- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Το ωραίο χαμόγελο μας δείχνει νεότερους
H αισθητική οδοντιατρική µπορεί να αναβαθµίσει όχι µόνο την υγεία του στόµατος αλλά και το πρόσωπο
Με ένα χαµόγελο µπορείτε να κερδίσετε πολλά. Ένα όµορφο λαµπερό χαµόγελο φωτίζει και οµορφαίνει το πρόσωπο, µας δείχνει νεότερους και βέβαια είναι δείγµα φροντίδας, καθαριότητας και υγείας. Ένα ωραίο χαµόγελο δεν θα µπορούσε παρά να έχει λευκά και περιποιηµένα δόντια.
H αισθητική οδοντιατρική µπορεί να αναβαθµίσει όχι µόνο την υγεία του στόµατος αλλά και το πρόσωπο, µε αποτέλεσµα να δείχνει νεότερο.
Ιδανικά, πριν από κάθε παρέµβαση αισθητικής ιατρικής στο πρόσωπο θα πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί το στόµα και η αισθητική των δοντιών (χρώµα, σχήµα, στραβά δόντια, µέγεθος, ουλικό χαµόγελο, σφραγίσµατα, αραιοδοντίες, απώλειες, σύγκλειση), επισηµαίνει η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστοµοίρη, ειδικευµένη στην αισθητική χειρουργική (athenslifesmile.gr/).
Όταν υπάρχουν απώλειες δοντιών και ιδιαίτερα στα πίσω δόντια µπορεί να αλλάξει η σχέση της άνω µε την κάτω γνάθο και να µειωθεί η µεταξύ τους φυσιολογική απόσταση. Αυτό δίνει γερασµένη όψη στο πρόσωπο και αυξάνει τις ρυτίδες γύρω από το στόµα. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα γεροντικής όψης σε άτοµα µε οδοντοστοιχίες όταν δεν τις φοράνε. Μπορούµε να καλύψουµε τις απώλειες των δοντιών µε γέφυρες ολοκεραµικές ή µεταλλοπορσελάνες ή εµφυτεύµατα. Έτσι αποκαθίσταται η σωστή σχέση και γωνία της άνω µε την κάτω γνάθο και ταυτόχρονα αναβαθµίζουµε την αρχιτεκτονική των δοντιών και το χρώµα αν επιθυµούµε.
Επίσης, όταν υπάρχουν αποτριβές µειώνεται το µήκος των δοντιών. Συνήθως ευθύνεται το σφίξιµο ή τρίξιµο των δοντιών που επιτείνεται από το στρες. Πέραν της φθαρµένης και ακαλαίσθητης όψης των δοντιών, αυτό µπορεί να καταλήξει σε µείωση της φυσιολογικής απόστασης των γνάθων, περιστοµατικές ρυτίδες και γερασµένη όψη προσώπου συνολικά. Εδώ παρεµβαίνουµε είτε µε όψεις ρητίνης είτε µε όψεις πορσελάνης ή ολοκεραµικές στεφάνες αναβαθµίζοντας το χρώµα των δοντιών και ταυτόχρονα δίνεται στον ασθενή νάρθηκας (µασελάκι) για καθηµερινή χρήση.
Χρόνια επίσης προσθέτουν στο πρόσωπό µας και οι δυσχρωµίες, που µπορεί να είναι συγγενείς ή επίκτητες. Αποκαθιστούµε λοιπόν το χρώµα των δοντιών µε λεύκανση (µε laser ή και νάρθηκες λεύκανσης), µε όψεις ρητίνης σε ένα ραντεβού ή µε όψεις πορσελάνης ή ολοκεραµικές στεφάνες σε περισσότερα ραντεβού, αναδεικνύοντας έτσι ένα χαµόγελο φωτεινότερο, λευκότερο και νεανικό.
Το χαµόγελο «χαλάνε» και τα αραιά και στραβά δόντια, µε αποτέλεσµα να δείχνει κάποιος µεγαλύτερος από την πραγµατική του ηλικία. Αυτά µπορούν να αποκατασταθούν µε ορθοδοντική µε λευκά σιδεράκια ή lifting µε όψεις ρητίνης ή όψεις πορσελάνης.
Η αισθητική οδοντιατρική αναβαθµίζει όχι µόνο την υγεία και την οµορφιά των δοντιών αλλά και την εικόνα του προσώπου γενικότερα.
Κίνδυνος για τα δόντια όταν το παιδί αναπνέει απ'το στόμα
Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα στα τέσσερα παιδιά αναπνέουν από το στόµα εξαιτίας παθολογικών και ανατοµικών λόγων, είτε επειδή το συνήθισαν στη διάρκεια µιας ίωσης του αναπνευστικού. Επειδή όµως το παιδί είναι ένας αναπτυσσόµενος οργανισµός, αυτή η φαινοµενικά αθώα δυσλειτουργία µπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ανάπτυξη των δοντιών και του προσώπου του.
Όπως εξηγεί η Δρ. Κατερίνα Δούµα-Μιχελάκη, DDS, PhD, ειδική Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων (http://www.greatsmiles.gr), η στοµατική αναπνοή, που µπορεί να αρχίσει στην παιδική ηλικία και να συνεχιστεί απαρατήρητη µέχρι την ενηλικίωση, έχει δύο κύριους τύπους: την παθολογική και την καθ’ έξιν.
«Η παθολογική συνήθως οφείλεται σε υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) ή αµυγδαλές, στραβό ρινικό διάφραγµα ή αλλεργίες όπως το άσθµα και η αλλεργική ρινίτιδα. Αντίθετα, η καθ’ έξιν αναπτύσσεται όταν το παιδί συνηθίζει να αναπνέει από το στόµα έπειτα από µια σοβαρή ίωση που του είχε προκαλέσει ρινική συµφόρηση ή µετά από µια αλλεργική κρίση που το ανάγκασε να αναπνέει από το στόµα. Μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο ορθοδοντικές ανωµαλίες, οι οποίες δεν αφήνουν το παιδί να κλείσει φυσιολογικά το στόµα του.
Τα παιδιά που αναπνέουν από το στόµα παρουσιάζουν συγκεκριµένες κρανιοπροσωπικές αλλαγές, όπως:
- Επιµήκες πρόσωπο (γίνεται µακρύ και στενό).
- Στενή υπερώα. Κανονικά, η γλώσσα πιέζει τον ουρανίσκο (ή υπερώα) όταν καταπίνουµε, αλλά στα άτοµα µε στοµατική αναπνοή η γλώσσα µένει χαµηλά στο στόµα τους για να µπορούν να αναπνέουν όταν τρώνε.
- Στροφή της κάτω γνάθου προς τα πίσω και κάτω, και πολύ στενή άνω γνάθος.
- Κακή σύγκλειση των δοντιών, µε έντονα στραβά δόντια.
- Υπερανάπτυξη των ούλων που είναι ιδιαίτερα εµφανής όταν το άτοµο χαµογελάει.
Οι αναπτυξιακές δυσµορφίες οφείλονται στις επιπτώσεις που έχει η στοµατική αναπνοή στους µυς του προσώπου, της γλώσσας και του λαιµού. Μάλιστα µπορεί να επηρεαστεί τόσο πολύ η ανάπτυξη του προσώπου και του στόµατος, ώστε το παιδί να χρειαστεί διορθωτική γναθοπροσωπική εγχείρηση.
Μπορούµε να ανιχνεύσουµε τη στοµατική αναπνοή και σε παιδιά ηλικίας µόλις 6 ετών, και να χορηγήσουµε συσκευές που ενθαρρύνουν τη φυσιολογική ρινική αναπνοή και την καλή ευθυγράµµιση και σύγκλειση των δοντιών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παγκόσμια έρευνα - Μελετήθηκαν γενετικά δεδομένα από περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα σε 29 χώρες
Το πρόγραμμα «Γεύματα Ζωής» στηρίζει τις ασθενείς
Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της επιπλοκής
Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο παίδων «Αγία Σοφία»
Tι λέει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Σε μια εποχή όπου όλοι είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι, είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς ότι κρίνεται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.