει τους προγνωστικούς δείκτες και συμβάλλει καθοριστικά στην καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενούς. Μία φορά το χρόνο όλοι χρειάζεται να κάνουμε ένα βασικό έλεγχο. Βέβαια, αυτό μπορεί να γίνει και συχνότερα, όποτε οι κλινικοί γιατροί το κρίνουν απαραίτητο.
Βασίλκα Μερεντίτη, MD-PhD Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος
2) Όχι στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών
Η ραγδαία αύξηση της αντοχής των βακτηρίων έναντι των αντιβιοτικών αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα στο οποίο η Ελλάδα –για άλλη μια φορά− πρωταγωνιστεί αρνητικά ούσα η πρώτη χώρα της Ευρώπης τόσο σε καταγεγραμμένα ποσοστά αντοχής όσο και στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών. Τα βακτήρια έχουν την ικανότητα να αναπτύσσουν αποτελεσματικούς μηχανισμούς αντοχής όταν βρίσκονται υπό τη διαρκή εξελικτική πίεση της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε σήμερα λοιμώξεις για τις οποίες έχουμε πλέον ελάχιστες ή και καθόλου θεραπευτικές επιλογές. Η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών μάς αφορά όλους και οφείλουμε να γνωρίζουμε πως τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να λαμβάνονται χωρίς ιατρική συνταγή και δεν είναι κατάλληλα για τη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων.
Μαρία Μπαγκέρη, Ειδικός Παθολόγος
3) Ρωτάμε τον γιατρό, όχι το ίντερνετ
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που γονείς λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την υγεία των παιδιών τους βασιζόμενοι σε πληροφορίες που λαμβάνουν από το διαδίκτυο, πληροφορίες που στερούνται επιστημονικής βάσης, θέτοντας έτσι την υγεία των παιδιών τους σε κίνδυνο. Για παράδειγμα, είναι χαρακτηριστικό το κίνημα κατά των εμβολιασμών, μια τάση που βάζει σε κίνδυνο την υγεία τόσο των παιδιών που δεν εμβολιάζονται, όσο και των υπολοίπων. Οι γονείς θα πρέπει να εμπιστεύονται τον παιδίατρό τους για τη σωματική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών τους.
Χρήστος Τζουλάκης, Ειδικός παιδίατρος
4) Βουρτσίζουμε τα δόντια μας 2 φορές την μέρα
Επιβάλλεται σχολαστικό βούρτσισμα τόσο των δοντιών όσο και τις γλώσσας τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα και στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθεί η χρήση του οδοντιατρικού νήματος το οποίο εισχωρεί σε περιοχές που δεν φτάνει η οδοντόβουρτσα. Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να αποτρέψει προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον. Ο έλεγχος της στοματικής υγιεινής αλλά και ο καθαρισμός των δοντιών μας πρέπει να γίνεται ανά εξάμηνο. Μην κάνετε κατάχρηση της λεύκανσης δοντιών. Ακολουθείστε υγιεινή διατροφή και περιορίστε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζάχαρη.
Αθηνά Στουπιάδου, Οδοντίατρος
5) Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα
Δημιουργείστε ευκαιρίες για να αυξήσετε την καθημερινή σας σωματική δραστηριότητα. Βάλτε στόχο να συμπληρώνετε 30-60 λεπτά άσκησης, 5 φορές την εβδομάδα, είτε συνεχόμενα είτε τμηματικά κατά τη διάρκεια της ημέρας και η ανταμοιβή σας θα είναι απλόχερη! Θα δείτε την εξωτερική σας εμφάνιση να βελτιώνεται, την αντοχή σας στην κόπωση, τη δύναμη και την ισορροπία σας να αυξάνονται. Θα βελτιωθεί η πνευματική σας λειτουργία και η ψυχική σας κατάσταση, νιώθοντας ευεξία και αυτοπεποίθηση, ενώ θα μειωθεί το άγχος και το στρες. Η άσκηση καταπολεμά μια πληθώρα χρόνιων ασθενειών, σε βαθμό που πλέον να θεωρείται φάρμακο (και μάλιστα χωρίς παρενέργειες)
Ανατολή Πετρίδου, ΜSc- PhD στη Βιοχημεία της άσκησης
6) Δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη. Ζω με αυτό ή το αντιμετωπίζω;
Η δύσκολη αναπνοή από τη μύτη επηρεάζει την καθημερινότητα: αίσθημα κόπωσης, υπνηλία, αδυναμία συγκέντρωσης, κεφαλαλγίες, δυσκολία στην άσκηση, ροχαλητό, επεισόδια άπνοιας στον ύπνο είναι μόνο κάποια από τα συμπτώματα που φέρνουν τον ασθενή στον ωτορινολαρυγγολόγο και που αποτελούν μόνο την κορυφή του «παγόβουνου». Οι επιπλοκές που ακολουθούν όταν παραμελούνται τα προβλήματα της αναπνοής είναι σοβαρές και αφορούν: υπέρταση, καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα, αυξημένη πιθανότητα εμπλοκής σε ατύχημα. Η έγκαιρη αντιμετώπιση των αιτίων (σκολίωση ρινικού διαφράγματος, υπερτροφικές ρινικές κόγχες, ρινικοί πολύποδες κ.ά.) αποτελεί όχι μόνο λύση αλλά και πρόληψη. Αναπνέω καλά σημαίνει ζω καλά.
Μάντζαρη Ειρήνη, MD, PhD Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
7) Απαραίτητος ο έλεγχος του προστάτη μετά τα 50
Οι ουρολογικές παθήσεις, καλοήθεις και κακοήθεις, είναι αντιμετωπίσιμες και σε μεγάλο ποσοστό πλήρως ιάσιμες. Κάθε άνθρωπος με συμπτώματα από το ουροποιητικό πρέπει να επισκέπτεται τον ουρολόγο του χωρίς να διστάζει, ντρέπεται ή φοβάται. Παθήσεις όπως η ακράτεια ούρων, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη με τα ιδιαίτερα ενοχλητικά της συμπτώματα και η στυτική δυσλειτουργία αντιμετωπίζονται πλέον πολύ αποτελεσματικά. Ειδικότερα όσον αφορά τους άνδρες, καθένας από την ηλικία των πενήντα, με ή χωρίς ενοχλήματα, ή και νωρίτερα αν έχει συμπτώματα ή θετικό οικογενειακό ιστορικό, πρέπει να υποβάλλεται σε προληπτικό ουρολογικό έλεγχο ιδίως για τον καρκίνο του προστάτη, το συχνότερο καρκίνο σε άνδρες του δυτικού κόσμου, που είναι όμως πλήρως ιάσιμος αν ανιχνευτεί εγκαίρως.
Πέτρος Σιάνος, Χειρουργός Ουρολόγος
8) 1 στους 4 με κολικό εντέρου
Ο κολικός εντέρου είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα (1 στους 4 ενήλικες θα το εμφανίσει) και χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο στην περιοχή της κοιλιάς. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες και κυρίως στις ηλικίες 30-50 ετών. Η πιο συχνή αιτία του εντερικού κολικού είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή «σπαστική κολίτιδα» που συνδέεται άμεσα με το άγχος και εκλύεται σε συνθήκες stress. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ιδίως επί επαναλαμβανομένων επεισοδίων κολικού, να αποκλειστούν άλλες σοβαρές παθήσεις, ιδίως σε άτομα ηλικίας >45 ετών, όπως πολύποδες ή νεοπλάσματα του παχέος εντέρου, πριν τεθεί με βεβαιότητα η διάγνωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Αν γνωρίζετε ότι έχετε κάποια ευαισθησία, μην κάνετε υπερκατανάλωση τροφίμων και ιδίως οσπρίων και λαχανικών.
Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, MD, PhD, aFACS - Χειρουργός
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πιο συχνή κακοήθης νόσος στους άνδρες
Οι περισσότεροι βολευόμαστε, αγνοώντας τους κινδύνους για την καρδιά μας
Μια πρωτοβουλία της La Roche-Posay
Η αλήθεια για την αύξηση των διαγνώσεων αυτισμού και ΔΕΠ-Υ: επιδημία ή αποδοχή της νευροδιαφορετικότητας;
Τα συμπτώματά της και οι σοβαρές επιπλοκές
Μετά τη «σιωπηλή παραίτηση» μία νέα ηθική στον χώρο της εργασίας δημιουργεί τριγμούς
Όταν γυμναστική γίνεται παιχνίδι και ένα μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, τότε τα οφέλη της είναι πάρα πολύ γρήγορα και όχι μόνο σωματικά
Πολυπαραγοντική νόσος που επηρεάζει συνολικά την υγεία μας
Συστάσεις η πράξη να γίνεται πριν από τα 35 έτη
Ο χρόνιος πόνος και η αντιμετώπισή του
Αισιοδοξία για όλο και περισσότερες κερδισμένες ζωές μέσα από τη μεταμόσχευση
Τα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά και εκείνα που καταλαγιάζουν τα συμπτώματα
Τρεις φορές συχνότερη στα αγόρια
Αιτίες και χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας
Γι’ αυτό δεν βολτάρεις, σηκώνεις βάρη, Πητ Διαμαντή. Τόσο πολύ το θέλεις, που το ’χεις κάνει και μπίζνα
Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;
Όχι δεν είναι βιάγκρα, είναι η νέα τάση στην ανδρική ευεξία, αλλά οι παρενέργειες είναι περισσότερες από τα οφέλη
Κι όμως, υπάρχει ένα ποτό που κάνει τη λιγότερη δυνατή ζημιά στον οργανισμό
Το να λέμε τα παράπονά μας στους φίλους μας έχει πλέον τον δικό του επιστημονικό όρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.